Choď na obsah Choď na menu
 


Kentaur a spiritualita

Kentaur je mýtická bytosť, napoly zviera a napoly človek. V spirituálnom svete symbolizuje civilizovanú a zároveň divokú povahu ľudskej bytosti.

article preview

Kentauri sa radia k jedným z najmystickejších stvorení, ktoré sa spomínajú v starovekej mytológii. Vo väčšine kultúr vyjadrujú silu, odvahu a bojovnosť. Grécka mytológia ich popisuje ako divoké, barbarské až bezohľadné zvieratá, ktoré spôsobovali zmätok všade tam, kam zavítali.

Tieto mystické bytosti vyjadrovali na jednej strane chaos a na druhej strane pôžitky a zmyselnosť.  V niektorých príbehoch ich vlastné impulzy natoľko ovládli, že to viedlo k ich záhube.

Symbolika kentaura je teda reprezentáciou ľudských najhlbších túžob, ktoré ak neovládneme, vychádzajú na povrch, chopia sa opraty a ženú nás plnou rýchlosťou vpred.

 

„Ľudské bytie sa skladá z takých zvláštnych vecí, ktoré sú sčasti podobné prírode a sčasti nie, zároveň prirodzené a neprirodzené, akýsi ontologický kentaur, napoly ponorený do prírody, napoly ju presahujúci.“

Primo Levi

3.jpg

 

V iných príbehoch sú kentauri známe svojou statočnosťou, lojalitou a nebojácnosťou. Sú zobrazované ako nebojácni, mocní bojovníci, ktorí zosobňujú silu a ochranu.

Najznámejším kentaurom v gréckej mytológii bol Chiron. Vraj bol skromnejší a civilizovanejší ako ostatné kentauri a bol známy svojimi učiteľskými a medicínskymi schopnosťami.

Kentaur v tom najlepšom zobrazení vyjadruje „pozemskosť“, zmyselnosť, lásku k životu, jedlu, vínu, ženám a všetkým veciam tejto zeme. Kentauri vedia byť veľmi múdre, láskavé a milujúce, ak vieme, ako s nimi zaobchádzať. Netreba však zabúdať, že sú to „slobodné duše“, neschopné zostať pripútané.

Divoká povaha Kentaura a umiernenosť

Horná časť tela kentaura pozostáva z mužného, svalnatého, silného torza. Spodná časť tela pripomína koňa pripraveného na boj.

Kentauri teda slúžia ako metaforické vyjadrenie ľudských, vnútorných zápasov a potreby nájsť rovnováhu medzi protikladnými silami. Ich zobrazenie kladie dôraz na dualistický pohľad, ktorý poukazuje na fyzické aj duchovné aspekty života. Naznačuje, že naša duchovná cesta si vyžaduje, aby sme prekročili hranice našej fyzickej formy. 

 

„Umiernenosť je najušľachtilejší dar nebies“

Euripides

 

2.jpg

Umiernenosť nás učí, ako v živote nájsť strednú cestu v tom, čo robíme. Ak žijeme umiernene, dokážeme oceniť veci, ktoré už máme. Užívame si prítomný okamih. Zároveň nám to napomáha minimalizovať stres a navodiť vnútornú pohodu.

 

„Chcel by som vám pripomenúť, že extrémizmus pri obrane slobody nie je neresť! A dovoľte mi pripomenúť vám, že umiernenosť pri hľadaní spravodlivosti nie je cnosť!“

Barry Goldwater

 

Naša nespútanosť nám zároveň dokáže napomôcť, keď potrebujeme svoje „živočíšne inštinkty“ využiť vo svoj prospech. Deje sa tak napríklad vtedy, keď protestujeme a bojujeme za svoje práva alebo slobodu. Vtedy potrebujeme guráž aj odvahu. Potrebné je však použiť živočíšne inštinkty v rovnováhe s intelektom.

Kone stelesňujú duchovnú silu a nezávislosť

Od malička prechovávam k týmto majestátnym zvieratám veľký rešpekt. Spôsob akým bežia a skáču. To, ako vyzerajú. Dokázala by som ich pozorovať hodiny. Mali ste to šťastie a zajazdili ste si niekedy na koni? Pokúsili ste sa niekedy objať koňa?

Na vnímanie energií som od detstva citlivá. V spoločnosti koňa zažívam eufóriu radosti, preciťujem ich silu a nespútanosť. Veľmi rada k ním privoniavam. Kone majú svoju špecifickú vôňu. Zbožňujem ich veľké, krásne oči, ktoré majú dušu. Majú úžasnú schopnosť „prečítať si vás“.

4.jpg

Vlastnosti kentaura v astrológii dobre zosobňuje znamenie strelec. Strelec je jedným z ohnivých znamení zverokruhu. Ohnivé znamenia sú známe svojou horlivosťou, impulzívnou osobnosťou a istou potrebou slobody.

Ľudia s povahou kentaura vás dokážu uchvátiť svojou prvotnou povahou. Ich magnetická, ba priam hypnotická charizma je podobná sirénam z mytológií. Takže si na nich dávajte dobrý pozor! wink

Kentaur nás ako duchovné zviera učí múdrosti a sprevádza rôznymi lekciami počas života. Táto očarujúca štvornohá bytosť reprezentuje mágiu, ktorá je zameraná na aspekty prírody.

Aj keď hybridná povaha kentaura môže zodpovedať za ich divokú povahu a zdanlivo nekontrolovateľnú potrebu vyhľadávať potešenie, netreba sa na ňu pozerať negatívne. Či už predstavujú konflikt medzi intelektom a inštinktom alebo slúžia ako pripomienka primárnych ľudských túžob, podnecujú našu predstavivosť a inšpirujú nás k úvahám o našom mieste vo svete. Presne tak ako kone!

dsc_0908.jpg

Kone Nox a Niner

 

A okrem toho, nie je krajší pocit ako sa nechať unášať na chrbte koníka, či objať to zvieracie telo plné sily, pod ktorým bije obrovské, nádherné srdiečko. Ak tak urobíte, nechajte ho potom slobodne odcválať v diaľ. Nech sa nabíja energiou, ktorou vás potom zase rád obšťastní. laugh

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>