Choď na obsah Choď na menu
 


Kúpeľničky základ zdravia amadín

5. 7. 2022

V prírode ak amadiny priletia k napájadlám, tak rovnako ako pijú sa aj väčšinou kúpu. Sú samozrejme jedinci aj v našich odchovoch, že i keď vidia ostatných jedincov, tak ani za svet sa kúpať nebudú, ale týchto je menej ako tých čo si užívajú kúpanie. Vo volierovom chove je možné používať rôzne plytké nádoby, či podmisky pod kvetináče, avšak tak ako aj v klietkovom chove pri používaní kúpeľničiek je samozrejmosťou, že voda v týchto nádobách musí byť menená minimálne jeden krát denne, ideálnejšie aj viac krát, nakoľko pri kúpaní amadín zostane vo vode všetka nečistota, čo mali v perí spolu s prípadnými parazitmi, či ich larvami, alebo vajíčkami.

Amadiny zbožňujú kúpanie a najradšej by si ho niektoré dopriali aj každý deň, ale tu podľa mojich skúseností postačuje im dopriať kúpanie raz za týždeň. Je to z viacerých dôvodov, ale hlavne asi z toho, že ak majú amadiny možnosť sa kúpať každý deň, tak časom si zvyknú a postupne stratia záujem sa denne kúpať a kúpu sa raz za pár dní. Naopak ak nemajú celý týždeň  možnosť sa kúpať, tak po predložení kúpeľničiek, či nádob s vodou väčšinou ihneď  pustia do kúpania a kompletne okúpu :-) aj volieru, či klietku v ktorej sú chované.... Výhodou takéhoto "nárazového" kúpania je aj to, že ak majú možnosť sa kúpať amadiny denne, tak vo vode je viac šupiek z prosa a prachu z okolia ako nečistôt z amadín..., ale pri jednorazovom kúpaní za prakticky za pár minút vykúpu skoro všetky.

Samotné kúpanie amadín by bolo vhodné využiť na ošetrenie ich peria či už prípravkom proti roztočom, či iným parazitom ako je napríklad pridanie prípravku s obsahom ivermectínu do vody v ktorej sa následne okúpu, pričom okrem zbavenia prachu z peria sa zbavia takto amadiny aj nechcených spoločníkov v perí. Ďalšou možnosťou je použitie prípravkov s tzv. repelentným účinkom ako je napríklad šampón pre holuby, ktorým po pridaní do vody vznikne kúpeľ blankytne modrej farby a príjemnej vône po aníze, ktorú získava aj perie okúpaných amadín. Olejová vložka pôsobí ako prírodný repelent proti mnohým roztočom, hmyzu a najmä všeniek a    perovky holubovej. Po okúpaní v takomto prípravku vydrží tento repelent minimálne týždeň na a v perí amadín.

Prečo vlastne dopriať kúpeľ amadinám? Ak ešte aj po týchto slovách váhate, tak si na dlhšiu chvíľu sadnite pred obydlie amadín a sledujte ich správanie. Určite si všimnete že niektoré jedince "strásajú" perie, z času na čas zatrepocú krídlami, ako keby ich niečo svrbelo. Jasné, že na prach, roztoče a prípadne vonkajšie parazity pravdepodobne žiadna amadina neuhynie, ale vie jej to riadne znepríjemniť život, potom nie dobre v noci spí, stále je nekľudná, môže to vplývať aj na sedenie na znáške, kedy svojím pohybom môže poškodiť vajíčkam škrupinu, prípadne ak je vonkajších roztočov, či parazitov viac, tak môže i znášku vajec opustiť a nechať zachladnúť a to by asi nechcel žiaden chovateľ. Tiež sa môže stať že postupne bude strácať perie, týmto sa dostane do stresu, oslabí sa jej celková imunita a potom nasledujú rôzne ochorenia, ktoré by sa inak neprejavili a v prípade neriešenia tohto stavu by mohlo prísť k úhnynu daného jedinca. Teda podľa môjho názoru je potrebné sa starať nielen o vnútorné zdravie amadín podávaním rôznych vitamínov, či v prípade choroby liekov, ale i o perie a vonkajšiu pokožku tak, aby sme v prípade neúspechu odchovu, či chovu nepodcenili i tento aspekt.

 

Ako bonus pri okúpaní amadín je zaujímavý efekt a to, že samičkám a najmä samcom sa zrazu pokrčené chvostové perá zrazu zázračne narovnajú.... V minulosti som si myslel, že pokrivené chvostové perá sú genetickou chybou, alebo že ich tak pokrivili danému jedincovi iné amadiny v klietke, ale vôbec ma nenapadlo, že to môže súvisieť s prachom v prostredí, ktorý sa neustále lepí na perie a potom ho deformuje.

Teda ak to zoberiem od konca, tak ak chovateľ vidí na amadinách, že majú pokrčené, či pokrivené chvostové perá, tak je najvyšší čas im dopriať kúpeľ a bude prekvapený ako rýchlo budú tieto perá zasa krásne vyrovnané a samotné amadiny hneď budú vyzerať krajšie. Väčšinou na zdanlivú poruchu operenia postačuje kúpeľ a hneď sa lepšie cíti chovateľ ako i samotná okúpaná amadina :-)