Choď na obsah Choď na menu
 


Naučme sa vravieť "Sloveni"

1. 6. 2020

Naše stránky sú známe propagáciou toho, aby sa prestal používať pojem "Slováci", a aby sme sa namiesto neho vrátili k vznešenému, starobylému a nášmu vlastnému pomenovaniu "Sloveni".

Ale priznajme si, je náročné prekonať zvyk, a hlavne v situácii, ak sa s takouto nesprávnou formou neustále stretávame (v televízii, rozhlase, v rozhovoroch s ľuďmi, v novinách, knihách). Preto budeme musieť všetci vynaložiť nemalé vedomé úsilie, aby sme si osvojili používanie správnej podoby nášho mena. 

Aby sme prirodzene v rozhovore použili "my Sloveni", namiesto "my Slováci", aby sme použili "nás, Slovenov..", miesto "nás, Slovákov". A na to budeme  potrebovať veľa disciplíny, pozornosti, precvičovania a hlavne vytrvalosti.

Raz ale musíme začať, tak si dajme predsavzatie, že sa o to budeme snažiť. Aj pokiaľ to bude trvať mesiace, a počas tej doby  sa preriekneme a použijeme i pojem "Slovák", či "Slováci", verím, že na konci si osvojíme správne vyjadrovanie v tejto veci.   A takisto zápasme, aby hnutie za zmenu nášho názvu, presnejšie povedané, navrátenie sa  k jeho pôvodnej a logickej forme, bolo u nás silnejšie a silnejšie.