Choď na obsah Choď na menu
 


Intuícia, súdnosť, rozlišovanie

Intuícia je schopnosť, ktorá je považovaná za niečo nadprirodzené. V dnešnom svete je vítaným zmyslom, ktorý pomáha na ceste správnym smerom. Dobrá správa je, že sa dá trénovať!

article preview

Intuícia je pojem, ktorý sa po stáročia používa vo filozofii, psychológii a spiritualite. Je považovaná za niečo ako šiesty zmysel, ktorý nám poskytne isté informácie bez logického vysvetlenia. Často si tento fenomén, podľa ktorého sa rozhodneme nevieme vysvetliť.

Svoju intuíciu rozvíjame prostredníctvom interakcií so svetom a ľuďmi okolo nás. Učíme sa na vlastných chybách a úspechoch. Intuícia nám umožňuje pochopiť zložité situácie a vyvodiť z nich záver. Vychádza z našich nahromadených vedomostí a skúseností.

No hoci je tento proces založený na hlboko zakorenených znalostiach, pôsobí prirodzene, takmer inštinktívne, nemožno si ho zamieňať za inštinkt.

Intuícia verzus inštinkt 

Inštinkt je na rozdiel od intuície vrodenou reakciou na situáciu alebo udalosť. Je nám to vštepené a netreba sa to učiť ani zažiť. Inštinkt možno považovať za našu prirodzenú tendenciu alebo sklon v konkrétnej situácii. Zvieratá majú napríklad inštinktívne nutkanie chrániť svoje mláďatá.

Intuícia aj inštinkt môžu byť užitočnými nástrojmi na orientáciu v živote. Je však dôležité vedieť, že nie vždy sú spoľahlivé. Intuícia môže byť skreslená našimi emóciami a predsudkami.  Inštinkt nás môže niekedy zviesť z cesty, ak sa nezakladá na realite. Aby sme sa mohli čo najlepšie rozhodnúť, musíme použiť intuíciu a inštinkt, ako aj racionálne myslenie a objektívnu analýzu.

Intuitívne myslenie dokáže využívať dosť ľudí, často si ho však ani neuvedomujú. No napriek tomu sa zdá, že intuitívne myslenie je viac dané ženám. Ako vlastne funguje? 

Na otázku, čo spôsobuje ženskú intuíciu, neexistuje priama odpoveď. Niektorí veria, že je to dôsledok ich schopnosti multitaskingu, a že spracovávajú informácie inak ako muži. Možno to vzniklo z predpokladu, že ženy používajú viac pravú hemisféru mozgu, ktorá je spájaná s intuíciou.

Ženy totiž dokážu spracovať emócie a pocity lepšie ako muži, čo im dáva schopnosť lepšie čítať ľudí a situácie. Tiež si viac uvedomujú svoje okolie a venujú väčšiu pozornosť neverbálnym signálom, ktoré ľudia vysielajú.

Pravda je však niekde medzi :-)

Ľavá a pravá hemisféra mozgu

Keďže intuícia je zmysel, ktorý pracuje na základe emocionálnej inteligencie ale aj racionálneho myslenia, pomocou ktorého vyvodzuje závery z toho čo vníma, znamená to, že potrebuje využívať obe mozgové hemisféry. 

Ľavá hemisféra je „racionálna“ strana, ktorá sa viac zaoberá slovami, matematikou, výpočtami, rozumom, logikou a dedukciou.

Pravá hemisféra sa zaoberá tvarmi, tvárami, predtuchami, intuíciou, vzormi, rozpoznávaním emócií a tým, čo sa voľne nazýva nelineárne myslenie.

Čo prepája obe mozgové hemisféry?

Corpus callosum (je zhluk nervových vlákien spájajúci obe mozgové hemisféry) a prenáša údaje medzi hemisférami rýchlosťou výkonného počítača. Tento zhluk nervových vlákien je prítomný u mnohých zvierat vrátane delfínov, psov či potkanov. Za vznikom fenoménu intuície teda môžeme pokladať tento "most" medzi oboma hemisférami. 

Ak v tomto zložitom "napojení ľudských káblov" prebehne informácia a vhľad nazvaný ako intuícia, dostávame zároveň aj akýsi vnútorný pocit, čo treba v danej situácii spraviť.

