Choď na obsah Choď na menu
 


Mladosť

Youssef Antoun Makhlouf sa narodil v 8. mája 1828 v Bekaa Kafra v severnom Libanone. Na ôsmy deň ho pokrstili v dedinskom kostole Panny Márie.

Otec sa volal Antoun Zaaroura mama Brigitte Elias al-Shediyaq´s. Yossef bol ich najmladšie dieťa. Mal eštdvoch bratov, Hanna a Beshara a dve sestry, Kuunu Wardu. Vyrastal v opravdivej kresťanskej rodine, kde získal veľkú záľubu v modlitbe. Otec, obyčajný sedliak, bol rovnako chudobný ako ostatní obyvatelia dediny. V roku 1831 bol Youssefov otec povolaní vykonávať s mulicou nútené práce. Po spiatočnej ceste ochorel a zomrel. 8. augusta 1831 ho pochovali.  

           

Dva roky a dva mesiace po smrti Youssefovho otca sa jeho matka v októbri 1833 znova vydala. Matka s novým manželom odišla z Bekaa Kafra, ale malý Youssef ostal bývať v rodičovskom dome v poručníctve strýka Tannousa. Mama ich prichádzala z času na čas navštíviť. Youssef sa naučil čitať a písať v škole Kláštora sv. Eusébia s kňazmi svojej dediny.

Youssefovo povolanie do duchovného stavu bolo zrejme v každej chvíli jeho života. Keď vyháňal kravy na pašu, spoločníkmi mu boli ticho a modlitba. Nerád sa zdržiaval v spoločnosti svojich rovesníkov. Uprednostňoval krajinu, kde si mohol užívať ticho a pokoj a modliť sa. miesto, kde sa rád zdržiaval osamote, nazvali "jaskyňa svätca". Bola to jaskyňa, kam sa otec Charbel zvykol utiahnuť v časoch svojej mladosti. Cítil povolanie do mníšskeho stavu, no nemohol túto túžbu realizovať, lebo strýko bol proti. Až po dosiahnutí 23 rokov opustil tajne domov a stal sa novicom