Choď na obsah Choď na menu
 


2017. február

Lovasoktatás

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, és emberré a ló.”

/Jókai Mór/

A 2016-17-es tanévben másodikos diákjaink lovas oktatáson vehetnek részt a Liget Lovasudvarban. A foglalkozásokra péntek délutánonként kerül sor, 10-14 fős csoportokban.

A gyerekek amellett, hogy a lovon ülve különböző gyakorlatokat hajtanak végre, amely fejleszti az egyensúlyérzéküket és mozgáskoordinációjukat, számos izgalmas élménnyel lesznek gazdagabbak. Megismerhetik a lovak és a többi tanyasi állat gondozását, azt, hogy hogyan közeledjenek hozzájuk, milyen eszközöket használnak a velük való munka során. Akik kezdetben esetleg tartottak a lovaktól, a későbbiekben már nagy izgalommal várták a soron következő foglalkozást, és ha először nem is pattantak nyeregbe, szívesen etettél őket és tisztogatták a szőrüket. Mindenkinek megvan a kedvenc lova, amelyikre különösen szívesen ül fel, s melynek mindig csurran- cseppen egy-egy finomabb falat alma.

lovaglas_2017h.jpg

Az állatok mellett a legnagyobb tetszést a szalmabálákon való ugrálás aratta. Mindeközben természetesen gyermekeinket a Lovasudvar dolgozói, lovasoktatói mellett iskolánk munkatársai, Gazsiné Oláh Anita és Szabó Istvánné, Marika néni is figyelemmel követik.

lovaglas_2_2017h.jpgA kicsik nagyon élvezik, várják ezeket a délutánokat, még a viszontagságos időjárás sem szegi kedvüket, nem tántorítja őket. Esős idő esetén is biztosítva van a hasznos időtöltés, elméleti oktatás után számot adhatnak egy háziverseny keretein belül megszerzett tudásukról.

Nagyon pozitívak mind a tanulói, mind pedig a szülői visszajelzések. A szülők számára nagy pozitívum, hogy iskolai keretek között ismerkednek a gyerekek a lovas kultúrával, leginkább pedig azért örülnek ennek a lehetőségnek, mert a gyerekek gyönyörű környezetben, a friss levegőn tölthetik idejüket.

A foglalkozásoknak köszönhetően sokkal bátrabbak az állatok közelében, és reményeink szerint sikerül egy olyan szemléletet elsajátítaniuk, melynek következtében olyan felnőttekké válnak, akiknek természetes a természet és az állatok szeretete, tisztelete.

Úszásoktatás Bátonyterenyén

Az idei tanévben új kezdeményezés volt iskolánk részéről az úszásoktatás beindítása. A 3. évfolyamos tanulók szeptember közepétől nagy izgalommal kezdték meg a vízhez szokást a bátonyterenyei uszodában. Az első félévben 10 alkalom állt a tanulók rendelkezésére, hogy ezzel a számukra új mozgásformával, sporttal ismerkedjenek. Kovács Mária testnevelés szakos tanárnő és az ottani úszásoktatók munkájának köszönhetően gyermekeink változatos és játékos formában sajátították el a különböző úszásnemeket. A péntek délutáni úszásórák aktívan, vidám hangulatban teltek, jó lezárást adva ezzel a heti munkának. Az egészségmegőrző funkción túl, az úszás nagy hatást gyakorolt a nebulók komplex személyiségvonásainak fejlesztésére is. A gyermekek társaikkal együtt, egy közösségben mozoghattak, játszhattak és önfeledten kikapcsolódhattak.

uszasoktatas_2017.jpg

A második félévben március 2. hetétől indul az újabb 10 alkalom, mely a már elsajátított úszómozdulatok továbbfejlesztését célozza meg. Tanulóink nagy lelkesedéssel vágnak bele a további munkába és a számos élményt nyújtó sportolásba, lubickolásba.

uszasoktatas_2_2017h.jpg

Filharmónia

5-12. évfolyamos diákjaink február 14-én filharmóniai előadáson vettek részt. Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművészek produkciója igen nagy sikert aratott. A műsor témáját a mesék világa és a családban megélt szeretet fontossága képezte. Mindezt kiváló zongoradarabokkal és gyönyörű versekkel tolmácsolták az előadók.

