Choď na obsah Choď na menu
 


Každý človek, ktorého stretneme nás môže niečo naučiť

Žiadne stretnutie nie je náhodné. Naše sebapozorovanie a sebapoznanie nám pomáha dostať sa z kolobehu karmy a posúva nás na cestu dharmy...

article preview

Určite ste to už počuli, že v živote si priťahujeme to, čo potrebujeme pre svoj rast. Alebo ak jednoducho veríte v karmu, tak pochopíte o čom bude tento článok. Slovo karma si ale mnohí zle vysvetľujú. Tak poďme teda pekne po poriadku.

Čo je to tá Karma?

Karma je sankrské slovo, ktoré v preklade vyjadruje niečo ako konanie či skutok a jeho účinky alebo dôsledky. Je to pravidlo príčiny a následku. Ľudia často radi rozprávajú niečo ako: "karma sa ti vráti" alebo "dobehla ťa karma" väčšinou je toto slovo používané v negatívnom zmysle. Ak nám napríklad niekto ublíži, veríme že sa mu to vráti ako facka. Ľudia akoby majú radi pocit satisfakcie ak sa osobe, o ktorej si myslia, že si ju zaslúži, stane niečo zlé. Avšak aj to, že niekomu prajeme zlé je taktiež karma. Ako? Tým, že na niekoho myslíme takýmto spôsobom mu neuvedomelo dávame moc nad nami. Táto osoba obsadila naše myšlienky a ovplyvnia aj naše správanie, pretože ak sa zaoberáme viac druhými ako sebou, odrazí sa to aj na našom konaní. Budeme konať neuvedomelo.

 

"Maj dobré myšlienky, hovor dobré veci, praj iným dobré, všetko sa ti vráti".

 

Stáva sa vám, že robíte dobre, konáte dobre, snažíte sa s každým vyjsť ale ono sa to nie a nie vrátiť? Dačo predsa musí byť zle? Ako to vysvetliť?

Ak sa neustále snažíme konať tak, podľa čoho si myslíme, že konáme dobre, vysielať predstieranú pozitivitu a nechať si od druhých skákať doslova po hlave, pretože MY sa predsa chceme zachovať správne, tak vás možno trochu prekvapím.

TAKTO TO NEFUNGUJE.

Tu ide o podvoľovanie sa niečomu, čo zneužíva vaše "nastavenie pozitivity" a zachovania sa "správne". Karma nás v tomto stretnutí a v tejto situácii má naučiť, ako sa otočiť a odkráčať inam. A ak sa to nedá hneď, treba sa pokúsiť  v danej situácii zachovať neutralitu. Čiže netváriť sa, že mi niečo nevadí,  ale snažiť sa vyjadriť svoj názor taktne. Táto situácia nám totiž nastala preto, pretože sme nenašli rešpekt k sebe samému a nezačali konať tak, aby sme situáciu zmenili. Z toho dôvodu si do života často priťahujeme podobných ľudí aj situácie, aby sme sa z nich poučili.

dharma.jpg

Obráť pozornosť na svoju Dharmu

Čo je dharma? Slovo dharma je taktiež sankrstké slovo, ktoré sa vzťahuje na účel našej duše. Jednoducho dôvod, prečo sme tu. Dharma sa nevzťahuje na kariéru ako na rolu, ktorú by sme mali "hrať" pretože systém nás chce mať týmto spôsobom. Dharma je skôr účel, vyžarovanie našej duše, ktorá vysiela to, kým naozaj sme a spôsob akým to robíme. Ak venujeme pozornosť našej dharme, konáme tak, aby to bolo prínosom pre celý svet. Nie je to rola, ale naša prirodzenosť.

Každý z nás má svoj unikátny talent, alebo schopnosť ako toto posolstvo svetu vyslať, len ho treba objaviť. Ako? Je potrebné sa najskôr stíšiť, odpojiť od vonkajšku a nahliadnuť do svojho vnútra. Netreba čakať výsledky hneď, trpezlivosť sa vypláca. Postupne si treba začať všímať to, čo nás baví, v čom sme dobrí a pokúsiť sa v tom zdokonaľovať. Netreba mať obrovské ciele. Nie každý sa narodil byť vedcom, lekárom alebo právnikom. Tvoj cieľ a talent z teba nerobí o nič menej, než je niekto iný. Ak chceš "zabiť a potlačiť" svoju prirodzenosť, nemôžeš sa porovnávať. To je cesta k záhube akejkoľvek vôle.

Ak nežijeme podľa svojej dharmy, cítime sa zaseknutí, priťahujeme si do života situácie i ľudí, ktorí nás blokujú a brzdia v našom raste.

 

"Keď skombinuješ schopnosť vyjadriť svoj unikátny talent so službou ľudstvu, potom naplno využívaš Zákon Dharmy"

Deepak Chopra

 

Schopnosť vyžarovať

Ak človek objaví sám seba a začne kráčať so svojou dharmou, neznamená to, že automaticky zo svojho prostredia odstráni všetky, nazvime to "toxické stretnutia". Hoci sa jeho kvalita vzťahov v okolí zmení, nemôže očakávať, že každý bude na jeho dobré vibrácie reagovať pozitívne.

 

"Osoba, ktorá je v podstate zlá od prírody bude mať vždy averziu ku cnostným skutkom. Je vždy zaujatá svojou zlou karmou"

Sri Guru Granth Sahib

 

"Tvoje vnímanie mňa je odrazom teba. Moja reakcia na teba je uvedomenie si seba. Swami Vivekananda povedal, že vedomie je jednoduchý akt uznania reality takej aká je".

 

Z toho dôvodu je dobré sa pozerať tak, aby sme videli pravdu taká aká je. Hoci nie vždy sa nám páči čo uvidíme. Odmietať si zložiť ružové okuliare sa nevypláca.

 

"Optimisti majú halucinácie, pesimisti upadajú do depresie. Obaja sa nedostanú nikam. Musíte byť ochotní a schopní vidieť veci tak ako sú".

Sadhguru

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>