Choď na obsah Choď na menu

LockStep

6. 10. 2020

Rockefellerov dokument „Lock Step“ z roku 2010 *  *

VIDEO - Nizozemský politik hovoří o tom, o čem skutečně je covid

 

LOCKSTEP - TOHLE NENÍ NÁHODA

 

 

lockstep-roceffeler.jpg

 

Takové cvičení vyžadovalo, aby účastníci projektu posunuli své myšlení daleko za status quo, na nezmapované území. Plánování scénářů je metodika, která má pomoci vést skupiny a jednotlivce přesně tímto tvůrčím procesem.

Rockefellerova nadácia a GBN začali proces scenára tým, že objavili množstvo hnacích síl, ktoré by ovplyvnili budúcnosť technológií a medzinárodný rozvoj. Tieto sily boli generované sekundárnym výskumom a podrobnými rozhovormi so zamestnancami nadácie, grantmi nadácie a externými odborníkmi.

Keď sa tieto osi prekrížia, vytvorí sa matrica štyroch veľmi odlišných budúcností:

LOCK STEP -Svet s prísnejšou vládnou kontrolou zhora nadol a autoritatívnejším riadením, s obmedzenou inováciou a rastúcim občianskym potlačením

 

HACK ATTACK - Ekonomicky nestabilný a šokom náchylný svet, v ktorom vlády oslabujú, darí sa zločincom a objavujú sa nebezpečné inovácie

CLEVER TOGETHER - svet, v ktorom sa objavujú vysoko koordinované a úspešné stratégie na riešenie naliehavých i zakorenených celosvetových problémov

 

SMART SCRAMBLE - Ekonomicky depresívny svet, v ktorom sa jednotlivci a komunity rozvíjajú lokálne, poskytuje okamžité riešenia pre rastúci súbor problémov

Nasledujúce scenáre nemajú byť vyčerpávajúce - skôr sú navrhnuté tak, aby boli vierohodné a provokatívne, aby zapojili vašu fantáziu a zároveň vám položili nové otázky, ako by mohla vyzerať a vyzerať budúcnosť. Každý scenár rozpráva príbeh o tom, ako môže svet, a najmä rozvojový svet, napredovať v priebehu nasledujúcich 15 až 20 rokov, s dôrazom na tie prvky, ktoré súvisia s používaním rôznych technológií a interakciou týchto technológií s životom ľudí. chudobní a zraniteľní. ….

V roku 2012 konečne zasiahla pandémia, ktorú svet už roky očakával. Na rozdiel od roku 2009 H1N1 bol tento nový chrípkový kmeň - pochádzajúci z divých husí - mimoriadne virulentný a smrtiaci. Dokonca aj národy, ktoré sú najviac pripravené na pandémiu, boli rýchlo ohromené, keď vírus rozšíril celý svet, infikoval takmer 20 percent globálnej populácie a za pouhých sedem mesiacov zabil 8 miliónov, z toho väčšinu zdravých mladých dospelých.

Pandémia mala smrteľný dopad aj na ekonomiky: medzinárodná mobilita ľudí a tovaru sa rýchlo zastavila, oslabila odvetvia ako cestovný ruch a prelomila globálne dodávateľské reťazce. Aj lokálne, rušné obchody a kancelárske budovy sedeli celé mesiace prázdne a nemali zamestnancov ani zákazníkov. Pandémia pokryla planétu - aj keď neúmerné množstvo zahynulo v Afrike, juhovýchodnej Ázii a Strednej Amerike, kde sa vírus v neprítomnosti šíril ako požiar. úradných zadržovacích protokolov. Ale aj vo vyspelých krajinách bola izolácia výzvou. Počiatočná politika Spojených štátov „dôrazne odrádzajúca“ občanov od lietania sa ukázala ako smrtiaca svojou zhovievavosťou, čo urýchľovalo šírenie vírusu nielen v USA, ale aj za hranicami. Niekoľko krajín však dopadlo lepšie - najmä Čína. Rýchle zavedenie a presadzovanie povinnej karantény čínskou vládou pre všetkých občanov, ako aj jej okamžité a takmer hermetické uzavretie všetkých hraníc, zachránilo milióny životov a zastavilo šírenie vírusu oveľa skôr ako v iných krajinách a umožnilo rýchlejšie postpandemické zotavenie. …

