Choď na obsah Choď na menu

Strava a naše zdravie.

31. 5. 2022

Či si to priznáme, alebo nie, svoje zdravie máme vo veľkej miere vo vlastných rukách. Je to pravda, ktorá sa niekomu nemusí páčiť. Je to zároveň skutočnosť, ktorá nám však dáva obrovskú príležitosť. Príležitosť chovať sa k sebe zodpovedne a rozumne...

 

         Náš organizmus je ako dobre fungujúci veľmi zložitý stroj. Všetky súčiastky sú v ňom navzájom poprepájané, ovplyvňujú sa. Aby fungovali dlhé desaťročia spoľahlivo a bez chyby, je potrebné trochu sa im venovať.

 

         Naša životná sila je niečo neuveriteľné. Všetky tie miliardy buniek sa neustále obnovujú a vytvárajú nové a nové bunky... Každý deň, každú hodinu, minútu. Aj teraz, keď čítate tento článok.

 

         Na svoju činnosť však potrebujú správne „palivo“, a tu sa dostávame k jadru problému. Každý dnes presne vie, či má do svojho auta natankovať naftu alebo benzín a aký typ. O to, čo presne potrebuje „tankovať“ naše telo sa ale zaujíma málokto.

 

         Čím ďalej viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že nie lekári a medicína, ale my sami sa v najväčšej miere podpisujeme pod stav nášho zdravia. Miera, ktorou ovplyvňujeme svoje zdravie sa pohybuje okolo 70 až 80 %. To je naozaj veľká moc! A veľká zodpovednosť.

 

         Žijeme v informačnej dobe – to dnes počúvame stále. Neznamená to však iba to, že máte neobmedzený prístup k informáciám o čomkoľvek. Znamená to aj fakt, že sme neustále bombardovaní množstvom informácií rôzneho obsahu a kvality.

 

         A tu nastupuje náš výber a to, čím sa riadime. Dnes sa môžete dočítať o desiatkach rôznych zaručene správnych spôsoboch stravovania, pričom si, samozrejme, navzájom odporujú. A nájdete aj také, ktoré Vám určite neprospejú.

 

         Ak sa teraz pýtate, podľa čoho si máte vybrať a čakáte odo mňa jednoduchú radu, ja Vám ju dám, ale nebude to rada, aby ste sa stali vegetariánkami, makrobiotičkami, alebo, naopak, aby ste sa vrhli na spôsob stravovania zjednodušene nazvaný paleodiéta, ani nič podobné.

 

         Moja rada znie:

 

         Vyberajte si s rozumom!

 

         To však predpokladá, že máte informácie. Mali by ste poznať základné zákonitosti fungovania vlastného organizmu, poznať základné metabolické pochody na úrovni buniek, látky, ktoré k tomu bunky potrebujú a ešte trochu viac.

 

         Na tomto webe niektoré takéto informácie získate. Celá  stránka je zameraná na návrat k prirodzenejšej strave, teda strave, v ktorej je čo najmenej umelo vyrobených a do jedla pridávaných látok, ktoré naše bunky nedokážu spracovať a často ani vylúčiť von. A tak sa tieto umelé jedy ukladajú v rôznych tkanivách Vášho organizmu a tým vznikajú časované bomby. Bomby, ktoré neskôr vybuchnú ako niektorá z chronicky známych civilizačných chorôb.

 

         A my sa v takejto situácii pýtame: Prečo? Prečo ja? A máme strach...

 

         Vráťme sa teraz na začiatok tohto článku. Ak máme takú veľkú moc, ktorou môžeme svoj život a zdravie usmerňovať, nestojí za to túto možnosť aspoň preskúmať? Vzdať sa trochu pohodlia, naštudovať príslušné informácie a urobiť vo svojich zvykoch aspoň malé zmeny?

 

         Verím, že áno. A som si istá, že sa Vám to podarí. Uvedomte si ale, prosím, že síce strava má obrovský význam, ale nemenej dôležité sú aj iné aspekty  života: Váš vzťah k sebe samej a ostatným ľuďom, pozitívne myslenie, pravidelný pohyb. To všetko má zásadný dopad na naše zdravie.

 

         Všetky rady a návody, ktoré na tejto stránke nájdete sú určené žene 21. storočia. Nechcem Vám radiť, aby ste sa vzdali vymožeností dnešnej doby, uvedomujem si taktiež, že väčšina z Vás má svoju prácu, rodinu, a teda bojuje s časom. Som naozaj presvedčená, že príroda sa vždy snaží o vyváženie vzájomných vplyvov, aby všetko fungovalo tak ako má.  A o to by sme sa mali snažiť aj my vzhľadom na zachovanie zdravia. Jednosmerné vychýlenie  vždy predstavuje problém.

 

         Ťažko vieme ovplyvniť ovzdušie v meste, kde žijeme, musíme cestovať dopravnými prostriedkami, používať elektrospotrebiče s ich žiarením, žiť v časovom strese, riešiť množstvo problémov.  Je toho veľa. Všetko sú to negatívne vplyvy, ktoré sa skôr alebo neskôr na našom zdravotnom stave podpíšu.

 

         Skúsme preto vziať do rúk aspoň tie aspekty, ktoré môžeme. Nie sme bezmocné bábky, ktoré iba konzumujú to, čo im potravinárske koncerny a obchodné reťazce ponúknu. Máme svoj vlastný rozum a aj zodpovednosť.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.