Choď na obsah Choď na menu
 


Umiestňovanie chovných párov do klietok

4. 7. 2022

Ak už máme teda všetko nachystané, tak ako som to zbežne popísal v predchádzjaúcich príspevkoch, môžeme pristúpiť k umiestňovaniu chovných jedincov do klietok. Pred tým však ako ich umiestnime, musíme si riadne každého jedinca poprezerať, či sa nám nezačal náhodou preperovať, čo nie je vôbec nezvyčajný jav a často moment preperovania nastane u daného jedinca práve vtedy, keď to najmenej potrebujeme ako je tesne pred výstavou, prípadne pred chovnou sezónou. Ak sa však stane takáto situácia, netreba zúfať, ale radšej počkať cca 3-4 týždne, kým daný jedinec riadne preperí a až potom s daným párom začať chovnú sezónu. 

Povedzme, že máme všetky chovné jedince v dobrej kondícii, niektorým samičkám už aj začal černať zobák (je to znak ich pripravenosti na chovnú sezónu u prírodne sfarbených a modrých jedincov), samičky a samcov sme chovali oddelene po niekoľko mesiacov, tak najprv umiestnime do chovných klietok samostatne samcov a samičky necháme ešte v preletovačkách asi týždeň. Počas tohto času intenzívne na dennej báze podávame vaječnú miešanicu, najlepšie denne pripravenú z na tvrdo uvareného vajíčka, nastrúhanej piškóty, nastrúhanej mrkvy. Nie je na škodu podávať aj naklíčené proso, pričom vo vaječnej miešanici a naklíčenom prose sa nachádza množstvo látok, ktoré stimulujú k páreniu nielen amadiny, ale i iné exotického vtáctvo. Po asi týždni k samcom vložíme podľa nášho chovateľského uváženia patrične sfarbené samičky tak, aby sme dosiahli potomstvo predpokladanej farby. Už pár minút po tom, čo je párik spolu by sme mali byť badať snahy samčeka upútať samičku a mal by začať predvádzať tanec, kde ako keby skákal na bidle a popritom sa ukláňal a neustále spieval aby zaujal samičku. Ak je samička pripravená, tak sa tiež začne ukláňať hlavou a v tomto momente je to super pocit pre chovateľa, lebo zrejme našiel harmonizujúci pár. Ak však nepríde k tomuto správaniu hneď, tak netreba zúfať, lebo niekedy trvá aj niekoľko dní, kedy si partneri na seba zvyknú,  tzv. "sadnú" a vytvoria harmonizujúci pár. Problém však môže nastať ak jedne z páru začne byť na toho druhého agresívny a začne ho naháňať po klietke. Ak toto správanie trvá viac ako dva dni, alebo ak sa stane, že už po pár hodinách je napádaný jedinec zjavne vystresovaný, ťažko znáša ataky od partnera, tak je na mieste tento pár rozdeliť, aby neprišlo k úhynu vystresovaného jedinca a skúsiť dať dokopy dané jedince s inými a sledovať ich správanie a podľa toho reagovať. Dôvodov prečo sa tak deje môže byť viacero počínajúc zlým zdravotným stavom jedinca, jeho nepripravenosťou na chovnú sezónu, začiatkom preperovania, hoci na prvý pohľad to nemusí byť zrejmé, či proste len nesúhlasením s daným partnerom, čo sa veľmi ťažko zmení. 

Ak však máme pár, ktorý harmonizuje, to to zistíme úplne jednoducho a najčastejším znamením okrem toho, že na seba neútočia a nenaháňajú sa po klietke, tak počas dňa a najmä v noci možno vidieť, že spia partneri na jednom bidle tesne vedľa seba a vôbec sa nevyrušujú ich prítomnosťou sa navzájom.

Po takomto pozorovaní asi po týždni zavesíme do klietky búdku, ktorú sme si už pripravili a provizórne vystlali trávou, senom, sisalom, prípadne niečim iným a niekde do klietky vložíme malé množstvo takéhoto materiálu, ktorý by mal samček začať zbierať zobáčikom a nosiť do búdky, kde si ho samička následne bude upravovať podľa svojich predstáv a niekedy vybuduje aj hniezdo ako umelecké dielo a niekedy iba ledabolo uloží časti materiálu. Stavbu hniezda väčšinou chovný pár ukončí do pár dní a následne môžeme pozorovať ako daný pár trávi čoraz viac času spolu v búdke, odkiaľ sa ozývajú rôzne zvuky, čo naznačuje, že tam prichádza k páreniu. Niekedy sa pária amadiny aj na bidle, ale zväčša sa to deje nerušene v hniezdnej búdke.