Choď na obsah Choď na menu
 


Kráčanie na vrchol hory

Cesta k sebe je ako stúpanie na vrchol hory. Každá jeho fáza ponúka jedinečný výhľad.

article preview

Cestovanie patrí k mojim koníčkom. Na svete existuje toľko nádherných miest, ktoré stojí za to vidieť! Po každom návrate z inej krajiny začnem premýšľať, kam by som sa vybrala nabudúce. V prvom rade som však veľmi vďačná za každý môj prechádzajúci výlet a zážitky z neho.

Každú svoju cestu „inam“ beriem aj ako cestu k sebe, a každým takýmto krokom sa v závislosti od toho mení aj môj výber. Svoju cestu k sebe vnímam ako stúpanie k vrcholku hory. S každým krokom vyššie sa mení nielen môj pohľad, ale aj veci okolo mňa. Ale k tomu sa v tomto príspevku dostanem až neskôr.

 

Priťahuješ to, čo si. Nie to, čo chceš. Čiže ak po niečom túžiš, mal by si byť toho odrazom.

Tony Gaskins

 

Na cestách si najradšej užívam návštevy miest obklopené prírodou, a kde cítiť takzvanú dušu krajiny. Jednou z takých ciest bola aj návšteva ostrova Maurícius. Tam som mala možnosť prebádať aj jeho hĺbky.

beach-solana--2-.jpgbeach-solana--3-.jpg

ostrov Maurícius

A keby som si mala zvoliť miesto, kam sa vybrať na budúce, určite by som rada navštívila Havaj či Himaláje. Kontrast zelených hôr ostrova Havaj a tých zasnežených v Himalájach je niečo, čo ma veľmi priťahuje.

Okrem toho Havaj ma zaujal nie len pre svoju nádhernú flóru a faunu, ale aj pre jeho dušu a spiritualitu, ktorá z neho vyžaruje. K jedným z jeho tajomstiev a toho, čo ho robí príťažlivým patrí aj učenie Huna.

Keď som sa ponorila do jeho princípov, pochopila som, aké je mi veľmi blízke. Človek vždy lepšie pochopí učenie, keď si prechádza alebo prejde podobným. Zrazu všetko dáva význam a utvrdenie, že kráča správnym smerom. Takéto indície sa nie náhodou v našich životoch objavia v správny čas. Dôležité je, čo si z nich vezmeme.

Sedem princípov učenia Huna

Huna znamená „tajné poznanie“, ktoré sa zaoberá tým, čo je v človeku božské. Huna vychádza zo šamanského učenia, ktoré vzniklo a rozšírilo sa nielen na Havaji, ale aj na iných polynézskych ostrovoch. O polynézskych kňazoch a zasvätencoch sa hovorilo, že majú zvláštne, jasnovidecké schopnosti a moc. Nazývali ich Kahuna.

Učenie Huna popisuje tajomstvo, ktoré vysvetľuje zákony života a zároveň poskytuje návod ako sa stať dobrým navigátorom na svojej ceste. Termín „Huna“ prvýkrát predstavil americký lingvista Max Freedom Long a zostavil z neho novú teóriu. Pôvodné poznatky učenia sú totiž pre nezasvätených dodnes tajné.

hawai-mountain.jpg

pohorie na Havajských ostrovoch

Huna by sa teda dalo popísať ako jeden z prírodných nástrojov, ktoré pomáhajú pri rozvoji vnútorného poznania a posilňovaní vrodených psychických schopností.

Jedno zásadné pravidlo v Hune, ktorému ľudia dodnes veria je, že „na horu vedie veľa ciest“.

Sedem princípov učenia Huna vyjadrujú nasledujúce slová:

IKE - Svet je taký, aký si myslíte, že je

KALA - Neexistujú žiadne limity, všetko je možné

MAKIA - Energia prúdi tam, kam smeruje pozornosť

MANAWA – Teraz - je chvíľou sily (dalo by sa interpretovať ako sila prítomnosti)

ALOHA - Milovať znamená byť šťastný

MANA – Všetka sila pochádza zvnútra

PONO - Účinnosť je mierou pravdy

 

 

"Tento svet je jednoducho fyzickou projekciou myšlienok, ktoré si ceníme a bránime ako skutočné v našej mysli."

James Blanchard Cisneros

 

Huna zdôrazňuje, že „vyššie ja“ nemôže prejaviť prianie či modlitbu, pokiaľ nedostane potrebnú manu od „stredného a nižšieho ja.“ Preto je nevyhnutné nahromadiť prídavok vitálnej sily predtým, ako sa začneme modliť k „vyššiemu ja.“

Huna dáva návod, ako akumulovať životnú energiu. Tu je potrebná nielen práca s podvedomím ale aj disciplína.

 

  • Žiadať a prikazovať nižšiemu "ja", aby nadobudlo životnú silu potrebnú v modlitbe
  • Fyzické cvičenie
  • Hlboké dýchanie, ktoré spôsobuje spálenie väčšieho množstva cukru v krvi
  • Držanie tela
  • Nutrične hodnotná potrava
  • Vizualizácia vitálnej živiny, ktorá stúpa ako fontána vody od spodnej časti chrbtice až po temeno hlavy
  • Udržiavanie mentálneho postoja na získanie osobnej sily a vôle. Je podobný postoju, ktorý by ste si zachovali pri príprave na preteky.
  • Dostatočný spánok a odpočinok
  • Afirmácie vyslovené nahlas: "Prúdi do mňa univerzálna životná sila. A ja ju cítim!"

