Choď na obsah Choď na menu

2. Kapitola

Dátum havárie: 11.2.2010

Typ lietadla: Boeing-787

Počet členov posádky:7

Počet cestujúcich:190

Počet obetí:17

Lietadlo spoločnosti Chrobs Trans Airline 813 bolo predané v roku 2009 a lietadlo 813 havarovalo o rok neskôr. Údržba sa mala urobiť v tento deň. Údržba sa nemohla urobiť neskôr lebo hangáre boli plné. Vrak lietadla sa našiel o 2 hodiny neskôr a podarilo sa im zachrániť 177 cestujúcich všetci 4 členovia posádky zomreli. Čierne skrinky sa nepodarilo nájsť ale našli vela potrebných vecí z lietadla. O mesiac sa na vyšetrovateľov usmialo šťastie. Našli obi dve čierne skrinky.     

   Hlasový záznamník.                              Dispečing-d Kapitán-k prvý dôstojník-pd posádka-p

D: Máte povolenie na vzlet dráha 82.     P: Roger, povolenie na vzlet dráha 82.     Pd: 100,110,130,150,170.                         (Rýchlosť)                                                   K: V1, pritiahnuť.                                         D: Máte povolenie na vystúpenie do letovej hladiny 300.                                  P: Sme v letovej hladine 300.                  ...

Pd: Kapitán, nefungujú nám motory.      K: Ako to. Motory na plný výkon.            Pd: Bude ťažké zabrániť pádu.                (Viac vyšetrovatelia počuť nemohli.)     Vyšetrovatelia sa snažia získať čo najviac informácií o lietadle. Keď zrazu zistia niečo zaujímavé. Myslia si že haváriu spôsobila únava materiálu. Ale onedlho zistia že to únava materiálu nebude. Tak potom to musí byť niečo iné ale čo? Všetko možné skúšajú na simulátore. Nedokázali to zistiť. Mali veľa omylov. A zistili niečo tiež zaujímavé. 

     Konečná listina.                                    Súčiastka bola moc tenká a až priveľa paliva. To isté sa stalo v ten istý čas. Motory odpadli a piloti zistili že haváriu bude ťažké prežiť. Motory sa našli neďaleko Chrobáčikovského letiska. Práve bolo bezvetrie. To znamenalo rýchlu haváriu. Úplnú haváriu spôsobil veľký tlak na súčiastku. Malá súčiastka spôsobila celkom veľkú haváriu.