Choď na obsah Choď na menu
 


Cesta spirituálneho bojovníka

Z človeka sa vo vnútri stáva duchovný bojovník, keď si to jeho úloha vo svete vyžaduje...

article preview

"Duchovným bojovníkom je človek, ktorý spochybňuje sny strachu, klamstiev, falošných presvedčení a úsudkov, ktoré v jeho živote vytvárajú utrpenie a nešťastie. Je to vojna, ktorá sa odohráva v srdci a mysli muža alebo ženy. Hľadanie duchovného bojovníka je rovnaké ako u duchovných hľadačov na celom svete. Duchovný bojovník čelí tejto výzve s jasnosťou a vedomím, že táto vojna sa vedie v jeho vnútri, a že Pravda a bezpodmienečná láska sú na druhej strane týchto bitiek. To je to, čo Toltékovia označujú ako osobnú slobodu."

 

Z knihy Štyri dohody/ Don Miguel Ruiz

 

Cesta za poznaním

Vyrastala som pri otcovi, ktorý bol profesionálny vojak (major). Túžil po synovi, ale na svet som prišla ja a tak ma z nejakého dôvodu odmietal. Časom mal na mňa trochu tvrdé nároky, akoby podvedome vychovával chlapca. Povaha môjho otca bola taktiež komplikovaná. V práci ho chválili, k vojakom sa vraj správal veľmi dobre, ale aby zachoval nejakú rovnováhu, vojnu si začal nosiť domov. Ako dievča som jeho výkyvy nálad niesla veľmi ťažko, pretože ma kritizoval aj za úplne nezmysly, býval výbušný až agresívny a doma preto vládla nedobrá atmosféra.

Stával sa zo mňa rebel a zároveň jeho protivník. Otca som ľúbila tak ako každé dievča chce ľúbiť svojho otca. Hľadáte v ňom vzor, autoritu, objatie, pochvalu. No môj otec ma častejšie doviedol k slzám. Objatia alebo pochvaly som od neho takmer nedostávala . 

Ako som postupne dospievala, zistila som, že otcovi sa veľa lásky nedostávalo už v detstve a preto ju ani nevie odovzdať ďalej. Začala som sa s tým pomaly zmierovať, ale šlo mi to veľmi ťažko. Doma totiž máte pocit, že je tu s vami niekto, kto je síce fyzicky prítomný, ale emocionálne nie. Jeho slabý záujem o moju osobu ma doviedol k tomu, že som sa postupne učila žiť bez neho. Stala som sa bojovníkom.

 

Ublížení ľudia, ubližujú ľuďom. Takto sa vzorce bolesti prenášajú z generácie na generáciu po celé generácie. Dnes pretrhnime reťaz. Prijmime hnev s pochopením, pohŕdanie so súcitom a krutosť s láskavosťou. Privítajme grimasy s úsmevom. Odpustime a zabudnime na hľadanie chýb. Láska je zbraňou budúcnosti.

 

Yehuda Berg Rabbi

 

Bojovať za pravdu a spravodlivosť

Bojovníkom sa človek nerodí, stane sa ním vďaka okolnostiam, výzvam, bolesti, hnevu z nespravodlivosti a potrebou niečo urobiť. A presne to sa dialo so mnou. Tisíckrát som sa pýtala samej seba: "Prečo je môj ocko taký? Som naozaj taká nepotrebná? Taká neschopná? Taká neželaná?" 

Keď ste dieťa, takéto správanie na vás napácha škody, ktoré sa ťažko odstraňujú. Zároveň vás to núti hľadať a pochopiť prečo sa daná osoba takto správa. Snažíte sa vylepšiť, pracovať na sebe ale zmena na druhej strane nastáva minimálna. Potom však príde zlom.

Postupným dospievaním a interakciou s inými oteckami, rodinami, ľuďmi a nezávislými pozorovateľmi sa vám otvárajú oči. Zrazu vidíte, že to NIE JE O VÁS!

Tŕnistá cesta za pochopením a hľadaním chýb je najlepším učiteľom. Donúti vás pracovať nie len na sebe ale zároveň vás učí empatii voči iným.

dsc_0559.jpgdsc_0753.jpg

Sila spirituálneho bojovníka nie je o tom ako dominovať nad ostatnými

To, že som si svojou neľahkou cestou prechádzala sama, nikto ma neobdaril lukom a šípmi a ani ma neučil ako bojovať ma urobilo silnejšou. To, čo ma učili, bolo ako byť slušná a usmievať sa, aj keď sa mi chcelo plakať a kričať.

Moja pravá podstata, autenticita a pocity boli od malička potláčané. To je to, za čo som bojovala. Nebyť "neautentickou". Nepáčilo sa mi neustále sa podvoľovať urážkam, nekonštruktívnej kritike a radeniu ženského pokolenia na vedľajšiu koľaj. My ženy sa s týmto postojom často stretávame pri niektorých mužoch. 

Ak sa žena stane silnou a zdravo asertívnou, jej sila nevyzerá ako model nadvlády a kontroly, ktorý sa často prezentuje v našej kultúre. Vyzerá to ako bitka v mene čistoty a nevinnosti. Bojuje za ochranu života, lásky, zeme, tela a duše.

Byť ženskou bojovníčkou neznamená zaujať postoj nezrelej ženy, bezhlavo napádať iných a hľadať nadvládu a kontrolu. Ženskú bojovníčku tak hlboko poznačil zdroj jej vlastnej bolesti, že sa stal jej posolstvom a misiou. 

