Choď na obsah Choď na menu
 


Sila v nás a cesta k univerzálnej pravde

Cesta k pravde vedie cez srdce. Srdce slúži ako prístupový portál k zdroju inteligencie a múdrosti, na ktorý sa človek môže spoľahnúť, aby žil svoj život v rovnováhe.

article preview

Verím, že každý z nás má na svete nejaký účel, nadanie a poslanie. Pokiaľ však nezistí, kým naozaj je, nemôže svoj potenciál naplno využiť. A možno aj z toho pocitu nenaplnenia sa potom svetom pohybuje z miesta na miesto, kým neuspokojí svoj pocit „hladu a prázdnoty“. Často ani nevie čo hľadá, a tak ho jeho nenaplnená túžba zvedie na mnoho rázcestí.  Nech by sme zblúdili akokoľvek, naša podstata a napojenie sa na univerzálnu pravdu, či poznanie sa môže stať našim kompasom.

Existencia sa nás totiž vždy snaží nejakým spôsobom naviesť na správnu koľaj. Ak jej „našepkávanie“ ignorujeme alebo potlačujeme, zažívame ten známy pocit nenaplnenia – disharmónie. Jednoducho odmietame poslanie našej duše.

Pri naplňovaní svojho poslania často krát nemusí ísť o „ohromujúce ciele“. V jednoduchosti povedané, nemusíte sa stať klonom Billa Gatesa alebo Dalajlámu. Netreba ani meditovať v Himalájach, či stať sa svetoznámou osobnosťou.

Vašou úlohou môže byť čokoľvek, či už je to pestovanie kvetov, nejaké umelecké tvorenie, doručovanie pošty ľuďom, alebo jednoducho výchova detí.

Ak to vychádza z hĺbky vášho srdca, potom je to SKVELÁ misia.

srdce_zenske_ruky.jpg

A načo som pri hľadaní svojho poslania prišla ja?

Naše cesty v prvom rade závisia od našich rozhodnutí. Ak nepochádzajú z nášho hlbokého presvedčenia, potom sa znova a znova strácame v kruhu nenaplnenia...

  • Tak, ako si nastavíme priority, tak sa bude odohrávať aj náš „životný príbeh“.
  • Naše rozhodnutia ďalej ovplyvnia okolnosti, osoby a všetko, čo príde do nášho života.
  • To, ako sa k veciam postavíme, ovplyvní naše „vibrácie“ a následne naše činy a výsledky
  • Vyberajte si múdro a najprv zistite, kým ste. Jedinou prekážkou na ceste je váš strach a závoje ilúzií, ktoré vám ukazujú, kým nie ste.
  • Vy sami hlboko vo vnútri viete, KTO ste.
  • Pokúste stíšiť svoju myseľ a načúvajte hlasu svojho srdca.
  • Všetko ostatné sa k vám postupne pripojí, alebo ukáže. Dokonca aj prostriedky na realizáciu vášho poslania.

Cesta za sebapoznaním

Výrok typu „ak niečo veľmi chceš, celý vesmír sa spojí, aby sa ti to splnilo“ je istým spôsobom založený na univerzálnej pravde.

Veľmi však záleží od toho, ako sa naň pozrieme a ako s ním pracujeme. Ono totiž nestačí si niečo veľmi priať a doslova sa k tomu „modliť“. A ak naše zbožné želanie nemá byť prostriedkom k splneniu nášho účelu, stáva sa iba ilúziou. Tak je to napríklad so želaniami upriamenými iba na uspokojenie ega.

Z toho dôvodu je cesta za poznaním seba samého nevyhnutná. Pri mojej ceste za sebapoznaním sa to dialo tak, že som začala s meditáciami a upriamením pozornosti na to, čo sa deje okolo mňa. Sústredila som sa na to, čo sa mi situácie v mojom živote snažia naznačiť.

meditacia.jpg

Pri akomsi reštartovaní mysle a dlhými chvíľami samej so sebou som sa striedavo dostávala do stavov pokoja a radosti. Časová dĺžka zotrvania v meditácii sa predlžovala. Možno mi ako introvertovi nerobilo až také problémy nazerať na seba s introspekciou alebo dostať sa do chvíľ, keď som dokázala v tichosti iba pozorovať dianie naokolo bez toho, aby ma niečo rozptyľovalo.

Postupom času som sa nechávala viesť svojou intuíciou. Stávalo sa mi, že mi v hlave často krát vyskočila odpoveď na to, čo som hľadala, alebo ma moje vnútorné vedenie zaviedlo ku knihe, kde som si svoju odpoveď iba potvrdila. Tých kníh bolo nakoniec niekoľko a neboli to žiadne braky. Pochádzajú od ľudí, ktorí si zaslúžia rešpekt.

Je to asi nejak tak, ako keď nájdete krásny výrok od Dalajlámu a úplne vo vás zarezonuje.

Poznáte ten pocit, keď niekto vyjadrí vaše myšlienky za vás, alebo máte pocit, že vám „hovorí z duše“?

univerzalna_pravda.jpg

Tieto stavy nazývam akýmsi dosahom na univerzálnu pravdu. Za univerzálnu pravdu považujem niečo, čo rezonuje celým ľudstvom. Je to niečo, s čím sa ostatní dokážu stotožniť a môže to byť i lekcia, ktorú sme sa naučili. Univerzálnu pravdu dokážeme akceptovať, no nie vždy sme schopní jej porozumieť. Ono totiž aj veľmi záleží od toho, v akej fáze svojej životnej cesty sa nachádzame. Vyžaduje si určité poznanie a skúsenosť.

