Choď na obsah Choď na menu

Kde je pravda?

13. 12. 2020

MATOVIČ ŠÍRI STRACH, NEREŠPEKTUJE KRČMÉRYHO ANI BUKOVSKÉHO

Krčméry v máji vyhlásil, že koronavírus vymizne sám, vakcínu nám netreba a Bukovský vyzýva vládu, aby prestala zneužívať emócie ľudí, strach z choroby, zo smrti a aby prestala šíriť paniku z druhej vlny pandémie.

Text Lenka Mayerová
Foto EXTRA PLUS
Dátum 16.08.2020

Popredný slovenský odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, vysokoškolský pedagóg, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách profesor Vladimír Krčméry začiatkom mája v súvislosti s novým koronavírusom uviedol, že strach nás nikam nedostane. Musíme byť disciplinovaní a druhú vlnu nemusíme ani pocítiť.

 

Lenka Mayerová, šéfredaktorka Extra plus:

 

Ľudia, ktorí sa vraj nedajú zaočkovať budú vystavení obmedzeniam. Napríklad budú musieť nosiť rúška, dodržiavať odstupy a budú mať problém s cestovaním, neskôr môžete mať problém, že vás nepustia do obchodu, do kina, do reštaurácie, do spoločnosti, ale čo je ešte horšie, že zostanete bez zamestnania, tým pádom zostanete bez príjmu a na okraji spoločnosti...  

 

Zároveň naznačil, že koronavírus môžeme poraziť aj bez očkovania. Ako príklad uviedol epidémiu prasacej chrípky. „Ak by sme aj mali v lete vakcínu, tak je otázka, že ak epidémia skončí, či bude vôbec o ňu záujem. Dúfam, že sa nezopakuje scenár ako s prasacou chrípkou, keď sme sa všetci vyľakali, nakúpili vakcíny a potom epidémia skončila,“ povedal profesor Krčméry.Narážal na pandémiu prasacej chrípky v roku 2010, kedy sa štáty vrátane Slovenska hromadne zásobovali vakcínami proti tejto chorobe. Väčšina zásob však expirovala v skladoch a nikdy sa nepoužila. Na základe vlastnej skúsenosti povedal, že každá druhá vlna je importovaná do krajiny. Teda priniesli ju ľudia zo zahraničia. „Každá epidémia má niekoľko vĺn, takže nechceme strašiť ani vytvárať pesimizmus. Vieme ale predvídať a poučiť sa z chýb iných. Ak to vieme, nemusíme sa báť druhej vlny. Myslím, že druhú vlnu môžeme zvládnuť aj tak, že ju ani nepocítime. Ak sa nenecháme vyľakať a budeme sa správať racionálne, nepocítime to,“ vyjadril sa profesor.

Prešli tri mesiace a minister zdravotníctva Marek Krajčí ohlásil, že Slovensko sa nachádza v druhej vlne pandémie. Matovičova vláda má na stole nový pandemický plán, ktorý obsahuje päť fáz a hovorí o obmedzeniach i o núdzovom stave. Je len otázkou času, keď sa opäť začnú zatvárať obchody, školy, verejné zariadenia a v neposlednom rade hranice. Nakoniec Rakúsko už ohlásilo, že  sprísňuje zdravotné kontroly priamo na hraniciach. Zároveň príde požiadavka na zaočkovanie občanov Slovenska, veď Slovenská republika už objednala tri milióny očkovacích vakcín. 

Na nedávne informácie predstaviteľov štátu zareagoval doktor Igor Bukovský, ktorý ich verejne vyzýva, aby prestali šíriť informácie, že na Slovensko dorazila druhá vlna koronavírusu a aby prestali strašiť ľudí a prestali poškodzovať slovenské zdravie. Zároveň uviedol, že Slovensko od 15. marca 2020 trápia úplne iné ochorenia ako je Covid 19. Podľa relevantných štatistík pribudlo 16.500 – diabetikov, 7.200 ľudí - zomrelo na onkologické ochorenie, 9.450 ľudí - zomrelo na kardiovaskulárne ochorenie a 31 ľudí - zomrelo na Covid 19. Doktor Bukovský vyzýva Matovičovu vládu, aby prestala šíriť paniku a strach, pretože to zhoršuje psychické zdravie obyvateľstva. „Prestaňte dávať možnosť médiám šíriť tento toxický obsah. Prestaňte zneužívať medicínu, emócie ľudí, strach ľudí z choroby a strach zo smrti na ospravedlnenie vašich politických a ekonomických opatrení, ktoré napáchali na Slovensku obrovské škody, z ktorých sa budeme spamätávať niekoľko rokov,“ povedal doktor Igor Bukovský. Ako ďalej uviedol najlepším opatrením proti chorobám je zdravý životný štýl, dodržiavanie základných hygienických návykov, ako aj preventívne užívanie vitamínov, ktoré budujú imunitu človeka.

Dvaja poprední slovenskí odborníci veľmi racionálne zhodnotili situáciu súvisiacu s koronavírusom, no Matovičova vláda naďalej šíri paniku, strach, pripravuje opatrenia bez toho, aby sa zamysleli nad štatistikami, ktoré uviedol doktor Bukovský. Ak vláde záleží na informovanosti verejnosti, môže každý deň pridať do tabuliek o koronavíruse aj údaje úmrtí v dôsledku kardiovaskulárnych a onkologických ochorení.  

Zdroj: https://www.extraplus.sk/clanok/matovic-siri-strach-nerespektuje-krcmeryho-ani-bukovskeho