Choď na obsah Choď na menu
 


Tretie pohlavie

https://najmama.aktuality.sk/clanok/315206/nechat-dieta-nech-si-vyberie-ci-je-chlapec-

r.2016 Svedsko zaviedlo tretie pohlavie.

Vo Švédsku oficiálne zaviedli "tretie pohlavie" - Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

 

Švédski občania však tento kontroverzný počin neprijali s nadšením. Podľa internetového prieskumu denníka Aftonbladet sa ukázalo, že až 96% Švédov toto nové zámeno nepoužíva.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

23.02.2019, 17:46

Na letiská prichádza tretie pohlavie. Muž alebo žena už pri rezervácii leteniek nestačí

V amerických aerolíniách sa v rezervačných systémoch pri výbere pohlavia objavia aj dve nové možnosti. Kto sa do kolóniek muž alebo žena nezmestí, bude môcť zaškrtnúť možnosť neuvedené alebo neurčené.

Podobne sa pre české Lidové noviny vyjadrila napríklad nemecká Lufthansa, ktorá rozšírenie možností zvažuje. Zatiaľ to však podľa nej nie je technicky možné.

 

Americký štát Oregon sa stal v roku 2017 prvým, ktorý dal občanom možnosť si z dvoch pohlaví nevybrať a zvoliť tak tretiu možnosť. Neskôr sa pridali štáty Kalifornia, Colorado, Maine, Minnesota, Arkansas a Washington D.C.

Kvôli tomu už muselo americké Národné centrum pre transgenderovú rovnosť spolu s Human Rights Campaign prísť s odporúčaním, aby ľudia s tretím pohlavím uvedeným napríklad vo svojom vodičskom preukaze radšej nosili ešte druhý doklad, napríklad pas, v ktorom je pohlavia uvedené rovnako ako na letenke. To už by však po zavedení oznámených zmien nebolo nutné.