 

Múdrosť možno získať prostredníctvom akejkoľvek cesty

Niektorí ľudia považujú len určitú duchovnú cestu za jediný spôsob, ktorý im zaručí takzvané „osvietenie“.  A ak to časom nefunguje, začnú kritizovať buď cestu, alebo aj sami seba. Havajskí duchovní vodcovia by tejto osobe jednoducho povedali: "Si na zlej ceste."

A ako som už spomínala vo viacerých príspevkoch, že ľudia i cesty sú jedinečné, neexistuje len jeden správny spôsob, ako nájsť to, čo hľadáme. Cesta, ktorá nás najviac osloví, je pre nás tá najprirodzenejšia.

Dávajte si pozor na cesty, ktoré vám niekto predkladá ako jedinú pravdu. Starovekí Havajčania nepovažovali svoju filozofiu za náboženstvo, ale skôr za spôsob ako žiť život. Koncept „mnohých ciest“ je teda v tom, že existujú rôzne spôsoby, ako dosiahnuť osvietenie. Huna okrem toho učí, že jediný hriech, ktorý existuje, je ubližovanie inej osobe.

Ako si vybrať tú správnu cestu?

otvorena_kniha_v_kniznici.jpg

Pozerajte sa tam, kde sa vám otvorí múdrosť. Najdôležitejšie je neobmedzovať sa na jednu cestu. Vrchov predsa existuje niekoľko. Ako duchovný bádateľ získate veľa skúseností a užijete si dobrodružstvo.

To, čo je však na našej ceste nevyhnutné a potrebné, je „vyčistenie cesty“. Vyčistiť cestu znamená odstrániť všetky myšlienkové formy, ktoré by ju mohli sabotovať. Takéto myšlienkové formy sa môžu vyskytnúť vo vedomej alebo podvedomej mysli.

Huna učí, že myšlienky sú ako semená, ktoré vytvárajú realitu. Čiže doslova a do písmena, žneme to, čo sme zasiali.

Už vám to teraz dáva zmysel?

Cesta na vrchol hory

Ako by som sedem princípov učenia Huna zhrnula do svojho výstupu na vrchol?

Od momentu keď som sa na vrchol hory rozhodla kráčať ja, ubehlo už niekoľko rokov. Dala som si predsavzatie, že nech sa deje čokoľvek, vo svojom cieli nepoľavím. A tak som kráčala a kráčala. Niekedy to šlo ľahšie, niekedy ťažšie. Niekedy som mala pocit, že som sa na určitom mieste akoby zastavila. Vtedy som si uvedomila, že aj to je správne. Že aj to má nejaký význam! Na svojej ceste som stretla a stretávam rôznych ľudí. Dôležité pre mňa je, že nestúpam nahor po chrbtoch iných. 

chamarel--7-.jpgbeach-solana--5-.jpgbeach-solana--4-.jpgpieter-both-mntain.jpg

flóra a fauna ostrova Maurícius - hora Pieter Both, farebná jašterica 

Tou ťažšou úlohou cesty je pochopiť, že každý z nás stúpa vlastným tempom. Dokonca sú aj takí, ktorí sa rozhodnú nepokračovať. Títo ľudia môžu byť pre vás aj vaši blízky, ktorým síce najskôr nejak môžete pomôcť stúpať s vami. Oni sa však môžu rozhodnúť zostať na nejakom schodíku či výklenku, a vy s tým žiaľ ďalej nemôžete urobiť nič. Ak sú zranení, treba sa zastaviť a pomôcť im. Ale potom sa treba zase sústrediť na to, prečo ste sem prišli.

V takomto prípade je dobré mať nejakú „vysielačku“ a pri tom svojom výstupe sa s nimi vedieť aj spojiť, aby vedeli, že ste na nich nezabudli. Vždy sa snažím nájsť nejaký signál.wink

Môžete tu nájsť aj takých, ktorí sa vás nejakým spôsobom budú snažiť prehovoriť, aby ste zostali. V horšom prípade sa vám zavesia na nohu, a budú vás ťahať dolu.

Poznám aj takých, ktorí majú dar výrečnosti a budú neustále rozprávať tak, aby odviedli vašu pozornosť ku nim. Taký nejaký magnetizmus. Dajte si pozor, majú niečo za lubomcheeky

No vy musíte pokračovať.

Pri stúpaní si vychutnávam výhľad z každého stupienka, pretože je jedinečný a už sa nebude opakovať. Sem tam sa obzriem a skontrolujem, koľko som už prešla. Pripomeniem si tým, koľko už mám za sebou a, že to netreba vzdať. Pri výstupe je dôležité aj udržiavať harmóniu medzi kráčaním a oddychom.

chamarel--1-.jpgchamarel--2-.jpg

7 - farebná zem - a vodopád Chamarel/Maurícius

Flóra, fauna i počasie sa s výstupom menia. Ľudí stúpajúcich k vrcholu je čoraz menej. A aj ich mentalita je iná. Občas si na ceste vymeníme zopár slov, či potľapkáme sa po pleci. Dobre padne, keď tam stretnete niekoho, kto vás na vašej ceste povzbudí. A ak budete pokračovať vyššie, z vrchu budete vidieť nielen to, koľko ľudí ide po svojich cestách, ale že nás spája aj jeden cieľ. Pri tej ceste za svojim cieľom je však potrebné nezabúdať žiť svoj život a vychutnávať si už len samotnú cestu.

A úplne najkrajšie je, keď na nej niekto kráča s vami až do konca!

beach-solana--1-.jpg

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>