Choď na obsah Choď na menu

Filmy

6. 3. 2021

Obľúbené filmy:

20. Truman. Prvý z dvoch filmov o amerických prezidentoch. Ich životy ma zaujímajú a tak som zhliadol každý film, ktorý sa len dal. Tie dva, ktoré sú na tomto zozname ma zaujali najviac. Prvý je o Harrym Trumanovi, obyčajnom človeku, ktorý sa musel ujať vedenia v posledných mesiacoch Druhej svetovej vojny, a na ktorého pleciach neskôr ležalo jedno z najťažších rozhodnutí v histórii. Film skvelo predložil príbeh bezvýznamného sudcu, z ktorého sa stal najmocnejší muž sveta.

19. Muž z Ocele. Postavu Supermana pozná takmer každý. Či už z komiksov, alebo klasických filmov. Tento Superman je však iný. Na Zemi ho vôbec nečaká také vrelé privítanie ako ne Zemi. To ma na tom filme zaujalo. To že musel niečo urobiť pre to, aby si získal dôveru ľudí.

18. Ma Rainey - matka blues. Tento životopisný film sa odohráva v 20. rokoch 20. storočia a hlavnou postavou je legendárna bluesová speváčka Ma Rainey.  Tento film je v dnešnej dobe veľmi relevantný, no odporúčiť ho môžem samozrejme najmä fanúšikom blues.Okrem iného sa môžu tešiť aj na vôbec posledný výkon tragicky zosnulého Chadwicka Bosemana.

17. To. Natočené podľa rovnomenného románu Stephena Kinga, To pojednáva o dlhotrvajúcej bitke skupinky detí proti starovekému zlu v kostýme klauna. No témou filmu ( a jeho pokračovania ) je rozhodne priateľstvo medzi deťmi - niečo, čo najmä v moderných hororoch chýba.

16. Ticho. Historický film, odohrávajúci sa v Japonsku v 17. storočí hovorí o dvoch kresťanských misionároch, ktorí prišili do Japonska pátrať po svojom nezvestnom majstrovi, pričom pritom musia prekonať skúšku viery. Filmy odporúčam aj veriacim, aj neveriacim ľuďom.

15. Čeľuste. Klasický horor od Spielberga snáď netreba predstavovať. Hudba, napätie a mnoho ikonických momentov z filmu robia povinnosť pre každého fanúšika.

14. Toy Story 2. Táto séria je unikátna v tom, že každý film svojim spôsobom dobrý a nemožno ho len tak odhodiť medzi filmový odpad. Dvojka je podľa mňa najlepšia už len kvôli množstvu nových postáv, ktoré do série priviedla.

13. Až vyjde mesiac. Tento film od talentovaného Wesa Andersona ukazuje, že mu neni cudzia ani taká téma, akou je detská láska, a že každý jeho film je napriek podobnému štýlu niečom výnimočný.

12. Gladiátor. Aj napriek historickým nepresnostiam, tento historický epos je už trvalo zakorenený v histórii kinematografie a ľudia ( vrátane mňa ) sa ku nemu vždy radi vracajú.

11. Coco. Toto animované umelecké dielo z dielne Pixaru ukazuje nádherný svet a kultúru Mexika, teda niečo, čo si to už dlhší čas zaslúžilo.

10. Lincoln. Druhý film o americkom prezidentovi hovorí o úpornom boji Abrahama Lincolna za oslobodenie otroctva a odhaľuje aj nové, často smutné detaily o jeho súkromnom živote.

9. Hviezdne Vojny: Nová Nádej. Aj napriek tomu, že jeden film z tejto série je v tomto zozname vyššie, práve tento film ovplyvnil celé generácie filmových fanúšikov po celom svete.

8. Tintinové dobrodružstvá. Adaptácia klasického belgického komiksu ma ako dlhoročného fanúšika chytila za srdce a ešte stále dúfam v pokračovanie.

7. Indiana Jones 3. Znovu, aj v tejto sérii je veľmi ťažké rozhodovať o kvalite jednotlivých filmov, no trojka je jednoznačne najlepšia, a čo je najdôležitejšie: najzábavnejšia.

6. Soul. Ďalší skvelý počin z dielne Pixaru, Soul nás učí o dôležitosti života, a odporúčam ho jak deťom, tak dospelým.

5. Hviezdne Vojny: Posledný Jedi. V poradí ôsmy diel zmenil túto ságu tak ako žiadny iný diel predtým. Naučil nás, že na to aby bol niekdo hrdinom, netreba žiadne meno, slávnu krv alebo titul.

4, Mank. Film pojednávajúci o vzniku jedného z najlepších filmov všetkých čias, pre filmových fanúšikov je to povinnosť.

3.Grand Hotel Budapešť. Skvelá komédialná dráma iba potvrdzuje nesmierny talent Wesa Andersona a jeho schopnosť kombinovať komédiu a drámu.

2. Vykúpenie z väznice Shawshank. Možno žiadny iný film nerepreznetuje ľudskú odhodlanosť, vôľu a trpezlivosť tak, ako táto klasika.

1. Krstný otec. K tomuto snáď nemusím nič dodávať.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.