Aké sú známe výroky, ktoré stoja za premýšľanie a týkajú sa  univerzálnej pravdy?

„Vzdelanie je najsilnejšia zbraň, ktorú môžete použiť na to aby ste zmenili svet."  

Nelson Mandela

„Neskúmaný život nestojí za to, aby sme ho žili.“

Socrates

„Človek je vždy korisťou svojich právd. Keď ich raz pripustí, nemôže sa od nich oslobodiť."

Albert Camus

„Je lepšie sa nechať  zraniť pravdou, ako sa nechať utešovať klamstvom."

 Khaled Hosseini

 

Cesta rozumu a srdca

Pri jednom svojom hľadaní som narazila kedysi dávnejšie na knižku od Dr. James R. Doty – Sila v nás.

Je o chirurgovi, ktorý odhalil záhady mozgu a tajomstvá srdca. Dnes mi myseľ ku tejto knižke zablúdila nie náhodou. Zaujímavé je, že som si ju kúpila v čase, keď som ani nepredpokladala, že ma moje „poslanie“ zavedie do povolania medzi lekárov – dokonca do ambulancie detského neurológa. Pracovala som s deťmi, ktoré majú epilepsiu alebo iné poruchy vnímania.  Bolo ich potrebné pripraviť na EEG vyšetrenie a dávať im pokyny aby správne dýchali. Pri takomto vyšetrení je potrebné ich ukľudniť a zbaviť strachu pri nasadzovaní čiapky s elektródami.  Ak svoju prácu vykonávate srdcom, odrazí sa to aj na pacientoch a výkone. 

A keďže ma knihy v oblasti ľudskej mysle a mozgu ako takého vždy zaujímali, tak sa táto knižka zahniezdila aj v moje knižnici.

kniha_sila_v_nas.jpgkniha_sila_v_nas--2-.jpg

Knižku som sa rozhodla spomenúť preto, lebo mi veľmi zapasovala k dnešnému príspevku.

Obsah knihy nebudem dopodrobna rozoberať, zameriam sa iba na opísanie niektorých právd, na ktoré tento úžasný lekár prišiel. A musím povedať, že s ním v tomto úplne súhlasím.

Pán Dr. Doty vyrastal v chudobnej rodine. Otec bol alkoholik a matka trpela depresiami. On sám sa vypracoval na pozíciu riaditeľa prestížneho centra pre vzdelávanie a výskum súcitu a altruizmu na Standfordovej univerzite.

Jeho životná cesta nebola ľahká. Pri plnení svojho poslania natrafil na človeka, ktorý mu napomohol nahliadnuť do seba, zbaviť ho jeho „vnútorných démonov“ a presvedčení, a naučil ho ako naplno využiť svoj potenciál. Pomohla mu v tom cesta za poznaním a ovládaním svojho podvedomia.

V istej životnej etape a aj jeho raketovom vzostupe však zabudol na to, že pri svojom poslaní je potrebné používať v harmónii rozum a otvorené srdce. Iba vtedy sa naozaj plnohodnotne dokážeme „spojiť“ s inými. Často takto dokážeme naviazať hlboké spojenia nielen s ľuďmi, ktorým chceme pomôcť, ale sa aj prepojiť s ľuďmi, ktorí nás chcú na našej ceste posunúť.

sila-v-nas.jpg

Ak sa odpojíme, alebo si uzavrieme srdce pred svetom, náš mozog nás zavedie na scestie. Pán Dr. Doty získal na svoje ceste obrovské množstvo peňazí, avšak pri „odpojení“ sa od svojej podstaty a účelu prišiel nielen o ne, ale aj o svoje väzby s blízkymi.

„ Pravda je, že izolácia a samota spôsobujú vyššie riziko ochorenia a smrti než fajčenie. Skutočné spoločenské väzby majú veľký dosah na naše duševné zdravie, dokonca aj na fyzické. Máte z nich dobrý pocit. Spoločenské väzby spúšťajú v mozgu rovnaké centrá odmeňovania, ako keď ľudia užívajú drogy alebo pijú alkohol. Inými slovami : Osamote ochorieme, spolu sa uzdravíme. Keď som sa vzdal zvyškov svojho bohatstva, naučil som sa lekciu, na ktorú som bol vo svojich dvanástich rokoch primladý. Veľké finále mágie, ktorú ma Ruth naučila, bolo pochopenie, že jediný spôsob, ako môžeme transformovať svoj život na lepší, je meniť životy iných.“

Dr. J. Doty

(knižku odporúčam)

techno_srdce.jpg

A o tom je náš životný účel! Ak by som svoje poslanie budovala v prvom rade na hnaní sa za túžbou vedieť, a potom toto poznanie zneužila na svoje sebecké ciele, stratilo by rýchlo svoj zmysel.

Každý jeden človek, ktorý sa raz vydá po ceste spirituality vie, že tieto dve veci do hromady nejdú.

 

„Podnikanie je duchovná činnosť. Vaše podnikanie neporastie, pokiaľ nevyrastiete ako človek“

Tony Robbins

 

A to platí nielen v podnikaní vo všetkých oblastiach ale i v budovaní medziľudských vzťahoch.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>