Choď na obsah Choď na menu
 


Ako vznikla záhrada alebo začali sme skleníkom

     Vždy som bola spriaznená zo záhradou a okolitou prírodou a keďže som sa presťahovala na nové miesto, aj tu som túžila založiť záhradu.

     Minulý rok to tu boli doslova pokusy čo prežije a čo nie. Prečo? Divočina okolo nás. Tu to chce všetko len konzumovať a hlavne srnky, jelene a diviaky... ak nepočítam náš domáci zverinec :-D Pokusy moc nevyšli, úroda nebola takmer žiadna. Všetko, čo malo prázdno v žalúdku, sa tu zastavilo. 

     Toho roku sme sa rozhodli vybudovať lepšiu a chránenejšiu záhradu. Predstava ľahká, uskutočniť náročnejšie.

     Na začiatok sme si zvolili skleník, najľahšie na začiatok, dalo by sa povedať. Keďže nebolo materiálu, tak sme nakukli do obchodov a našli sme jeden vhodný na naše podmienky a za dobrú cenu. No skleník, nie je zo skla ale polykarbonátu. A aby som mohla sadiť aj čo to vonka, tak sme sa poobzerali čo nám dom dá a našli sme tu staré drevá a pletivá. Pospájali, polátali dokopy a bolo dokonalé (v rámci možností) pletivo pre akú takú mini záhradku. Samozrejme to takto navždy byť nemohlo, iba dočasne, pretože zver si svoje cestičky nájde.

     Kým sa postavil skleník ja som si naozaj bleskurýchlo posadila aspoň zopár paradajok a paprík, aby mi vyrástli aké také priesady a bolo čo sadiť do skleníka.

     Po úspešnom postavení skleníka

     img_20230722_154233.jpg

(trvalo to mesiac a na fotografii je už zarastený zeleninou), bol rad navoziť zeminu – teda doslova kravský hnoj, ktorý sme mali od suseda pekne odležaný. A tak šup do rúk fúrik, do fúrika lopata a aby to nebolo také jednoduché, s prázdnym fúrikom na kopec a s plným dolu kopcom. Kondička parádna a v tom teple... to vo fitku nemáte :-D Po 21-prvom fúriku som prestala rátať, pretože som nebola ani v polke jednej strany skleníka.

     Obe strany skleníka som dokončila tak, ako to zatiaľ postačovalo a pustila som sa sadiť. Známi mi ponúkli nejaké ich papriky a paradajky, tak som to vzala a na začiatku to bolo len o tom. Postupne som začala sadiť od semiačok všetko to, čo mohlo byť v skleníku posadené a dúfala, že to nejako vyrastie. A veru vyrástlo a niečo bolo posadené dokonca 3 x :-D

     Zhruba len nejaké dva – tri týždne dozadu som skleník konečne dokončila. Teda miesta, kde ešte nebola navezená zemina a hnoj som naplnila.

     Vonku som zasadila iba minimalisticky, trochu mrkvy, petržlenu a hrášku a samozrejme zopár byliniek, ktoré tu v okolí nerastú a pár kvetov. Časom sme našli ešte akési staré pletivá, záhradôčku rozšírili a vysadili kríčky. 

     Toho času sme začali záhradu rozširovať a tak vám sem postupne budem pridávať príspevky nášho budovania záhrady.

     Držte palce, bude to sranda :-D