Choď na obsah Choď na menu
 


Šťastie je o postoji k životu

Šťastie nevyjadruje len dočasné emócie ako je radosť alebo nadšenie. Šťastie je celkový postoj, ktorým sa v živote staviame k nastávajúcim situáciám.

article preview

Pod slovom šťastie si väčšina z nás predstaví pozitívne emócie, ba až eufóriu radosti. Keď sme šťastní, dívame sa na svet zrazu inak. Negatívne veci sa nás menej dotýkajú. Cítime sa silnejší, odvážnejší a aj spoločenskejší. Mení sa teda aj náš postoj ku svetu a k situáciám naokolo.

Ak nám teda pocit šťastia dopomáha vidieť veci inak, prečo by to teda nemohlo byť aj opačne? Čo ak nám náš „správny postoj“ dokáže napomôcť navodiť pocit uspokojenia a šťastia?

Čo ak nám náš postoj a správne nazeranie na veci môže ovplyvniť kvalitu nášho emocionálneho stavu? Veď život predsa nie je to o tom, čo sa nám v ňom prihodí, ale o tom, ako si s tým poradíme.

 

„Keď ti život podá citróny, urob si limonádu. Keď ti pošle hurikán, pôjdeš surfovať“

Jon Foreman

 

life.jpg

Niekoľko rokov dozadu som si cez internet hľadala prácu. Pokúšala som sa zareagovať na ponuky, ktoré ma oslovili a tam, kde som si samu seba vedela predstaviť na danej pozícii. Snažila som sa uchádzať o tie, kde som vedela, že mám čo ponúknuť. Či už svojimi vedomosťami alebo skúsenosťami.

Jedna ponuka bola práca v predajni s ezoterickým tovarom. Išlo o obyčajný predaj vonných tyčiniek, kníh či čajov a iných, podobných doplnkov pre zdravie.

Obchod mal aj svoju stránku, kde presne uviedol svoje požiadavky na budúceho zamestnanca. Medzi klasickými, všeobecnými požiadavkami na prácu v predajni mi do očí vrazili tri:

  • Preukážte svoje „spirituálne vzdelanie a vedomosti“
  • Priložte odkaz na svoj účet na facebooku (asi aby si vás mohli prelustrovať)
  • A až potom Vás zavoláme na pohovor

Úprimne, najskôr ma to zarazilo. Nahnevalo. Pretože som v danom období skutočne potrebovala prácu a mala som chuť pracovať. No potom som sa rozosmiala. To snáď títo „spirituálni ľudia“ nemôžu myslieť vážne?

Účet na facebooku žiaľ nemám, pretože svoj čas venujem svojmu vzdelávaniu a iným koníčkom.

(čo považujem aj za istý spôsob duchovnej práci na sebe, keďže môj život nie je závislý od účtu na facebooku)

Svoj postoj a prehľad vo vedomostiach by som vedela preukázať na ústnom pohovore. Veď už len osobná komunikácia a vzájomné sympatie (či vibrácie ak sa máme baviť o "spiritualite v ich jazyku") tie predsa dokážu dosť napovedať o tom, či som na danú pozíciu vhodná alebo nie!

A tak nejak som na ponuku aj zareagovala.

Odpoveď neprišla žiadna....

A môj postoj?

Počas celého toho cirkusu som si uvedomila, že sa stalo to, čo sa malo stať. Ja si totiž vôbec neviem predstaviť pracovať pre takéhoto zamestnávateľa. Dvere sa predo mnou zavreli z dobrého dôvodu.

Postoj a umenie nazerať na veci

Pri takýchto situáciách, akou bola aj tá moja je teda ľahké pochopiť, ako môže náš postoj ovplyvniť naše emócie.

Zakaždým, keď zažijeme nejakú emóciu, či už je to hnev, úzkosť, smútok, šťastie, radosť, alebo láska, vždy jej predchádza súbor myšlienok, ktoré sú pre túto emóciu jedinečné. Vo svojej situácii, ktorú som uviedla, vo mne najskôr vzbĺkol pocit hnevu. „Veď sú to vlastne oni, ktorí mi bránia sa zamestnať!"

Ale verte mi, ak vás ovládne smútok a hnev, je veľmi ťažké danú situáciu posúdiť objektívne.

