Choď na obsah Choď na menu
 


Kráľovná

Kráľovná Alžbeta II. odišla na večný odpočinok 8.9.2022. Veľká Británia v ten deň upadla do smútku, ktorý vyvrcholí jej pohrebom 19.9. v pondelok. V televízií, rádiách a na sociálnych sieťach sa začalo nostalgicky hovoriť o jej živote. 

 

queen-elizabeth-ii-watches-from-the-balcony-of-buckingham-news-photo-1662662018.jpg

 

Väčšina komentujúcich sa zhodla, že bola skalou Veľkej Británie. Počas jej vlády sa vystriedalo 15 premiérov a ona vytrvalo stála po boku svojej krajiny. Mala len 14 rokov, keď sa prvý krát prihovorila k ľudu prostredníctvom rádia. Jej slová sa dotkli miliónov ľudí, pretože vo svete akurát zúrila druhá svetová vojna a ona sa obracala ku všetkým deťom, ktoré museli opustiť svoje domovy. Ku koncu svojho príhovoru povedala pamätné slová: "A keď príde mier, pamätajte si, že bude na nás, dnešných deťoch, aby sme urobili zajtrajší svet lepším a šťastnejším miestom na život." Tieto riadky len dokazujú, že už ako dospievajúce dievča bola veľmi rozumná. 

 

Ku koncu vojny si dokonca ako 18-ročná urobila vodičský preukaz a vyučila sa za vojenského mechanika, čím aktívne vykonávala službu v armáde. 

 

queen-army.png

 

8.mája 1945 v deň víťazstva vo vojne nastali obrovské oslavy v uliciach Londýna. Ľudia sa tešili, že skončila vojna a Alžbeta so svojou sestrou Margaret túžili tiež zažiť tú atmosféru. Presvedčili teda svojich rodičov, aby sa mohli potajomky pridať k oslavujúcemu ľudu. Pre princezné to bola jedinečná príležitosť splynúť s davom a užiť si slobodu mimo kráľovského paláca. Hoci sa báli, že ich niekto rozpozná kráľovná na tento deň spomínala ako na veľmi výnimočný, lebo to bolo jediný raz, kedy sa mohli so sestrou cítiť ako obyčajní ľudia. 

 

V roku 1947 sa vybrala s rodičmi na prvú zahraničnú cestu do Juhoafrickej republiky, kde na svoje 21. narodeniny povedala prostredníctvom rádia: "Vyhlasujem pred všetkými Vami, že či bude môj život krátky alebo dlhý zasvätím ho celý službe Vám a našej kráľovskej rodine do ktorej všetci patríme."

 

Tieto slová spomenul aj nový Kráľ Karol III. vo svojom prvom príhovore, čím pripomenul oddanosť svojej matky. 

 

20.novembra 1947 sa vtedajšia princezná Alžbeta vydala za princa Filipa, ktorého prvý krát stretla ako 13-ročná a už vtedy k nemu začala prechovávať emócie. 

 

gettyimages-3303611-1566011560.jpg

 

Pár rokov potom sa 6. februára 1952 dozvedela zdrvujúcu správu, že jej otec podľahol dlhotrvajúcej chorobe. Bola vtedy s manželom Filipom v Keni a musela sa urýchlene vrátiť domov nielen aby oplakala otca, ale hlavne aby po ňom prevzala žezlo a stala sa kráľovnou. 

 

Jej život nebol jednoduchý a počas svojej vlády zažila rozpady manželstiev svojich detí, požiar na hrade Windsor a potupu v nemeckom meste Dresden, kde po nej hádzali vajíčka a vypískali ju. Toto mesto bolo totiž masívne zbombardované Britskou armádou a miestni očakávali od kráľovnej namiesto pokusu o zmierenie ospravedlnenie, ktorého sa nedočkali a to v nich vzbudilo vášne. 

 

Tragická dopravná nehoda zobrala v roku 1997 život princeznej Diany. Hoci bola rozvodom vyčlenená z kráľovskej rodiny, Diana bola veľmi obľúbenou postavou medzi obyčajnými ľuďmi a jej smrť mnohých veľmi zarmútila. 

 

Ďalšou historickou udalosťou bola tiež Alžbetina oficiálna návšteva Írska, ktorá bola symbolom zmierenia po odtrhnutí Írska od Veľkej Británie. 

 

Počas pandémie Covid-19 sa kráľovná prihovorila k ľuďom, ktorí boli zavretí vo svojich domovoch: "Prajem Vám pokoj v týchto časoch. Hoci ešte budeme musieť veľa vydržať, lepšie dni sa prinavrátia - budeme opäť so svojimi priateľmi a rodinami a budeme sa môcť stretávať." Tento príhovor sledovalo v televízií okolo 24 miliónov ľudí a priniesla ním pokoj do mnohých domovov. 

 

Kráľovná bola výnimočným človekom a ako francúzsky prezident povedal, nebola ňou len pre Britský ľud, ale vnímal ju tak celý svet. Počas svojho života zažila veľa radostí, ale aj strastí. Pre Britov bola však symbolom jednoty, stability a opory v ťažkých časoch. 

 

Kráľovná Alžbeta čerpala silu z viery v Boha, čo viac krát potvrdila vo svojich vyjadreniach: "Kristus nám nielenže odhalil pravdu vo svojom učení. On žil tým, čomu veril a dal nám silu, aby sme sa snažili robiť to isté - a hlavne nám na kríži ukázal výnimočný príklad fyzickej aj morálnej odvahy." 

 

Život Kráľovnej Alžbety bol výnimočný a jej smrť je koncom jednej veľkej éry na tomto svete. Inšpirujme sa teda jej oddanosťou, vytrvalosťou a túžbou zjednocovať národy. Prajem si, nech ju Boh sám vyprevadí na jej ceste do večnosti. 

 

Amen

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.