Choď na obsah Choď na menu
 


S fanúšičkami nechodil, potom spoznal Mirku z Humenného

8. 11. 2023

Mal 22 rokov, prišiel na koncert do Humenného a keď zastavili pred prvým panelákom, rozbehlo sa za ním sedemročné dievčatko. „Ujo, ja vás poznám, môžem vám niečo zaspievať?“ spýtala sa Maťa Ďurindu malá Mirka, ktorá mu na ulici zanôtila pesničku O nás. Spevák jej vtedy dokonca zo žartu povedal, že si ju raz zoberie za ženu. Vtedy ani jeden z nich netušil, že náhoda ich o dve dekády neskôr dá dokopy a postavia sa aj pred oltár. 

 

Chcel byť hokejista
Ako malý chlapec doma videl svoju mamu, ktorá spievala a hrala na klavír a každý deň k ním chodievali deti, ktorých učila ako hlasová pedagogička spievať. Jeho starší brat zase hral na husle, preto aj Maťo Ďurinda pričuchol k hudbe. Päť rokov chodil na klavír, no nakoniec s tým skončil a rodičom pílil uší, že chce byť hokejista. Vtedy si myslel, že hudba nie je nič preňho. 

„Keď ma učiteľka na hudobnej vyvolala, aby som zaspieval nejakú pesničku, celý som očervenel. Hanbil som sa a hlas sa mi triasol. Zmenilo sa to v štrnástich rokoch, keď som začal počúvať Beatles a Queen. Dal som prednosť gitare pred hokejom a muzika ma úplne dostala,“ prezradil Maťo, ktorý ako druhák na gymnáziu zložil svoju prvú skladbu s názvom „Môj starý dobrý kabát“. 

Doktor farmácie
„Dokonca sme ju s mojím spolužiakom Andrejom Šebanom nahrali u nás v byte na magnetofón. Spolužiakom sa páčila, boli to naši prví fanúšikovia,“ spomínal v rozhovore spevák, ktorý v roku 1982 založil skupinu Tublatanka. V tom istom roku sa stal podľa otcovho vzoru študentom farmácie, pretože nerozmýšľal nad tým, že ho raz muzika bude živiť. 

„V socialistickom Československu šport rovnako ako muzika neboli uznávané ako profesionálna práca. Preto som chcel byť farmaceut, doštudovať a živiť sa farmáciou. Osud sa mi ale trošku zvrtol,“ povedal Ďurinda, ktorý sa stal doktorom farmácie, no v odbore nikdy nepracoval. 

Celé Československo totiž opantala hudba od Tublatanky, ktorá vystupovala v ľudových krojoch a vypredávala športové haly v celej krajine. „Za všetkým bol najmä obrovský motor, ktorý sa volá Maťo Ďurinda. Od začiatku bolo jasné, že to bude veľký líder. Disponuje totiž akýmsi narcizmom v tom kladnom slova zmysle, a to ho vždy hnalo dopredu,“ povedal v minulosti Ďuro Černý, jeden zo zakladateľov Tublatanky.  

 

Ujo, ja vás poznám
Aj keď sa v hudbe Ďurindovi darilo, v láske v tom období šťastie nemal. „Fakt je, že v osemdesiatych rokoch som mal po sebe dve priateľky, ktoré emigrovali,“ spomínal hudobník. Nikdy by nepovedal, že svoju budúcu manželku prvýkrát uvidí, keď bude mať 22 rokov a ona len sedem. 

Bolo to v roku 1984, keď s Tublatankou prišli na koncert do Humenného a po príjazde do mesta sa občerstvili pri jednom z panelákov. „Vtedy ku mne prišlo krásne malé dievčatko a povedalo mi: Ujo, ja vás poznám, môžem vám niečo zaspievať?“ usmieval sa v relácii Neskoro večer pri spomienkach na deň, keď mu dievčatko povedalo, že je veľkou fanúšičkou Tublatanky a večer pôjde s otcom na koncert. „Ty si taká zlatá, že ja si ťa raz určite vezmem za ženu,“ povedal jej zo žartu. Netušil, že o dve dekády sa to raz skutočne stane. 

