Choď na obsah Choď na menu

Názory a skúsenosti

Názory a skúsenosti

img_20180331_011316.jpg

 

       Už v úvode je spomenuté, že s pribúdajúcou mediálnou a facebookovou slávou Mikuláša Štefana sa pre mnohých chorých stalo pomaly každodenným zvykom hľadať o doktorovi kladné referencie, či aspoň poďakovanie za záchranu života, alebo zlepšenie zdravotných problémov. Čuduj sa svete, celé mesiace nikde ani zmienka. A to pán liečiteľ na prednáškach hovoril, že má 200 telefonátov denne, množstvo sms a súkromným správ na fb a že cíti, kedy sa k Nemu pacienti vo Viedni modlia.
 
       Videozáznamov z jeho prednášok na youtube (slnečnica.sk) pribúdalo aj s množstvom laikov a obdivných chvál na jeho fb stránkach, no žiadne poďakovanie za liečbu. Keď sa však objavil nesúhlasný komentár pod videom, po chvíli bol zmazaný. Neveríte? Vyskúšajte :-)  
 
       Nie každý sa nám musí zapáčiť, a nie každý nás musí oslniť svojim duchovným učením. Nie s každým názorom musíme súhlasiť,  a veriť tiež nemusíme všetkému, čo je nám predkladané ako jediná pravda. Lekári napríklad majú v diplome titul MUDr., no nikto z nich tam nemá napísané d o b r ý lekár. Jeden pacient pred rokmi v dokumentárnej relácii odpovedal na otázku, prečo si myslí, že má dobrého lekára, takto: "Pri lekárovi, ktorý ma liečil, cítili jeho pacienti, že ich miluje viac ako svoju medicínu."   
       V jednej debate o liečiteľoch sa píše: ..Je len veľmi málo lekárov, ktorých skutočne zaujímate ako človek a nie len ako číslo do poradovníka. Máloktorý MUDr. vo vás vidí človeka, ste len prípad-jeden z mnohých... to, čo sa s vami deje keď zavriete dvere ordinácie z druhej strany je pre neho nezaujímavé. Ale to, čo je pre neho nezaujímavé, je to, čo prežívate - váš život.
 
      Možno človek, ktorý nemá pred menom MUDr pomôže človeku viac, pretože sa zameriava skôr na to, čo sa s vami deje keď zavriete dvere akejkoľvek ordinácie z druhej strany. Ste pre neho v prvom rade človek, nie prípad. ..A prečo asi tak ľudia chodia za rôznymi "liečiteľmi"? Preto, že im ani lekári nepomohli, mnohí majú zlé skúsenosti, určite boli najprv u lekárov a až potom idú k liečiteľom. Proste chcú vyskúšať všetko možné, aby sa vyliečili.A potom zistia, že ani to nepomohlo.... A ďalší pisateľ odpovedal: Je to tak, na chudákovi pacientovi každý zarába....najhoršie, čo sa človeku môže stať,  je stať sa pacientom ...viem, o čom píšem. Iný pacient zase opísal, ako mu lekár zachránil život po neblahej skúsenosti s liečiteľkou.
       Tieto myšlienky zavesili ľudia na internet dávno predtým, než sa na scéne objavil M. Štefan. Ale pre mnohých chorých sú aktuálne aj dnes.
 
     Kto nemá talent odhadnúť človeka po prvom stretnutí, alebo počutí v médiách, si ľahko spletie skutočnú múdrosť s naučenými frázami, skutočnú duchovnú úroveň s dobrým hereckým talentom, skutočnú pokoru s predvádzaním sa, alebo skutočnú snahu pomôcť s cielenou manipuláciou s ľudským nešťastím. A tak by sa dalo pokračovať vo vymenovaní ďalších "omylov" pri posudzovaní správania iných. 
       A čo si myslieť o človeku, ktorý sa pokladá za duchovného učiteľa, no nie je schopný prijať iný názor, či kritiku? Naopak, robí všetko preto, aby sa nesúhlasné postoje nikde v médiách a sociálnych sieťach neobjavili? Najskôr to núti pozorovateľa k myšlienke, že taká osoba potrebuje žiť len z obdivu a popularity,  a kritikou sa cíti ohrozená.
     Ako vieme, chvála a obdiv druhých prináša slávu, sláva peniaze, peniaze moc, moc mení charakter.
 
       „Sláva je ako voda. Jeden pohár ti uhasí smäd, v prúde sa však utopíš"
      Pán doktor zatiaľ pláva. A našli sa mnohí, (či skôr mnohé) čo by za neho aj dýchali. Vo Viedni by sa s toľkým obdivom zrejme nestretol, no sme na malom Slovensku a tu je mentalita iná.
      Musím mu uznať, že to mal dobre premyslené... s pokorou a úctou len jemu vlastnou sa vtisol do priazne tých, ktorí  mu  zaistili populárny štart, aby potom cielene oslovil určitú skupinu žien, ktoré sa mu s veľkým nadšením postarali o ďalšie zviditeľnenie. Naozaj šikovný. Ja sa skôr pýtam, čo sme to za národ, ktorý sa na jednej strane hrdo hlási k tradíciám kresťanstva a súčasne sa nechá opiť rožkom podivnej zmesy budhizmu a lacnej ezoteriky, prikrášlenej slniečkovými frázami, ktoré chýbajú ženám bez správne nastavenej sebaúcty a zdravej sebalásky. A on veľmi dobre vie, čo potrebujú počuť. Ale na túto tému radšej v inej rubrike.