Byť bojovníkom neznamená byť bez citov. Bojovník je hlboko prepojený so svojím srdcom. To, čo robí a ako sa pohybuje vo svete je odrazom toho, ako hlboko tento život miluje. A túži to naučiť aj iných. Bojovník využíva svoj luk aj meč ako nástroje pravdy, ktorú chce šíriť svetu.

mec.jpg

Vedomie a zameriavanie

Zmeniť svoj vonkajší svet je vždy o „práci vo vnútri“, takže nestačí čítať denne pozitívne citáty a afirmácie, ak sa nás hlboko nedotknú.

Musia sa transformovať do našich činov a praxe. Inak sa ten citát stáva len oblakom, ktorý sa objaví a vyparí bez akéhokoľvek výsledku.

 

''Môžete sa naučiť ovládať svoje vlastné telo aj myseľ prostredníctvom jogínskych praktík. Ak dosiahnete sebaovládanie, potom ste pánom všetkého. Bohužiaľ, mnohí zabudli vykonávať toto majstrovstvo a začalo ich ovládať telo aj myseľ. Ak to dovolíte, telo, myseľ a zmysly vás zotročia. Ak chcete ovládať myseľ, musíte ovládať aj zmysly, pretože myseľ funguje prostredníctvom zmyslov."

Swami Satchinadanda

 

Cesta bojovníka je pre mňa ako mieriť šípom. Ak chcete zamieriť, musíte zostať pokojní, dýchať a dôverovať svojmu inštinktu. 

Keď je vaše telo ovplyvnené stresom a nadmerným premýšľaním, nie ste v stabilnej polohe. Ste v nerovnováhe. A ako môžete dobre namieriť šíp na cieľ ak ste v nerovnováhe?

Poznáte ten pocit, keď je niečo správne, pravdivé, cítite v bruchu teplo? Alebo keď sa situácia nezhoduje s vašimi hodnotami, cítite v bruchu uzol napätia? To je spôsob ako sa k nám  prihovára čakra solar plexus. Je to inštinkt, ktorý nás drží na správnej ceste s usmernením, čo je pre nás to pravé. A tak je to aj s každodennými výzvami, stretmi s ľuďmi, reakciami a s naším postojom. 

 

Študent sa opýtal svojho majstra: "Učíš ma bojovať, ale hovoríš o mieri. Ako môžeš tieto dve veci zlučovať dohromady?"

Majster odpovedal: „Je lepšie byť bojovníkom v záhrade, ako byť záhradníkom vo vojne"

Miyamoto Musashi

 

bojovnik_asana.jpg

Čo ma naučila cesta bojovníka

Od môjho detstva, cez dospievanie až po dospelosť som sa naučila spoliehať sama na seba. Naučila som sa čeliť výzvam a objať svoj tieň. Na otca som sa začala dívať ako na svojho učiteľa, ktorý ma vlastne svojím postojom zocelil a pripravil na neľahké situácie v živote, keď budem musieť bojovať bez neho. Veci a výzvy, z ktorých si niekto robí stres ja zvládam s ľahkosťou. Nečakám na to, že ma niekto bude vodiť za ruku a pomáhať mi. Ja konám! Zároveň viem požiadať o pomoc či radu. 

Zistila som totiž, že sa za to, že neviem všetko, netreba hanbiť. Každý sa učí. Krásu ženskej podstaty si chránim ale viem sa aj obrániť a myslieť ako muž ak treba :)

Práca na sebe ma naučila disciplíne. Tí, ktorí ma poznajú vedia, ako sa dokážem zahryznúť do toho čo chcem na sebe vylepšiť a ísť si za svojim cieľom. 

Fyzickú silu a disciplínu si napríklad roky trénujem skorým vstávaním do fitka (cca aj okolo 5:00 ráno) aby som sa tam dobre vypotila, načerpala dopamíny, endorfíny a zažívala dobrý pocit zo seba. A tých výziev je viac. Každý deň ich prinesie niekoľko! 

Takže zabojujme ak treba, ale nezabudnime milovať a odpúšťať. Všetko čo sa nám stane má istý význam ako nás posunúť vpred. Záleží od uhla pohľadu ako sa na to pozrieme. A to najdôležitejšie čo vám chcem odovzdať je:

Tí, ktorí sa vás snažia nezaslúžene podkopávať, sami bojujú so svojimi slabosťami a neistotami. Nenechajte sa odradiť od svojho cieľa, snov ani od toho čomu veríte. Nikto iný vám nemá právo povedať kým ste. Na to musíte prísť sami. 

zena_v_spojeni_s_prirodou.jpg

 

Ak sa spýtaš ženy, prečo sa stala bojovníčkou, pozri sa hlboko do jej očí...

povstala z prírody, vyrastala na lúke a schovávala sa v tichom lese.

Jej vlasy voňajú slobodou a má v nich schované trblietavé svetlo nebeských hviezd.

S pokorou spomína na dni spravodlivosti a múdrosti našich predkov,

pamätá na to ako sa nosí koruna a ochraňuje to najvzácnejšie.

Je to žena, tvoja druhá časť duše, tvoja kráľovná, bohyňa a tvoj sprievodca podzemnou jazdou.

Jej vnútorná sila vykríkne do tmavej noci

a jej duša vlka priláka blesky z neba.

Táto žena ťa bude hľadať a bojovať za to, čo si nechce dať vziať.

Jej srdce je ako kompas v stratenej dimenzii,

keď sa všetky stratené duše pokúšajú povstať v boji za pravdu. 

Počuješ ten tlkot? Bije zbožne a hlasno,

ozýva sa večnosťou a pripomína kto si.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 


Mail list


Archív

Kalendár
<< máj / 2024 >>