Choď na obsah Choď na menu
 


Žiadne stretnutie nie je náhodné

Tiež veríte tomu, že žiadne z našich stretnutí nie je náhodné?

article preview

Tak, ako som spomínala už v úvode svojho blogu, že za svoj vhľad vďačím aj mnohým ľuďom, ktorých som stretla na svojej ceste, dnešný príspevok venujem týmto stretnutiam a vesmíru. Prikladám iba zopár fotiek.

Milujem spoznávanie sveta, krásne miesta, ľudí z rôznych kultúr, ochutnávky dobrého jedla a skúsenosti, ktorú mi tieto stretnutia prinášajú. To je to, prečo by sme si mali vážiť našu planétu a život ako taký. Vďaka nemu sa dozvedáme viac o sebe a o iných. Vedie nás to bližšie k našej ľudskosti a k potrebe ochraňovať jeden druhého.

Pri takýchto stretnutiach si uvedomujeme, že sme to my, ktorí tvoríme svet. Že sme jedinečnou zložkou celku a všetci prispievame k tomu, čo nazývame životom a existenciou. To, že som sa v minulosti rozhodla študovať antropológiu nebola náhoda. Musím však uznať, že to nebola škola, ktorá mi dala najhlbšie poznatky do ľudského vnútra, ale boli to moje osobné cesty, stretnutia a vôľa pochopiť ich odkaz.

Plavba na lodi nazvanej „božská“

K jedným z mojich zážitkov patrila plavba na lodi MSC DIVINA. Vďaka nej som mohla behom dvoch týždňov navštíviť viac karibských ostrovov. Odplávali sme z Miami a prezreli si miesta ako sú Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Mexiko, Portoriko, Jamajku a Bahamy.

pristav.jpg

Prístav na Panenských ostrovoch

Na takejto plavbe ste dlho obklopený oceánom, môžete sa na tú hlbočinu dívať a dumať nad všeličím. Nielen nad tým, čo už máte za sebou, ale aj nad tým, čo vás ešte len čaká. Uvedomujete si, že tak ako aj táto plavba, tak aj naše životy sú jej podobné. Ako oceán tak aj život majú tiché i rozbúrené chvíľky. Zmeny prichádzajú vo vlnách a my sa učíme ich zdolávať. Niekedy natiahneme plachty a prispôsobíme sa vetru, inokedy plachty stiahneme a nechávame sa unášať tam, kam nás to zavedie.

boat_karma.jpg

A ak ste človek nenáročný, a okrem pohodlia ste zvyknutý zažiť aj nejaké dobrodružstvo, či sa bez problémov najete aj niekde na ulici, môže vás to zaviesť na miesta, kde sa viac zblížite s domácim osadenstvom.

Tak to teda najviac baví mňa. Týmto sa chcem poďakovať aj svojmu bývalému manželovi, ktorý takto rád cestoval so mnou. Je to koníček, ktorý nás spojil. Vďaka nemu som navštívila mnohé miesta a okrem toho mala i pocit bezpečia pri cestovaní. A hoci sa to istým spôsobom medzi nami skončilo, stále sú tu veci, pre ktoré si ho budem vážiť a nezabudnem.

Žiaľ nie všetkých ľudí, ktorých stretneme s nami zotrvajú večne. Niekedy to slovko „navždy“ neznamená prítomnosť osoby v našom živote ale to, čo od nej získame. Záleží od toho, čo si zo stretnutia vezmeme a ako hlboko sme ochotní nazrieť aj do seba. Tak ako aj do toho oceánu. Chce to istú odvahu a guráž.

