Choď na obsah Choď na menu
 


ČO ROBIŤ ABY STE SA ZBAVILI PREBYTOČNÝCH TUKOV

19. 4. 2011

ČO ROBIŤ ABY STE SA ZBAVILI PREBYTOČNÝCH TUKOV

Varte, duste, grilujte, vykrajujte viditeľný tuk z mäsa, nekonzumujte zahusťované polievky a omáčky. Čo najmenej používajte tzv. 3 jedy: cukor, soľ a bielu múku!

Nekonzumovať výrobky z kysnutého cesta ako buchty, pizzu, knedle, koláče, biely chlieb atď. Nevypekajte a nevyprážajte! Zeleninu si servírujte najlepšie surovú s olivovým olejom, alebo ju trošku poduste na panvici. Nezabudnite ju, ale prikryť pokrývkou. Nepite šťavu z kompótov a nepolievajte prílohy výpekmi!

Jeden deň v týždni môžte v strave trošku poľaviť a dať si niečo načo máte chuť. Uľaví sa tak aj mysli a nestratíte vitalitu napredovať. Neprežeňte to však a nepokazte za krátku chvíľu to, čo by ste ďalších 6 dní mohli ľutovať.
Vhodná je napríklad nedeľa, kedy budete oddychovať a doprajete si trošku luxusu, po náročnom týždni.

Nevhodné potraviny, ktorých sa radšej vyvarujte:

  • biely chlieb a pečivo
  • tukové pečivo ( briošky, vianočka )
  • výrobky z kysnutého cesta ( pizza, koláče, knedľa, lángoše )
  • zákusky, torty, cukrovinky rôzneho typu
  • údeniny, trvanlivé salámy ( keď, tak chudú šunku )
  • mastné mäso
  • kože, kuraciu, husaciu, kačaciu, bravčovú ( samozrejme aj výrobky z nich )
  • huspeninu, tlačenku
  • výrobky z rafinovaných tukov
  • slané oriešky, chipsy, hranolky
  • majonéza, tatarská omáčka, smotana, plnotučné mlieko
  • paštéty

Ak sa vo vašej chladničke nenájde nič zdravšieho môžete občas siahnuť aj na tieto potraviny:

  • roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
  • bravčové mäso ( chudé )
  • baranie mäso ( chudé )
  • vnútornosti ( restovaná pečeň )
  • kačacie a husacie mäso bez kože
  • kozie mlieko
  • med
  • horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
  • oriešky, pistácie, kešu
  • cestoviny ( biele )
  • zemiaky, biela ryža
  • šunková sálama
  • lekvár a džem

Jedálniček by ste si mali skladať z týchto potravín:

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • ovocie - ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • zelenina
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov ).
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryzové,sójové,pohankova, ražné atď...