Choď na obsah Choď na menu
 


2022. március

Hangulatos szimfonikus koncert a Bárkányiban

A Lázár Ervin Program keretein belül 4. évfolyamos diákjaink, 2022. március 30-án a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásának részesei lehettek a gimnáziumunk sportcsarnokában.

Camille Saint-Saens, az Állatok farsangja című zeneművének 13 tételét hallgathattuk meg.

Mindez kiegészült a karmester tételek közötti élvezetes felkonferálásával és egy projektoros képi világ megjelenítésével is. A közönség tiszta, kitörő örömmel és érdeklődő figyelemmel hallgatta az előadást. Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy egy csodálatos, lelket üdítő, maradandó élményben volt részünk.

Vargáné Kovács Andrea
tanító néni

Megyei Rajzverseny a Bárkányiban

Ismét iskolánkban került megrendezésre a Nógrád Megyei Általános Iskolai Rajzverseny a Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében. A több évtizedes múlttal rendelkező eseményen Nógrád megye általános iskoláinak felső tagozatos tanulói mérhették össze rajztudásukat két korcsoportra bontva; ötödik-hatodik és hetedik-nyolcadik évfolyam. A verseny kétfordulós. Az első fordulóra az „Én játszóterem” témájú, színes vagy fekete fehér alkotással lehetett nevezni. A négytagú szakmai zsűri 40 alkotót juttatott a döntőbe a beérkező pályaművek alapján. A megküldött képekből kiállítást szerveztünk a megyei döntő ideje alatt, annak helyszínén, a Kossuth úti gimnáziumi épületünk aulájában.

A verseny második fordulójában, a döntőben, a tanulóknak korcsoportonként csendéletet kellett rajzolniuk, az iskola aulájában és a művészetek szaktanteremben. A rajzolásra két órájuk volt. Ez idő alatt a kísérő pedagógusok szakmai továbbképzésen vehettek részt.

A rendezvény zárásaként került sor az eredményhirdetésre. A műveket Bakos Ferenc művésztanár a verseny egyik szervezője méltatta, az eredményt Kele Szabó Ágnes szaktanácsadó, versenykoordinátor hirdette ki. A hagyományos, korcsoportonkénti első, második, harmadik helyezés mellett bárkányis különdíj és a zsűri külön díjai is kiosztásra kerültek. Minden résztvevő névre szóló emléklappal és iskolánk ajándékával távozott. A verseny alatt született alkotásokból kiállítást rendeztünk iskolánk aulájában, melynek megtekintésére várjuk az érdeklődőket.

Szenográdi Tamás
igazgató

Egészségnap az alsó tagozaton

    Iskolánk március 26-án, szombat délelőtt egészségnapot szerveztünk iskolánk alsó tagozatos tanulói számára. Ezen a napon mi, a szervezők törekedtünk arra, hogy a gyerekek és a pedagógusok részesedjenek minden jóban, amit a lehetőségeink megengednek. Négy fős szervező csapatunk tagjai izgatottan készülődtek, hiszen a program megszervezéséhez néhány ötletet már segítségként kaptunk, s bíztunk abban, hogy ezt a napot sikerül játékossá és élményszerűvé varázsolni, melyre már mindenkinek nagy szüksége volt. A nap tervezésekor sok mindenre kellett gondolnunk: hasznos, tanulságos, ismeretterjesztő, megelőző, szórakoztató és jó hangulatú programokat szerettünk volna létrehozni. Olyat, hogy mindenkinek legyen kedvére való részlet, és mindenki megtalálja az őt legjobban érdeklő feladatokat. Olyat, hogy mindenki felhőtlenül szórakozhasson, miközben játékosan tanulhat. Szerveztünk mozgással és mondókával járó feladatokat (hangulatkeltés és bemelegítő aerobic), higiéniával-egészséggel kapcsolatos kisfilmes tájékoztatókat (egészséges életmódról gyermekeknek), és természetesen jelen volt az étkezés is: finom salátakészítés és salátakóstolás is volt. Ezúton köszönjük Hódosi Tamás szülő méz felajánlását, mellyel támogatta rendezvényünket.

 

    A programok lebonyolításához előzetes szervezésre volt szükség, hiszen helyszínül szolgált a műfüves pálya, az iskolaudvar és a játszótér környéke is. A feladatokat többfordulós „Kincskereső” rejtvényekbe ágyaztuk, melyet tanulóink nagy lelkesedéssel fogadtak. Volt itt borítékkutató, futóverseny, kép- és betűkereső az udvaron, illetve a folyosókon, rajzos akadálypálya az aszfalton, valamint tudáspróba és szellemi vetélkedő az osztálytermekben.

