Pečený hlucháň/tokáň
Pečený hlucháň/tokáň
Ingrediencie:
- 1,2 kg očisteného hlucháňa, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, borievky, 100 g masla, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, čierne a nové celé korenie, 1 citrón, 2,5 dl hovädzieho vývaru, 1 lyžičku hladkej múky.
Postup:
Krok 1
Očistený, vypitvaný, umytý a osušený hlucháň sa prešpikuje slaninou nakrájanou na prúžky, potrie zvonku aj znútra zmesou soli s rozdrvenými borievkami a nechá odležať. Odležaný hlucháň sa vloží do zeleninového základu, pripraveného z 2/3 masla, zeleniny nakrájanej na plátky a cibule. Pridá sa dobre umytá citrónová kôra a pečie v rúre domäkka. Počas pečenia sa mäso polieva vlastnou šťavou a podľa potreby podlieva vývarom. Upečený hlucháň sa vyberie, šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vývarom, zamieša a nechá dobre povariť. Pred dovarením sa dochutí soľou, citrónovou šťavou, precedí cez husté cedidlo a zjemní zvyškom masla. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové krokety, dusená ryža, kompót, zeleninové šaláty.
Zdroj: https://www.receptar.sk/recepty/3234/peceny-hluchan