Pevne verím, že každá osoba, ktorú stretneme má v našom živote nejaký účel. Patria sem nie len tie pozitívne stretnutia, ale aj negatívne, náročné stretnutia, pri ktorých si niečo vytrpíme. Následne záleží len na nás, aké kroky podnikneme, ako zareagujeme, či sme ochotní riskovať a hlavne, s akým úmyslom a podnetom konáme.

bahamas.jpgcayaman-island.jpg

pláže na Kajmanoch a Bahamách

jamaica-3.jpgjamaica-4.jpg

Jamajka (pozor na koláče od chlapíka z džungle, bude vám po nich zaujímavo)

jamaica.jpgpanenske-ostrovy.jpg

Chlapí z džungle s veselými koláčmi na Jamajke a ryby na Panenských ostrovoch

miami.jpgmiami-3.jpg

v uliciach Miami

miami-4.jpgmiami-5.jpg

v uliciach Miami

virgin-islands-2.jpgvirgin-islands.jpg

Panenské ostrovy

michael-provenza.jpg

dražba obrazov na lodi od Michaela Provenza (jeho obrazy som si zamilovala)

 

„V živote si uvedomíte, že pre každého, koho stretnete, je určitá rola. Niektorí vás otestujú, niektorí vás využijú. Niektorí vás budú milovať. A niektorí vás to naučia. Ale tí, ktorí sú skutočne dôležití, sú tí, ktorí z vás dokážu dostať to najlepšie. Sú to vzácni a úžasní ľudia, ktorí vám pripomenú, prečo život stojí za to.“

autor neznámy

 

Ľudia, ktorých v živote stretneme nás posúvajú

Ako som už spomenula, nezáleží na tom, aké to stretnutie je. Vždy splní nejaký účel. Niektorí z nich sa v našich životoch objavia preto, aby nás previedli na ďalšiu úroveň našej cesty. Takéto typy ľudí sú ako mosty a zároveň aj naši učitelia. Pomáhajú nám istým spôsobom rásť.

Prichádzajú do našich životov ako priatelia alebo intímni partneri. Vytvoríme si s nimi buď dobré spomienky alebo nám ublížia a zanechajú veľké lekcie do života.

Asi tak ako spieval George Michael v jednej zo svojich piesní „Careless whisper“. Presne si pamätám na ten videoklip a záverečný záber speváka, ktorý stál na jednom z balkónov v hoteli v Miami, a spieval o zlomenom srdci. Prechádzala som okolo toho hotela a v mysli sa mi vybavila jeho pieseň i so slovami:

miami-careless-whisper.jpg             

               „Time can never mend

            The careless whispers of a good friend

          To the heart and mind

          Ignorance is kind

           There's no comfort in the truth

                  Pain is all you'll find...“

 

      ("Čas nemôže napraviť, Bezstarostné šepkanie priateľa, K srdci a mysli, Neznalosť je láskavá, Neexistuje žiadne pohodlie v pravde
Bolesť je všetko, čo nájdete")

   

 

Keď strácame niečo na čom nám záleží, uvedomíme si, aký následok mali naše neuvážené kroky. Nastáva škola života na oboch stranách.

Vzácne stretnutia, ktoré sa vám zakorenia do srdca

Niektorí ľudia sú jednoducho inšpiratívni učitelia, ktorí nás učia lekcie života láskyplnejším spôsobom. Týchto ľudí stretávame akoby v pravý čas. V ich prítomnosti si uvedomujeme svoju jedinečnosť a to, že máme byť k sebe láskaví.

Tak nejak som spoznala aj svojho kamaráta Julia z Portorika, konkrétne z mesta Yauco, neďaleko Ponce.

julio.jpg

Pri jednej zo svojich ciest k sebe som na neho natrafila nie náhodou. Naša konverzácia začala humorne, pretože som ho ohúrila svojim „španielskym slovníkom“ ktorý mám od svojich vydarených latino-amerických kamarátov Elvina a Alana. Naučili ma zopár štipľavých slov, čim som ho dobre rozosmiala.

Julio vyštudoval psychológiu a zaujímajú ho podobné knihy ako mňa. Vďaka našim konverzáciám som si ešte viac rozšírila obzory a obľúbila si C.G. Junga. Vďaka jeho typológii osobností a zoznamu archetypov som lepšie spoznala samu seba.

