Choď na obsah Choď na menu
 


Žihľavová soľ

23. 7. 2023

Poďme spolu do záhrady pokochať sa jej krásami a popri tom si natrhať jednu bylinku, ktorú budeme potrebovať na prípravu našej bylinkovej soli.

Hľadajme spolu žihľavu, vezmime si však rukavice, kto nemá rád jej popŕhlenie. Žihľavy treba nazbierať dosť, budeme ju totiž najprv sušiť a sušením sa dosť stráca objem ani neuveríte ako :-) 

900-zihlava.jpg

Už máme nazbieranej žihľavy dosť? Krása, tak poďme na sušenie. U nás   bylinky sušíme v závesných 4-poschodových sieťach. Nazbieranú žihľavu si   pekne rozprestriem a nechám voľne vysušiť na vzduchu. 

 Žihľavu som nechala tentoraz poriadne presušiť... trochu som na ňu   pozabudla pri tom všetkom, na čom som pracovala :-)

 Ak ste zbierali aj so stonkami, lístky žihľavy od nich oddeľte. A ideme na   výrobu soli.

 

Pomelieme si žihľavu, ja ju meliem buď v S-kovom mixéry, kde mi ju pomelie na hrubšie. Spolu so soľou to potom dám pomlieť do mlynčeka na kávu.

 

Potrebujeme:

10 g soli (cca 1 PL) himalájska hrubá ružová soľ

40 g žihľavového prášku (cca 4 PL)

Všetko to spolu dám do mlynčeka na kávu, zomeliem na požadovanú hrúbku, meliem to zvyčajne úplne najemno. Aaa hotovo, máme našu prvú bylinkovú soľ. Ja ňou solím takmer všetko, hlavne zeleninové polievky a zeleninovú pečenú poživeň.

img_20230723_082234.jpg

Skladujem ju v pohárikoch s klipom. V tých čo najmenších. Túto som dala do 12,5 cl fľaštičky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.