Choď na obsah Choď na menu
 


Prvý krok k obchvatu Humenného

27. 10. 2023

Zasadnutie Komisie výstavby a územného plánovania pri MsZ Humenné malo vo svojom programe (26.10.) tri hlavné témy – prezentovaná bola správa o plnení investičného plánu na rok 2023 (stavby, projektové dokumentácie), konkretizoval sa zoznam investičných akcií pre rok 2024 ako aj Zmeny a doplnky č. 11 územného plánu – sídelného útvaru Humenné.

So zmenami a doplnkami boli členovia komisie oboznámení detailne. Aktuálne je do obmeny zapracovaných takmer 40 požiadaviek. Boli evidované postupne (v období rokov 2015 – 2021) od fyzických i právnických osôb, tiež zo strany štátnych orgánov. Ak vzídu návrhy na zmeny územného plánu od štátneho žiadateľa, musia byť zapracované, v prípade fyzickej, resp. právnickej osoby je to na zvážení predmetnej komisie.

Do zmien územného plánu boli zapracované, napr.: južný obchvat mesta Humenné tak, aby bol v súlade s územným plánom Prešovského samosprávneho kraja. V požiadavkách fyzických, resp. právnických osôb boli prezentované najmä zmeny týkajúce sa výstavby. Vytvorili sa podmienky na bývanie viac než 1 600 osobám. V lokalite ulice Suchý jarok chce investor, ktorý vlastní pozemky, vybudovať zástavbu rodinných aj bytových domov. Druhou veľkou obytnou časťou sa má stať individuálna bytová výstavba Dubník (medzi ulicami Gaštanová a Starinská, od zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom južným smerom). Požiadavka sa týkala aj vybudovania štyroch rodinných domov pri tréningovom futbalovom ihrisku s umelým trávnatým povrchom, zmena sa dotkla pozemkov pre rodinné domy v osade Podskalka, do územného plánu sa už dostala aj záhradkárska osada Poniklec, zapracovaná bola možnosť výstavby parkovacích miest pri vstupe do mesta Humenné v smere od Brekova a iné.

Veľkým prínosom územného plánu sa majú stať už zaevidované cyklotrasy. Samospráva tak bude môcť dať vypracovať projektové dokumentácie pri podávaní žiadostí k výzvam týkajúcich sa práve výstavby infraštruktúry zelenej dopravy. Nezabudlo sa ani na protipovodňové opatrenia v lokalite Sídliska pod Sokolejom. Zmenšené by malo byť ochranné pásmo okolo mestského cintorína z 50 metrov na 20 metrov, aby sa znížila úroveň obmedzovania majiteľov pozemkov pri ich užívaní v okolí pietneho miesta.

Prínosom Zmien a doplnkov č. 11 územného plánu je vytvorenie podmienok pre ďalší rozvoj mesta, tiež zapracovanie environmentálnych prvkov. Napríklad všetky odstavné plochy vo veľkosti nad 25 metrov štvorcových už budú musieť byť vode priepustné. Pozemky sa nemôžu zastavať celé, istá časť musí patriť zeleni.

Medzi požiadavky, ktoré Komisia výstavby a územného plánovania neodporučila zapracovať k aktuálnym zmenám a doplnkom, patrí možnosť výstavby na Hubkovej. Bola zamietnutá. Rekreačná oblasť Hubková ostane nezastavaná. Poslednou povolenou stavbou je aj naďalej koliba Hubková. Prioritou ostáva rekreačný charakter lesoparku.

Územný plán sídelného útvaru mesta Humenné je v stave – spracovaný. Sú v ňom aplikované všetky pripomienky štátnych orgánov, niektoré žiadosti o zmenu od fyzických či právnických osôb. K dispozícii je tiež vyjadrenie Okresného úradu Prešov, už sa nemôže k územnému plánu nič pridávať ani odoberať. Je uzavretý ako celok, už bez možnosti doň zasahovať. Posledný krok k potvrdeniu zmien majú na starosti poslanci Mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí 8. novembra 2023. Komisia výstavby a územného plánovania materiál odporúča schváliť.  

 

zdroj: MsÚ Humenné, tasr, sme