Napriek diaľke a rozdielnosti našich kultúr zostávame z času na čas v kontakte už niekoľko rokov. 

puerto-rico.jpgpuerto-rico-2.jpg

San Juan - Portoriko

A keďže už spomínam kultúry, spomeniem aj indiánsku skupinu etník s názvom Tainovia.

Dávno pred Kolumbovým príchodom do Karibiku ho obývali domorodí obyvatelia, Indiáni Taíno. Žili vo Venezuele, v celom Karibiku, Strednej Amerike a na Floride. Taino znamená „ušľachtilý a dobrý“ a ich spoločnosť bola mierumilovná, priateľská a vysoko organizovaná.

Tainovia boli veľmi zruční v poľnohospodárstve a poľovníctve, a boli tiež dobrými námorníkmi, rybármi a navigátormi. Na ich pôde sa pestovali okrem iných plodín yuca, zemiaky, yautías, mamey a guava.

2.jpg

Indiáni Taino boli polyteisti, podobne ako ľudia v starovekom Grécku, a ich viera sa podobala na vieru gréckych bohov z hory Olymp. Podľa mýtov ich bohovia ovládali vesmír a boli zodpovední za všetko, čo sa dialo. Mali ľudské vlastnosti a predstavovali rôzne prvky. Na rozdiel od gréckych bohov, bohovia Taino- tiež nazývaní Zemi, nemali definované osobnostné črty. Tainovia často usporiadali festivaly na ich počesť aby ich Zemi viedli.

Viac sa o nich môžete dočítať tu.

Ak sa niekedy zastavíte v Portoriku, nezabudnite ochutnať "Mofongo." Je to miestne jedlo, ktoré sa pripravuje z platano banánov. Banány sa najskôr usmažia a pripraví sa z nich niečo podobné ako naša zemiaková kaša. Banány by nemali byť sladké, lebo ako hovorí Julio – vtedy to už nie je dobré. Táto kaša alebo pyré sa podáva buď s mäsom alebo s krevetami.

mofongo.jpg

Kaša z platano banánov je úžasná. Ja som ju prvý krát ochutnala v Dominikánskej Republike.

V Portoriku sa ľudia nazývajú „Boricua“. Je to jedinečné meno na počesť ich ostrovného dedičstva a nielen to!

Boricua je duch, chuť a rytmus, ktorý budete cítiť v každej časti ich ostrova. Je to stav mysle a spôsob života, stelesnený hrdými, vášnivými ľuďmi. Keď navštívite ich pláže, keď ochutnáte ich jedlo, keď prijmete volanie dobrodružstiev, nájdete toho ducha aj v sebe.

Takže čo dodať na záver? Milujte svet, vnímajte jeho farby, precíťte jeho vône. Nech už stretnete kohokoľvek, nikdy naozaj neviete, čo vám ten človek môže priniesť do života. Stačí mať otvorené oči, vnímať a vedieť počúvať.

mexico.jpg

Chango Villa, Cozumel - Mexico

Naše stretnutia sa zjavia nečakane, prídu ako vlna, sled udalostí, ktoré nikdy nie sú náhodami. Koniec koncov, veľmi záleží od nášho nastavenia. Otvorená myseľ aj srdce robia zázraky. To, čo potrebujeme sa k nám vždy nejak dostane. Niečo ako domino efekt.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Julio -

Hola Mariana! He leído este escrito como quinientas veces, ya que me encantó como describes a los Boricuas. Con tus palabras, honras nuestra herencia taína y nuestra cultura. Gracias! Agradecido con el Universo por todas las sincronicidades en nuestras vidas. Mucha salud y bendiciones para ti y los tuyos siempre.

Mariana - Re: Julio

Muchas Gracias por tus palabras Julio ! Nuestra conexión significa mucho para mí. Siempre lo llevo en mi corazon :)

 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>