Choď na obsah Choď na menu
 


Ticho

„V hluku a kriku dňa sa môže zdať nevýznamné všetko, čo nerobí hluk. Pretože, čo trvá, trvá mlčky: Zem, skaly, jazerá... Ku kriku je odsúdené len to, čo sa rýchlo pominie. Snáď je ticho jedna z možností ako krátko zvíťaziť nad časom. Podaj mi ruku, láska moja, pokúsime sa ticho napodobniť  Zem, skaly, jazerá...“

 

silent.jpg

 

Túto krásnu báseň mali moji rodičia na svadobnom oznámení. V dnešnom hlučnom svete majú tieto slová obrovskú váhu. Spoločnosť Porsche poslala na Vianoce svojim zamestnancom zaujímavý videopozdrav, v ktorom zvýraznila dôležitosť ticha. Ako iste viete, Porsche nie je vždy tiché auto. Jeho jazda je často hlučná a majitelia si ho kupujú práve pre jeho špecifický zvuk motora. Avšak spoločnosť chcela zdôrazniť to, že celá technológia a dizajn auta vzniká v tichu myšlienok a nápadov technikov a dizajnérov. Len vďaka tichu môžeme dnes obdivovať tak krásne auto.

 

Počas posledných dvoch rokov sme mali mnohí možnosť spomaliť svoj život a v tichu rozmýšľať nad svojou existenciou. Rýchlo sme sa však prehupli do vojny, ktorá je hlučná, desivá a násilná. Aj tam nastávajú momenty ticha, ale to ticho je ťaživé až strašidelné.

 

Dnes by som však chcela vyzdvihnúť dôležitosť ticha, ktoré je prínosom pre náš život a v ktorom máme možnosť sa zastaviť a oslobodiť sa od všetkého, čo nás vyrušuje. Ježiš trávil veľa času medzi ľuďmi v hlučnom dave, ale často vyhľadával aj chvíle ticha. Našiel si čas na modlitbu a na rozhovory s Bohom.  Nech je nám v tomto Kristus príkladom. Po dni plnom zhonu, hluku a tlaku zo všetkých strán sa zastavme a načúvajme Božiemu hlasu. Sama  viem, že to nie je jednoduché a často zlyhávam. Je ľahšie zobrať do ruky telefón a zahltiť sa správami z internetu. Je ľahšie pustiť si hudbu alebo televízor a vytesniť ticho z našich domovov. Lenže tie najvzácnejšie veci sú zadarmo a ticho je jednou z nich.

 

Snažme sa aj v tomto pôstnom období napodobniť to, čo trvá mlčky – Zem, skaly, jazerá. Aby sme sa aj týmto spôsobom mohli priblížiť k Bohu.

 

Amen.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.