Nie náhodou sa intuícia spája s dobrým pocitom v bruchu, pretože veda preukázala, že naše črevá sú takpovediac našim druhým mozgom. V skutočnosti má naše črevo celú sieť neurotransmiterov, nazývaných enterický nervový systém.

Umenie rozlišovať

Rozlišovacia schopnosť sa považuje za cnosť a je odrazom a nástrojom múdrosti. Rozlišovanie je schopnosť rozpoznať rozdiel medzi pravdou našej intuitívnej inteligencie, a skreslením našich emócií. Čiže ak nazveme intuíciu našou vnútornou pravdou a vedením, znamená to, že jej závery vychádzajú z neutrálneho postoja.

Intuícia nie je spojená s myšlienkami dobra a zla. Je neduálna, neutrálna. Nie je príliš emocionálna a nie je ani skeptická. Je to zlomok sekundy, usmernenia kedy sa okamžite pre niečo rozhodneme.

zen_kamene_kluc.jpg

Prečo je intuícia a správny úsudok potrebný

Mať rozlišovaciu schopnosť znamená byť si vedomý seba samého a jasne vidieť udalosti a situácie. 

Hlupákovi chýba nielen sebauvedomenie, ale aj situačné uvedomenie. Jeho rozlišovacia schopnosť je vážne narušená. Nevidí jasne seba a ani situáciu okolo seba. Jedná preto impulzívne a ľahko podľahne manipulácii. Prijíma to, čo je populárne a prispôsobí sa spoločenskému tlaku bez toho, aby premýšľal.

Preto je dôležité mať určitú úroveň emocionálnej inteligencie, pretože je dôležitá pri počúvaní spätnej väzby prichádzajúcej z vonkajšieho prostredia.

Ak si neuvedomujeme, čo spúšťa naše emócie a nedokážeme ich ani ovládať, potom dané informácie ignorujeme kvôli našim emóciám, nie kvôli ich hodnote.  To je to, prečo sú sebapozorovanie, všímavosť a sebaovládanie tak dôležité. 

Občasným "odpojením" sa od sveta médií, a trávením času v prírode i samými so sebou si ten svoj vnútorný hlas intuície cvičíme. Staranie sa o "druhý mozog" čiže naše "črevá" a ich zdravie sa čistíme od "jedu", ktorý nám nastolili dnešné autority.

Vedenie, vedomie a emocionálna inteligencia

Naša spoločnosť sa pomaly pretvára v technologickú a závislú na počítačoch. V dnešnom zložitom a dynamickom prostredí je nevyhnutná schopnosť pochopiť väčšie vzorce toho, čo sa mení. Vedenie, ak sa robí správne, pomáha ostatným pochopiť, čo sa deje a ako máme reagovať. Ak ľudia vo vedúcich pozíciách neovládajú svoje vedomie a majú nízku emocionálnu inteligenciu, sú náchylní na to, aby sa nechali uniesť svojimi osobnými emóciami a ohrozili tých, ktorých vedú.

zlate_trblietky_na_ruke.jpg

Nie je všetko zlato čo sa blyští

Poznáte to obľúbené príslovie "Nie je všetko zlato čo sa blyští". A dnes sa dá aplikovať oveľa viac ako kedysi. Dnes, keď môžete byť vďaka internetu a médiám kýmkoľvek len chcete, ľudia ešte ľahšie prepadajú ilúzii. Ľahko prepadnú klamu vďaka vonkajšiemu vzhľadu známej osoby, či falošnému predstieraniu dobra. Ľudia sa na internete naučili predstierať. Boj o moc spúšťa v autoritách emócie, ktoré ovplyvňujú ich konania. Následky pre planétu a ľudstvo samé sú katastrofálne. Tieto predstavy či vzory "dobra a zla" si spoločnosť vytvorila na základe sladkých slov a charizmatického vzhľadu.

Človek v luxusnom aute, alebo v značkovom oblečení nie vždy reprezentuje pravdu. A na druhej strane skromná osoba, môže byť obdarená väčšou múdrosťou a vnútorným bohatstvom. 

Takže starajme sa o seba s láskou, naučme sa načúvať tichu a odpojme sa od prílišného premýšľania. Nádych, výdych. Stlačme "reset". Vtedy sa k nám prihovorí intuícia.

 

"Stíš svoju myseľ a duša prehovorí" 

May Jaya Sati Bhagavati

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>