Choď na obsah Choď na menu
 


45,Etruszk edény rovása

Részletesen szeretnék foglalkozni az etruszkokkal, mert magyar nyelvű rovásírásos leleteket hagytak maguk után. Kutatásaim és olvasmányaim alapján biztos vagyok abban, hogy rovás írással leírva a latinos etruszk nevet, a rovás szabályai szerint HÉT-URAK magyar értelmű szót kaptam. Hétország, a volt Hettita birodalom területéről menekültek a magyar népek az asszírok népirtásai elől.

Ezekről bővebben később fogok írni, de mivel nagyon fontos bizonyítékot kaptam, az Etruszk edény olvasatát, elöljáróban ennyit szeretnék közölni. Későbbiekben a leletek fényképeivel, rovás leleteik olvasatával, a nép történetével visszatérek a témához.

 

Rovás lelet, Etruszk edény Etruszk lábas.
 A Csillagösvényen honlapról, Csaba úrtól kaptam és egyet értek az ő olvasatával.

Örömmel közlöm amit írt... a kép eredeti élességében és részletezésben a honlapján található, címe alul van.

 

45-a-etruszk-edeny--csaba-urtol.png


Egy albán honlapon leltem rá erre az írásjelekkel ellátott „kincsre”. A lelet megtalálási körülményeiről, koráról adatokat sajnos nem találtam, az írásjelekből azonban megállapítható, hogy ez a tárgy az etruszkokhoz köthető.
A legelső dolog, amire felfigyeltem és a lelet vizsgálatának tovább folytatására ösztönzött, az a fogantyún lévő szöveg volt, ami természetesen magyarul olvasható.


Ezt a mondatot jobbról balra olvassuk. Az első betű az L amit az A, B(?), I, S, E, M, E, L, I betűk követnek. A betűk összeolvasása után a szöveg így szól: LABIS EMELI azaz LÁBASt EMELI.


A külső felületre írt betűk így követik egymást: V, A, N, A, Z, L, E, F, E, ZS, A, Z(?), I, R, T, S, V, K, N, E, S, V, K. Ebben a mondatban, ugyanúgy ahogy a fogantyún lévőn, minden betűt leírtak, így csak az elválasztási helyeket kell pontosan meghatározni. Ezt a mondatot így kell olvasni: VAN AZS LEFEZS AZÍRT SVKAN ESVK, azaz VAN AZ LEVES AZÍRT SOKAN ESszÜK.


A következő, az egyes számmal megjelölt szöveg betűi sorrendben a következők: A, N, I, L, A, T, V, N, I vagy J, F, A, M, L, E, G(?). A szóközök megállapítása és az elmaradt betűk hozzáadása után a mondat így szól: vAN ILAT VaN Jó FÁM eLÉG.


Az utolsó, a kettes számmal megjelölt mondatot szintén balról jobbra haladva az E, F, A, I, T, I, J, V, N, J, V, L betűkből áll és így olvassuk: E FA IT IJ VaN JVL. Pontosabban E FA Itt ÍJ Van JÓL.


Az ízes tájnyelven írt teljes magyar szöveg így szól: VaN AZ LEVES AZÍRT SOKaN ESszÜK. vAN ILAT VaN Jó FÁM eLÉG. E FA IT ÍJ VaN JÓL. LÁBIS EMELI.


Mai magyar nyelven mindezt így mondanánk:
Itt van ez a leves, amit sokan eszünk. Van illat, van jó fám elég. Ez a fa itt jó helyen van. A lábast emeli.

207. címtől etruszk rovások e honlapon.

Az etruszk nyelv is magyar nyelv. Az alábbi rövidfilm is bemutatja: