Choď na obsah Choď na menu
 


Južné námestie zvýrazní moderná dominanta.

30. 8. 2023

Centrum mesta Humenné v lokalite južnej časti Námestia slobody, tzv. Južného námestia čaká veľká transformácia bývalého telekomunikačného centra. Vznikne moderná polyfunkčná budova.

Výstavbu objektu Central Point Humenné začal východoslovenský developer Next Investments v spolupráci s Chemkostavom Michalovce.

Z architektonického hľadiska dôjde k skĺbeniu bývania, služieb, kancelárií, obchodov a parkovacej garáže s vegetačnou strechou (1 030 m2), ktorá bude v lete ochladzovať okolie, ale slúžiť bude aj na komunitné účely. Prístup k exteriéru aj k interiéru zaručuje funkčné a estetické hodnoty objektu vo vzťahu k danému prostrediu mesta.

V polyfunkčnom objekte so 6 nadzemnými podlažiami bude 53 bytov na 4 000 m2. Klienti si môžu vybrať z dvoj, troj alebo štvorizbových bytov, pričom každý byt má k dispozícii lodžiu alebo terasu. Ráta sa s vytvorením piatich prevádzok (obchody a služby), na zrekonštruovanom a rozšírenom mestskom parkovisku vznikne 64 parkovacích miest. Tak ako doposiaľ, budú slúžiť verejnosti.

Rezolútnou obnovou prejdú aj miestne komunikácie pre peších (chodníky). Celá úprava tohto mestského majetku sa udeje za približne 200 tisíc eur. Chýbať nebudú odlučovače ropných látok, verejné osvetlenie, obmena povrchu, obrubníky a pod.

Rekonštrukcia chátrajúceho objektu prebieha od júla 2023, v posledný augustový pondelok (28.8.) sa udialo symbolické poklepanie základného kameňa. Prítomní boli konateľ spoločnosti Marek Mačuga, projektový manažér, Chemkostav Michalovce, Martin Petrek, primátor mesta Miloš Meričko. Pozvaní boli tiež humenskí poslanci Prešovského samosprávneho kraja, ako aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Humennom.

Snaha o vynovenie objektu bola evidovaná od roku 2014, potrebná však bola výmena pozemkov. Problémom bola časť pozemku pred budovou, ktorú mesto zrekonštruovalo z eurofondov pri revitalizácii južnej časti pešej zóny, ale patrila developerovi. K dohode došlo po rokoch. Zámenná zmluva medzi Mestom Humenné a Central Point, s.r.o. bola napokon schválená na zasadnutí mestského zastupiteľstva v apríli 2020. Súkromnému investorovi pripadol pozemok za budovou, pri výmenníkovej stanici. Vybuduje tam vyše 20 parkovacích miest pre návštevníkov objektu.

„Celý ráz Južného námestia sa zmení, pribudne moderná dominanta. Vznikne polyfunkčný objekt, ktorý bude obsahovať aj architektonicky zaujímavé prvky exteriéru a interiéru, teší ma vegetačná strecha. Samospráva v rámci tejto rekonštrukcie vyvolala investíciu, za ktorú Central Point platí. Zhotoviteľ v rámci akcie obnoví parkovisko i okolité chodníky. Do ich rekonštrukcie sme sa chceli pustiť skôr, ale vzhľadom na terajšie stavebné úpravy budovy by to bolo neuvážené,“ konštatoval Miloš Meričko. Tiež podotkol, že za prenájom časti mestského parkoviska, ktoré je aktuálne súčasťou staveniska, spoločností platí nájomné.

Symbolické poklepanie základného kameňa projektu Central Point mali na starosti Miloš Meričko, Marek Mačuga, Martin Petrek, mužskú trojicu dopĺňala Silvia Cukrovaná, prednostka Okresného úradu, poslankyňa MsZ v Humennom.

Stavebná realizácia Central Pointu má byť ukončená vo štvrtom štvrťroku 2024. Práce si vyžiadajú približne 6 miliónov eur (bez DPH). 

 

zdroj: MsÚ Humenné