Čínska vláda nebola jediná, ktorá prijala extrémne opatrenia na ochranu svojich občanov pred rizikom a vystavením. Počas pandémie národní vodcovia z celého sveta rozšírili svoju autoritu a zaviedli vzduchotesné pravidlá a obmedzenia, od povinného nosenia pleťových masiek až po kontrolu telesnej teploty pri vstupoch do spoločných priestorov, ako sú železničné stanice a supermarkety. Aj po odznení pandémie sa táto autoritatívnejšia kontrola a dohľad nad občanmi a ich činnosťami zasekla a dokonca zosilnela. S cieľom chrániť sa pred rozširovaním čoraz globálnejších problémov - od pandémií a nadnárodného terorizmu až po environmentálne krízy a zvyšujúcu sa chudobu - sa vodcovia na celom svete pevne zmocnili moci. Najskôr si pojem ovládanejšieho sveta získal široké uznanie a schválenie. Občania sa ochotne vzdali časti svojej suverenity - a svojho súkromia - paternalistickejším štátom výmenou za väčšiu bezpečnosť a stabilitu. Občania boli tolerantnejší a dokonca dychtiví po smerovaní a dohľade zhora nadol a národní vodcovia mali väčšiu voľnosť pri zavádzaní poriadku spôsobom, ktorý považovali za vhodný. V rozvinutých krajinách mal tento zvýšený dohľad mnoho podôb: napríklad biometrické ID pre všetkých občanov a prísnejšia regulácia kľúčových priemyselných odvetví, ktorých stabilita sa považovala za nevyhnutnú pre národné záujmy. V mnohých rozvinutých krajinách vynútená spolupráca s novými právnymi predpismi a dohodami pomaly, ale ustavične obnovovala poriadok, a čo je dôležité, hospodársky rast. …

...Zdá sa, že do roku 2025 bude ľudí čoraz viac unavovať toľko kontroly zhora nadol a nechať vodcov a orgány pre ne rozhodujú. Nech sa národné záujmy zrazili s individuálnymi záujmami, došlo k konfliktu. Sporadické pretláčanie sa čoraz viac organizovalo a koordinovalo, pretože nespokojná mládež a ľudia, ktorí videli, že ich postavenie a príležitosti unikajú - hlavne v rozvojových krajinách - vyvolávali občianske nepokoje. V roku 2026 demonštranti v Nigérii zložili vládu a otrávili sa z zakoreneného kamarátstva a korupcie. Dokonca aj tí, ktorým sa páčila väčšia stabilita a predvídateľnosť tohto sveta, začali byť nepohodlní a obmedzovaní toľkými prísnymi pravidlami a prísnosťou štátnych hraníc. Pocit pretrvával, že skôr či neskôr niečo nevyhnutne naruší čistý poriadok, ktorý svetové vlády tak tvrdo pracovali na zavedení

...Technologické inovácie v oblasti „Lock Step“ sú do veľkej miery riadené vládou a sústreďujú sa na otázky národnej bezpečnosti a ochrany zdravia a bezpečnosti. Väčšinu technologických zlepšení vytvárajú rozvinuté krajiny a pre ne, ktoré utvára dvojitá vôľa vlád kontrolovať a monitorovať svojich občanov. …

 

Technologické trendy a aplikácie, ktoré možno uvidíme:

Skenery používajúce pokročilú technológiu funkčného zobrazovania magnetickou rezonanciou (fMRI) sa stávajú na letiskách a iných verejných priestoroch normou na zisťovanie abnormálneho správania, ktoré môže naznačovať ‚ protisociálny zámer ‘.

• V dôsledku pandemických obáv sa najprv v prostredí medzi podnikmi používajú inteligentnejšie obaly pre potraviny a nápoje a potom sa prijímajú pre jednotlivé výrobky a spotrebiteľov.

• Vyvinuli sa nové diagnostické metódy na zisťovanie prenosných chorôb. Mení sa aj uplatňovanie zdravotného vyšetrenia; vyšetrenie sa stáva predpokladom na prepustenie z nemocnice alebo väzenia a úspešne spomaľuje šírenie mnohých chorôb.

• Teleprítomnosť technológií reaguje na dopyt po lacnejších, menej širokopásmových, sofistikovaných komunikačných systémoch pre obyvateľstvo, ktorého cestovanie je obmedzené.

• Národnosti poháňané protekcionizmom a obavami o národnú bezpečnosť vytvárajú vlastné nezávislé, regionálne definované informačné siete, napodobňujúce čínske firewally.

...

V rámci projektu „Clever Together“ vedie silná globálna spolupráca v mnohých otázkach technologické objavy v boji proti chorobám, zmenám podnebia a nedostatku energie. Obchod a priame zahraničné investície šíria technológie všetkými smermi a zlacňujú výrobky pre ľudí v rozvojových krajinách, čím rozširujú prístup k radu technológií. Atmosféra spolupráce a transparentnosti umožňuje štátom a regiónom zhromažďovať poznatky z rozsiahlych súborov údajov, ktoré výrazne zlepšujú správu a prideľovanie finančných a environmentálnych zdrojov.