Ak sa však na veci pozriete s nadhľadom a kľudnou mysľou, všetko sa vám javí inak.

Teraz sa ale nechcem prikláňať k tomu, aby sme svojim neustálym pokusom o pozitívny pohľad dospeli k tomu, že nebudeme nazerať na veci také aké sú. Jednoducho povedané, zatvárali oči pred realitou. Týmto spôsobom by sme na každú, pre nás javiacu sa negatívnu odozvu, reagovali nevhodne. Napríklad aj na situáciu, kde máme právo a dôvod vyjadriť svoj smútok alebo rozhorčenie.

Ak však dostaneme, spravodlivý, negatívny „feedback“ na vykonanú prácu, môžeme takto pozitívne čeliť konštruktívnej kritike a následne sa vylepšiť.

heart-with-hands.jpg

 

Šťastie ako chemikália

Čo okrem správneho postoju spôsobuje skutočné príčiny nášho šťastia? Čo v nás vyvoláva pocity uspokojenia a radosti? Sú to chemikálie v našom mozgu!

Existujú štyri primárne chemikálie, ktoré dopomáhajú navodiť pozitívne emócie. Sú to: dopamín, oxytocín, serotonín a endorfíny.

Dopamín

Dopamín pomáha navodzovať šťastný pocit, keď sa napríklad niekomu páči váš príspevok na sociálnych sieťach. Motivuje nás pri vyhľadávaní informácií a krokmi za cieľom, ktoré nám prinášajú uspokojenie.

Bez dopamínu by prví ľudia nikdy nemali motiváciu loviť veľké cicavce a profitovať z investovania úsilia do dlhodobých cieľov. Dnes je dopamín tým, čo nám pomáha prejsť zoznamom úloh alebo nás motivuje k novému návyku.

Dopamín sa teda stáva skutočným problémom, pretože je návykový a ako úzko súvisí s dnešnými, zlými technologickými návykmi.

Oxytocín

Ako si môžeme zvýšiť hladinu oxytocínu? Pozitívne sociálne interakcie bývajú najlepším spôsobom, ako zvýšiť produkciu tohto hormónu. Spoločná práca s ostatnými, zdieľanie jedla, darovanie darčekov, emocionálne otvorenie, poskytovanie plnej pozornosti pri počúvaní niekoho a samozrejme jednoduché ľudské objatie.

Na oxytocíne je úžasné to, že často funguje na oboch stranách vzájomne. Milé gesto dodá dávku oxytocínu nielen vám, ale aj obdarovanému. Okrem toho vám nakopne imunitný systém a na rozdiel od dopamínu, ktorý navodí len krátkodobé potešenie, oxytocín v nás tento pocit zachová o niečo dlhšie.

hand-in-hand.jpg

Serotonín

Vždy, keď zažívame pocit úspechu alebo uznania od ostatných, dostavujú sa účinky serotonínu. Či už vás povýšili v práci, vyhrali ste súťaž alebo získali diplom, serotonín dokáže navodiť silné, pozitívne emócie. Okrem toho je motivátorom pri našich krokoch vpred.

Telu dokážeme napomôcť k „výrobe“ serotonínu napríklad správnym stravovaním, pobytom na slnku, cvičením a relaxom.

Endorfíny

Endorfíny sa v tele uvoľňujú ako odpoveď na bolesť. Jednoducho povedané, pomáhajú nám posunúť sa za hranice pohodlia a vytrvať, keď by sme to už chceli vzdať.

Akonáhle sa za tú hranicu posunieme, endorfíny nám pomáhajú priviesť nás do stavu „povznesenia“ a navodiť relaxačný pocit. Ide napríklad o stavy po náročnom tréningu alebo po rannej, studenej sprche.

Takže čo by som napísala na záver?

Správny postoj a návyky nám určite dokážu napomôcť k vnútornému uspokojeniu, motivácii a interakcii s okolím. Za svoje šťastie si teda zodpovedáme my sami a nikto iný.

happy-way.jpg

“Za šťastím nemožno cestovať, vlastniť ho, zarobiť si naň, nosiť ho alebo konzumovať. Šťastie je duchovná skúsenosť prežívania každej minúty s láskou, milosťou a vďačnosťou“

Denis Waitley

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>