 

Ezekben a feladatokban minden osztályt segített a nap indításakor elnyert gyümölcs és zöldség kabalafigura, melyeket tanulóink hűségesen hordoztak a különböző versenyhelyszínekre. Az osztályok forgószínpadszerűen látogatták a helyszíneket a tanító nénik vezetésével. Az osztályok kreativitásukat csillogtatták meg a plakátkészítés során, melyhez előzetes feladatként tanulóink gyűjtőmunkában képeket, újságkivágásokat is hoztak. Szünetekben és szabadidőben pedig színezőkkel, rejtvényekkel és totóval foglalhatták el magukat a fáradhatatlan nebulók.

    A gyerekek remekül érezték magukat, főként amikor meglátták a jutalomként elnyert ajándékokat: oklevelet, könyvjelzőket, egészséges életmódról szóló foglalkoztató füzeteket, finom müzliszeletet és gyümölcslevet. A sok program, a kedvükre való lehetőségek tárháza olyan élményekkel ajándékozták meg diákjainkat, mely még sokáig beszédtémát ad majd a gyerekek körében.

    A felnőttek és a diákok egyöntetű véleménye szerint egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak ezen a napon.

A szervezők:

Gécziné Ludányi Bernadett

Mayer Istvánné

Vargáné Kovács Andrea

Zsirosová Silvia

Miénk a pálya!

Tíz évvel ezelőtt egy koncerten együtt énekelhettem ezt az Ossián zeneszámot, és most együtt játszhattam a pályát a tanulókkal. A szombat reggel kissé fáradtan indult, ám a kollégáimmal igazán jó pályaorientációs napot bonyolítottunk le. A projektet játékosan, mégis életkornak és képességnek megfelelően szerveztük meg.

 

Minden részt vevő tanuló saját életpályának megalapozásához megfelelő ismeretet és tevékenységet kaphatott rejtvényeken, anagrammákon, szövegértéseken keresztül akadályversenyeken át egészen a kukoricapufi tornyokig és boszorkánylépcsőkön fel.

 

A memóriajátékok, az activity, a csavarok behajtása, a tűbe fűzési verseny nem csak a pályaismeretet segítette, hanem önismeretre is sarkallta a tanulókat, mi több, az egész osztályt.

 

Intézményünk egyik kiemelt feladata a munka és a pálya világában való tájékozódási igény kialakítása, amelyben a gyermek tevékenységeken keresztül saját maga ismeri fel leendő hivatását, munkáját, és közben azt is elfogadja, hogy a világ folyamatosan változik. Ez a projekt nem egyszeri lépés, hanem folyamat, hiszen célunk nem csak a siker, hanem az öröm érzése egyénileg és közösségileg egyaránt. A tanulók a nap végén fáradtan, de annál boldogabban hagyták el az iskolát. Többen jelezték, hogy többször lehetne ilyen. Mi is azon vagyunk!

 Ezúton is köszönöm minden kollégám munkáját!

Bátyi Sándor
szervező

Mérkőzéslátogatáson a BDSE

A gimnazistákból álló futsalosaink kaptak lehetőséget arra, hogy a Merkantil Bank ligában szereplő DVTK csapatának bajnoki mérkőzését megtekintsék a Békéscsaba ellen. Március 13-án vasárnap kora délután gyülekeztünk, majd indultunk a Bárkányi Gimnázium épületétől két kisbusszal. Két és félórás utazás után értünk Diósgyőrbe, ahol átvettük a tiszteletjegyeket. A stadionba való belépés után, átesve a biztonsági ellenőrzésen elfoglaltuk a helyünket.

Többeknek sikerült a kivetítőre is rákerülni a DVTK egyik mérkőzés-csalogató programja által. Volt idő megnézni a bemelegítést, a nagyon hangulatos megnyitót és élveztük a legendás diósgyőri mérkőzések hangulatát. Bár messze nem volt telt ház, mégis a B-közép fanatikusai és a törzsszurkolók igazi varázslatot teremtettek a mérkőzés során. Sajnos a DVTK csapatáról ez nem mondható el, hiszen a Békéscsaba három góllal is vezetett, de a miskolciak nem adták fel, kiegyenlítettek. Óriási hangulat volt az arénában, fantasztikus iramot diktáltak a hazaiak, de egy gyermeteg hibát kihasználva a békéscsabaiak az utolsó pillanatban megszerezték a győzelmet. Az igazán gólgazdag mérkőzés nagy élményt nyújtott mindenki számára. Az eredmény DVTK - Békéscsaba 3 : 4 volt. 

Ezúton is szeretnénk megköszönni Holman Erikának (DVTK-igazgatói asszisztens), Kobka Viktor (SBTC-szakmai igazgató) és a Bárkányi vezetőségének, hogy lehetővé tették számunkra a diósgyőri mérkőzéslátogatást!

Urbányi Tamás
testnevelő

Szülői értekezlet

szuloi_ertekezlet20220328m.png

Étkezési térítési díjfizetés

  • 2022.03.09. /szerda/ 800-1600
  • 2021.03.10. /csütörtök/ 800-1600

Előadás