Choď na obsah Choď na menu

Lockdown je chyba a hrozí viac obetí

7. 1. 2021

 

 

 

 

Vedecký prehľad vedy, ktorá stojí za uzamknutím, vedie k záveru, že táto politika bola CHYBA a spôsobí VIAC úmrtí na Covid-19.

Rob Lyons
Rob Lyons

Rob Lyons je britský novinár špecializujúci sa na vedu, životné prostredie a zdravie. Je autorom knihy „ Panika na tanieri: Ako spoločnosť vyvinula poruchu stravovania“.7. októbra 2020

Vedecký prehľad vedy, ktorá stojí za uzamknutím, vedie k záveru, že táto politika bola CHYBA a spôsobí VIAC úmrtí na Covid-19.

Správa analyzujúca informácie, ktoré majú politici v Spojenom kráľovstve k dispozícii v marci, tvrdí, že školy by sa nemali zatvárať, že by sa mali izolovať iba zraniteľné skupiny, ako je tá stará, a že imunita voči stádu môže byť lepšou cestou.

Nový dokument vedcov z Edinburghskej univerzity naznačuje, že odstávky nepomáhajú znižovať počet obetí z Covid-19, ale môžu tieto úmrtia jednoducho oddialiť. Je to ďalší dôkaz, ktorý naznačuje, že je potrebná iná stratégia boja proti pandémii, ktorá nezavádza plošné obmedzenia v celej spoločnosti.

Výskum robil tím z Edinburghskej fakulty fyziky a astronómie. Ak to znie zvláštne, profesor Graeme Ackland, jeden z autorov, má dobré vysvetlenie. Povedal mi: „Od marca je každý závažný epidemiológ vyslaný do SPI-M (Vedecká skupina pre pandemickú chrípku pre modelovanie) a SAGE (Hlavná vedecká poradná skupina pre mimoriadne situácie), ktorá v časovom rozmedzí dní pripravuje nový výskum. Jednoducho ich nie je dosť na to, aby vykonali aj replikáciu alebo dokonca starostlivé partnerské preskúmanie. Ale boli tu tisíce ľudí, ktorí mohli robiť čistenie dát, kontrolu kódu, validáciu a replikáciu. “

Ackland a jeho kolegovia boli podľa neho „poverení spoločnosťami SPI-M a SAGE preskúmaním akýchkoľvek„ rezervácií “. SPI-M veľmi dobre pochopil problém skupinového myslenia v uzavretej komunite a požiadal nás, aby sme do všetkého „kopli pneumatiky“. Ďalšia vec, ktorú by skutoční epidemiológovia urobili sami, keby mali dostatok času. “

Tiež na rt.com Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti blokádam. Modlime sa, aby to nebolo príliš málo, príliš neskoro

Ich príspevok nie je v skutočnosti kritikou pôvodného modelovania uskutočneného pred uzamknutím. V skutočnosti používa model, ktorý používa Imperial College, na hodnotenie širšej škály scenárov, ako bolo v tom čase. „Môj celkový názor,“ hovorí Ackland, „je, že vládni experti spoľahlivo vyprodukovali lepšie predpovede ako„ experti na noviny “.“

Jedna veta v novom dokumente je obzvlášť zarážajúca, pokiaľ ide o pôvodnú prácu Imperial College: „Na rozdiel od všeobecného vnímania, uzamknutie, ktoré sa potom implementovalo, nebolo v tejto práci konkrétne vymodelované.“ Vzhľadom na to, že výluka trvala celé mesiace a školy zostali zatvorené až do jesene, je pozoruhodné zlyhanie v návrate, aby sme zistili, čo hovorí model o účinkoch výluky.

Cieľom príspevku je „replikovať a analyzovať informácie, ktoré majú britskí politici k dispozícii v čase prijatia rozhodnutia o blokovaní v marci 2020“ . Príspevok uzatvára, že pôvodný model by poskytol dobrú predpoveď, ak by bol založený na reprodukčnom čísle vírusu 3,5. ( Cisárska správa zo 16. marca bola založená na tom, že „R“ je medzi 2,2 a 2,4.) Protiintuitívny výsledok modelu je, že naznačuje, že „zatvorenie školy a izolácia mladších ľudí by zvýšilo celkový počet úmrtí, aj keď odložené na druhú a ďalšie vlny “ .

Model naznačuje, že rýchle intervencie boli účinné pri znižovaní špičkového dopytu po lôžkach intenzívnej starostlivosti, ale tiež by predĺžili epidémiu. V niektorých scenároch by to z dlhodobého hľadiska mohlo viesť k ďalším úmrtiam. Prečo? Pretože, ako sa uvádza v príspevku, „úmrtnosť súvisiaca s Covid-19 je veľmi skreslená smerom k starším vekovým skupinám. Ak by neexistoval efektívny vakcinačný program, žiadna z navrhovaných zmierňovacích stratégií vo Veľkej Británii by neznížila predpokladaný celkový počet úmrtí pod 200 000. “

Je rozumné postupovať opatrne pri konkrétnych číslach. Keď napríklad vedci použili podobný model ako vo Švédsku, čísla vysoko prevyšovali skutočné výsledky. Skutočnosťou, ktorá v marci skutočne spôsobila poplach, však nebolo toľko citovaných pol milióna úmrtí v dôsledku politiky „nerobiť nič“. Bolo to tvrdenie cisárskeho tímu, že „najefektívnejšia stratégia zmierňovania“, ktorú skúmali - izolácia prípadov, karanténa domácnosti a sociálne dištancovanie sa starších - povedie k asi 250 000 úmrtiam.