Farsang

„Mert a farsang februárban
nagy örömöt ünnepel:
múlik a tél, haja- huj,
s a tavasznak jönni kell.”

Február 10-én tartotta iskolánk farsangi mulatságát, melyet a kicsik és a nagyok egyformán izgalommal vártak. Az aula ünnepi díszbe öltözött, mely Kanyóné Lőrincz Hajnalka keze munkáját dicséri.

14 órakor kezdődött a jelmezesek felvonulása, az egyéni jelmezesekkel, melyek között legnagyobb számban alsósokat láthattunk színes, kreatív maskarákban. Megelevenedtek mesefigurák, számítógépes játék figurák, szuperhősök és természetesen az elmaradhatatlan hercegnők is.

Őket az alsó tagozatos osztályok követték, akik, mint minden évben, most is csoportos jelmezekkel készültek. Nagy élmény volt a tanulóknak, hogy a tanító nénik velük együtt mókáztak.

dsc_3794-.jpg

Az alsó és a felső tagozat felvonulását egy meglepetés szakította meg, iskolánk igazgatója is megmutatta laza, vicces oldalát.

A nagyobbak előzetes feladatként filmeket húztak, amelyeket rendkívül kreatívan és viccesen sikerült megjeleníteniük.

dsc_3934-.jpg

A felvonulást követően az alsósok számára a táncé volt a főszerep. Megtekinthették Léna táncosainak bemutatóját, akinek kedve volt elsajátíthatta a koreográfiájukat is, majd az új kivetítőről tanulhattak táncot, melyet nagyon élveztek.

dsc_3990.jpg dsc_3995.jpg

Eközben a nagyobbak egy filmes vetélkedőn vehettek részt, ahol többek között szereplőket, idézeteket és filmzenéket kellett felismerniük. A feladatok során az osztályok pontokat, „tallérokat” gyűjtöttek, melyeket a végén, licit során elkölthettek. Egyik osztály sem maradt ajándék nélkül. A legkelendőbb az úgynevezett „Lyukas Nap” volt, amely egy tanítás nélküli iskolai napot takar. Ezenkívül gazdára találtak még különböző értékes utalványok és ajándékcsomagok is.

dsc_3973.jpg dsc_3966.jpg

Az alsós osztályok mindegyike különböző társasjátékokkal gazdagodott, majd kisorsolásra kerültek a tombola ajándéktárgyai. Ezután az alsósoktól búcsút véve elkezdődött a felsősök számára a suli diszkó.

Ezen a délutánon minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot és felhőtlenül jól érezhette magát, ezért köszönet illeti a szervezőket, illetve a szülői szervezetet, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a farsangi délután!

Január havi étkezési térítési pótdíjfizetés

  • 2017.02.20. /hétfő/ 800-1600

Kedves Gyerekek!

Nagyon örültünk neki, hogy a reálvetélkedő 1. fordulójába szép számmal bekapcsolódtatok és sok 5-öst oszthattak ki matematika tanáraitok. Most elkészültünk a második forduló feladataival, 2017. február 28-ig természetismeret, földrajz, fizika illetve kémia tanáraitok várják megoldásaitokat. Természetesen azok is részt vehetnek ebben a fordulóban, akik a matematika feladatokat nem oldották meg.

Feladatok: 

Jó versenyzést kívánunk!

Reálmunkaközösség tanárai

Január havi étkezési térítési díj fizetés

  • 2017.02.13. /hétfő/ 800-1600
  • 2017.02.14. /kedd/ 800-1600