 

Technologické trendy a aplikácie, ktoré by sme mohli vidieť:

• Náklady na zachytávanie údajov prostredníctvom nanosenzorov a inteligentných sietí prudko klesajú. . V mnohých rozvojových krajinách to vedie k množeniu nových a užitočných služieb vrátane mechanizmov „dohľadu“, ktoré zlepšujú správu a umožňujú efektívnejšie využitie vládnych zdrojov

• V mestách sa rozvíjajú inteligentné systémy distribúcie elektriny, vody a dopravy. V týchto „inteligentných mestách“ sa prístup na internet považuje za základné právo koncom 2010-tych rokov.

• Vakcína proti malárii je vyvinutá a nasadená v širokom rozsahu - čo šetrí milióny životov v rozvojových krajinách.

• Pokroky v nízko nákladovej protetike riadenej mysľou pomáhajú 80 percentám globálnych amputovaných ľudí, ktorí žijú v rozvojových krajinách. vďaka pokroku v materiáloch vrátane polymérov a nanočastíc. Efektívna kombinácia vládnych dotácií a mikrofinancovania znamená, že slnečná energia sa používa na všetko, od odsoľovania v poľnohospodárstve až po wi-fi siete. a regulácia. ..

 

...Technologické trendy a aplikácie, ktoré by sme mohli vidieť:

• Odozvou na vzostup syntetických chemikálií v devätnástom storočí sa syntetická biológia, často financovaná zo štátnych zdrojov, používa na „pestovanie“ zdrojov a potravín, ktorých je nedostatok. • Pozornosť verejnosti dominujú nové hrozby, ako sú biologické patogény vybavené zbraňami a ničivé botnety, ale trvalé technológie, ako napríklad AK-47, zostávajú zbraňami voľby aj pre globálnych partizánov.

• Internet je preplnený spamom a bezpečnostnými hrozbami a je silne spojený s nezákonnou činnosťou - najmä na „temných weboch“, kde žiadna vláda nemôže aktivity monitorovať, identifikovať alebo obmedziť.

• Technológie overovania identity sa stávajú základom každodenného života a sú v tom isté problémy - databáza záznamov sietnice odcudzených hackermi v roku 2017 sa používa na vytvorenie mnohých falošných identít, ktoré sú v polovici 20. rokov stále „na slobode“.

• S poklesom nákladov na kozmetické chirurgické zákroky sa postupy ako obedňajší facelift stávajú rutinou medzi rozvíjajúcimi sa strednými vrstvami.

 

Ekonomicky depresívny svet, v ktorom sa jednotlivci a komunity rozvíjajú lokálne, sú provizórnymi riešeniami pre narastajúci súbor problémov

 

Igor ide podla planu Rocefferelcov z roku 2010? " Počas pandémie národní vodcovia z celého sveta rozšírili svoju autoritu a zaviedli vzduchotesné pravidlá a obmedzenia, od povinného nosenia pleťových masiek až po kontrolu telesnej teploty pri vstupoch do spoločných priestorov, ako sú železničné stanice a supermarkety. Aj po odznení pandémie sa táto autoritatívnejšia kontrola a dohľad nad občanmi a ich činnosťami zasekla a dokonca zosilnela. S cieľom chrániť sa pred rozširovaním čoraz globálnejších problémov - od pandémií a nadnárodného terorizmu až po environmentálne krízy a zvyšujúcu sa chudobu - sa vodcovia na celom svete pevne zmocnili moci. Najskôr si pojem ovládanejšieho sveta získal široké uznanie a schválenie. Občania sa ochotne vzdali časti svojej suverenity - a svojho súkromia - paternalistickejším štátom výmenou za väčšiu bezpečnosť a stabilitu. Občania boli tolerantnejší a dokonca dychtiví po smerovaní a dohľade zhora nadol a národní vodcovia mali väčšiu voľnosť pri zavádzaní poriadku spôsobom, ktorý považovali za vhodný. " " ..Technologické inovácie v oblasti „Lock Step“ sú do veľkej miery riadené vládou a sústreďujú sa na otázky národnej bezpečnosti a ochrany zdravia a bezpečnosti. Väčšinu technologických zlepšení vytvárajú rozvinuté krajiny a pre ne, ktoré utvára dvojitá vôľa vlád kontrolovať a monitorovať svojich občanov. … "