Čítaj viac

Nárast tvrdení britského ministra zdravotníctva v prípadoch Covid-19 je „veľmi vážnym problémom“ Nárast tvrdení britského ministra zdravotníctva v prípadoch Covid-19 je „veľmi vážnym problémom“

Z tohto dôvodu nám bolo povedané, že nič iné ako uzamknutie neurobí. Keby vláda požiadala Fergusona o modelovanie výluky a výsledkom by bolo 200 000 úmrtí - inými slovami, v rovnakom parkovisku - dostali by sme sa do výluky vzhľadom na škody, ktoré spôsobila?

Konkrétne sa zdá, že pre Covid-19 bolo zatváranie škôl a univerzít vážnou chybou (na rozdiel od aprílových komentárov profesora Neila Fergusona, ktorý viedol pôvodné modelovanie). Ich ponechanie otvorené by znamenalo, že by sa vírusu dostalo veľa mladších ľudí s relatívne malým poškodením, ale urýchlilo by to proces dosiahnutia „stádovej“ imunity.

Na záver autori píšu: „Optimálna stratégia na záchranu životov v epidémii Covid-19 sa líši od stratégie predpokladanej pre chrípkovú epidémiu s iným vekovým profilom úmrtnosti.“ Prinajmenšom Ackland tvrdí, že školy mohli zostať otvorené a robiť všetko pre ochranu najzraniteľnejších skupín. Absolútnou prioritou bolo zabrániť chorobe mimo nemocníc a domovov starostlivosti.

Nie je prekvapením, že toto je presne správa od spoločnosti SAGE pred zverejnením výsledkov modelovania Imperial College 16. marca. Napríklad profesor Graham Medley - predseda SPI-M a člen SAGE, pre BBC Newsnight 13. marca povedal : „Tento vírus bude s nami dlho, budeme mať epidémiu a potom stane sa endemickým a spojí sa so všetkými ostatnými koronavírusmi, ktoré máme všetci neustále, ale nevšimnite si to. Budeme musieť vygenerovať to, čo nazývame stádová imunita. Takže to je situácia, keď je väčšina populácie imunná voči infekcii. A jediný spôsob, ako sa to dá vyvinúť pri absencii vakcíny, je infikovanie väčšiny populácie. “

Trik spočíva v zabezpečení ochrany ľudí, ktorí sú touto chorobou najviac postihnutí - čo sa vláde Spojeného kráľovstva napriek blokáde nepodarilo.

Čítaj viac

NHS musí prestať byť hysterická.  Podnikanie krokov na ochranu zraniteľných starších ľudí pred Covidom NIE JE „apartheid založený na veku“ NHS musí prestať byť hysterická. Podnikanie krokov na ochranu zraniteľných starších ľudí pred Covidom NIE JE „apartheid založený na veku“

Odkladanie lavíny prípadov nemusí byť nevyhnutne zlá vec. Napríklad nám to umožnilo nájsť niektoré špecifické spôsoby liečby, najmä čo ukazuje, že steroid dexametazón môže zachrániť život niektorým z najviac chorých pacientov. Dozvedeli sme sa, že ventilátory, ktorým sa na začiatku krízy venovalo také veľké zameranie, sú menej užitočné, ako sa pôvodne myslelo. Na druhej strane sme sa dozvedeli, že prístroje na dialýzu obličiek môžu byť životne dôležité. Ak by sa vakcína dala zaviesť čoskoro, mohlo by to byť tiež veľmi dôležité, ale pred budúcou jarou to vyzerá nepravdepodobne.

Faktom však zostáva, že táto epidémia sa skončí až vtedy, keď bude ňou nakazený dostatok ľudí na ukončenie rozsiahleho prenosu, alebo kým nebude k dispozícii účinná vakcína. Bolo by oveľa lepšie, vzhľadom na modelovanie, keby ľudia, ktorí to dostanú, boli mladí a zdraví, skôr ako starí alebo s už existujúcou chorobou.

Vláda Spojeného kráľovstva namiesto toho, aby držala nervy, ako to urobilo Švédsko, spanikárila a uvalila na našu slobodu bezprecedentné obmedzenia. Týmto sa enormne poškodili hospodárstvo, duševné zdravie, vzdelávanie detí a oveľa viac. Horšie je, že ak majú modelári pravdu, uzamknutie nebude mať naozaj veľký vplyv na záchranu životov. A po tom, čo sa vláda zaviazala k tomuto kurzu, nezdá sa, že by dvakrát skontrolovala, či to malo zmysel, a to na základe prvých modelov, na ktoré sa spoliehali.

Skutočnosť, že v celej Európe pribúda prípadov - najmä v krajinách ako Francúzsko a Španielsko, ktoré zaviedli najprísnejšie obmedzenia - by nás mala znepokojovať, ale nie znepokojovať. Existujú náznaky, že rýchlosť šírenia sa spomalila, čo môže odrážať vplyv určitej imunity populácie, aj keď počet prípadov stále rastie. Počty ľudí, ktorí na ňu zomreli, sú však nízke a v súčasnosti tvoria iba asi 2% všetkých úmrtí v Anglicku a vo Walese.

Mohli by sme skončiť v najhoršom zo všetkých scenárov: stále viac obmedzení, čoraz viac starších ľudí nakazených vírusom a cesta do zimy s obvyklým sezónnym nárastom iných chorôb, ako je chrípka na vrchole Covidu - so všetkými tlakmi na zdravotná starostlivosť.

Stále je čas zmeniť smerovanie, otvoriť spoločnosť pre mladých ľudí, chrániť a podporovať zraniteľné skupiny a umožniť vývoj epidémie. Neexistuje scenár, že nikto nezomrie a všetko je v poriadku a pekné. Zasiahol nás nový smrteľný vírus. To nie je ospravedlnením pre zlú politiku, pri ktorej hrozí, že sa z krízy stane katastrofa.