Choď na obsah Choď na menu

Automobily

  • Chrobák: tento model vznikol už v 30. rokoch 20. storočia, ale vojna nedovolila výrobe rozbehnúť sa vo väčšom meradle až do roku 1946. Stal sa základným stavebným kameňom značky v 50. rokoch a prispel k povojnovej motorizácii západného Nemecka. V Európe skončila jeho výroba v roku 1974, v Mexiku pokračovala až do roku 2003. Vozidlo bolo charakteristické vzadu uloženým vzduchom chladeným motorom a subtílnou karosériou typického tvaru.

  • Golf: Golf vystriedal vo výrobnom programu značky Chrobáka a nadviazal na jeho úspechy. V šiestej generácii sa toto vozidlo s vpredu uloženým, vodou chladeným motorom vyrába dodnes. K dispozícii je v niekoľkých variantoch s rôznymi motormi, ktoré s postupom získavali na výkone. Spolu s výkonom rástla aj hmotnosť a rozmery vozidla.

  • Passat: Passat je klasické vozidlo strednej triedy v modelovej hierarchii nad Golfom. Vyrába sa dodnes vo verzii sedan a kombi. Oproti Golfu je priestrannejší, luxusnejší a má výkonnejšie motory. V deväťdesiatych rokoch si vyslúžil prezývku manažérske auto.

  • Transporter (T1 až T5): tento model začal Volkswagen vyrábať v roku 1950 a vyrába ho pod týmto názvom dodnes. Stal sa veľmi obľúbeným vozidlom Hippies v 60. rokoch. V priebehu rokov podľa trendov v automobilovom priemysle narástol do všetkých smerov.