„No a potom prešlo skoro 20 rokov,“ pokračoval Maťo Ďurinda, ktorý o 20 rokov neskôr skončil v jednom bare so svojím kamarátom, ktorý priviedol ďalšiu kamarátku z Humenného. „Hovoril mi – tu je taká Mirka, že vy sa možno aj poznáte,“ spomínal na stretnutie so psychologičkou Mirkou, do ktorej sa zamiloval na prvý pohľad.  

 

Nikdy nechodil s fanúšičkami
Očarila ho nielen svojou krásou a múdrosťou, ale aj veľkou vášňou pre rockovú hudbu. „Potom mi povedala, keď už sme spolu chodili – vidíš, sľuby sa majú plniť, povedal si, že si ma raz vezmeš za ženu. A tak sa aj stalo,“ prezradil Maťo Ďurinda, ktorý stretol Mirku v čase, keď už ani neveril, že si niekedy založí rodinu. 

„Je to krásna životná náhoda, čo sa nám pritrafilo a som šťastný, že sme spolu,“ povedal, keď sa ako 47-ročný oženil. Maťo Ďurinda priznal, že nikdy nechodil s fanúšičkami kapely, až kým neprišla tá osudová. Manželka Mirka pri ňom stála aj v tých najťažších chvíľach, keď náhle prišiel o otca Jana. 

 

Miroslava Ďurindová   Foto: mentalbalance.sk 

 

Najsmutnejšia chvíľa v živote
Spevákov otec bol skvelým plavcom a ako penzista chodil s kamarátmi plávať na Kuchajdu, ktorú veľmi dobre poznal. „Až jedného dňa mi zavolala polícia so slovami, že môj otec je nezvestný. Išiel do vody a nevrátil sa. Utekal som teda na Kuchajdu, kde boli policajti s potápačmi a hľadali vo vode človeka, ktorý mal byť môj otec,“ spomínal pre Maťo Ďurinda. 

Otca nakoniec vylovili k jeho nohám, čo bola jedna z najsmutnejších chvíľ v spevákovom živote. „Bol som pripravený na najhoršie, ale keď ho nakoniec našli, bol to, prisahám, najhorší pohľad v mojom živote,“ vybavoval si kruté momenty Ďurinda. Obrovskú silu mu v ťažkom období dala nielen manželka Mirka, ale aj dcéra Barborka a syn Martin. Jeden z najznámejších rockerov na Slovensku našiel v manželstve a rodičovstve ten najväčší zmysel.  

 

Najkrajší pocit
„Byť otcom, to je pre mňa azda ten najkrajší pocit. Cítim, že chcem byť s deťmi každý deň, pohladkať ich alebo si ich pritúliť. Nedokázal by som ich opustiť, odsudzujem otcov, ktorí o deti nemajú záujem,“ povedal  spevák. Po narodení detí sa trochu stiahol z hudobnej scény a chcel byť doma. 

„Ja osobne to neuznávam, keď sa všetko nechá na ženu. Často sa chlap vykašle na ženu a nechá ju v tom samú, aby si poradila so všetkými vecami a ten muž zrazu zdúchne z domu,“ hovoril v podcaste  Maťo Ďurinda. Nechcel byť ako niektorí otcovia, ktorí od ženy očakávajú, že navarí, postará sa o domácnosť aj o deti.  

 

Hesla sex, drogy a rock'n'roll sa nikdy nedržal
Legendárny rocker sa nikdy nedržal hesla sex, drogy a rock'n'roll a nerozumel hudobníkom, ktorí podľahli bohémskemu životu a začali byť závislí od drog či alkoholu. „Zničili si životy tí chlapci a drogy absolútne neodporúčam. A keď aj niekoho som videl, že droguje, tak som sa mu snažil dohovoriť. Aj Ďurovi Černému, ktorý, žiaľ, zobral do ruky drogu,“ spomínal v podcaste.  

Obľúbený spevák,  je šťastným manželom a hrdým otcom, ktorý sa vďaka svojej rodine naučil, na čom skutočne záleží. „Podľa mňa je lepšie, keď muž do pocitu skutočnej radosti z otcovstva dozreje a uvedomí si, že skutočných pokladov je v živote naozaj len veľmi málo. Nič materiálne sa dieťaťu nevyrovná,“ odkázal spokojný rocker.  

 

zdroj: dobrenoviny.sk, archív Tublatanky, TASR, metalbalance.sk