Choď na obsah Choď na menu

Slovensko: Zaujímavé fakty o našej krajine. Toto si o Slovensku nevedel

 

Slovensko je jednou z najkrajších a najzaujímavejších krajín sveta. My, Slováci, si to veľmi dobre uvedomujeme. Avšak ani my nevieme o našej krajine všetko. V tomto zozname nájdeš zaujímavé fakty o Slovensku, o ktorých si možno do teraz vôbec nevedel a budeš milo prekvapený. 

 

Ako iste vieš, naše hlavné mesto – Bratislava – leží na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Čo si ale nevedel je, že je to jediné hlavné mesto sveta, ktoré hraničí s dvoma štátmi. Takúto raritu máme len na Slovensku.

Slovensko sa môže hrdo pýšiť neuveriteľným množstvom hradov a zámkov. Sú o nich známe aj mnohé historické fakty, no my sa budeme venovať niečomu inému. Ich počet je natoľko vysoký, že máme najviac hradov a zámkov na obyvateľa. Konkrétne na Slovensku nájdeš až 180 hradov a 425 zámkov. Naše najobľúbenejšie hrady navštívi ročne niekoľko tisíc návštevníkov. Dokonca sa u nás rozprestiera aj najväčší hrad v strednej Európe – Spišský hrad.

Na Slovensku bolo objavených viac ako 6000 jaskýň. Ak si už v nejakej jaskyni v našej krajine bol, musíš uznať, že predstavujú neopísateľnú krásu. Toto neuvidíš len tak hocikde.

Na Slovensku sa nachádza stred Európy. Konkrétne je lokalizovaný v obci Kremnické bane hneď vedľa kostola svätého Jána. Bohužiaľ, o tomto fakte sa dá polemizovať, keďže v Európe existuje ďalších 7 obci, ktoré tiež tvrdia, že práve v nich sa nachádza bájny stred Európy. Ak však vezmeme do úvahy fakty, na našom strede sa zhodlo najviac odborníkov z geologického odboru.

Od roku 2014 majú všetky deti, študenti, ovdovení, invalidní dôchodcovia pod 62 rokov a ľudia nad 62 rokov, nárok cestovať vlakom zadarmo. Tento fakt je zaujímavý najmä pre cudzincov.

V Levoči môžeme nájsť najväčší drevený oltár na svete. Je dielom Majstra Pavla z Levoče. Domov našiel v jednom z kostolov priamo v historickom centre Levoče. Je 18,6 metra vysoký a 6 metrov široký a bol vyrobený bez použitia jediného klinca.

Uzavrime tieto zaujímavé fakty o Slovensku opäť Bratislavou. Je to mesto mnohých názvov. Medzi najznámejšie patrí napríklad Pressburg, Prešporok či Istropolis.

Zdroj: https://www.topdesat.sk/2022/12/09/slovensko-fakty-nevedel/