Choď na obsah Choď na menu

Kto nepocuva Panovo Slovo

 

 

 

Z Knihy proroka Jeremiáša

19, 1-5. 10 – 20, 6

Symbolický čin: rozbitý krčah

19,1Toto hovorí Pán: „Choď a kúp si hlinený krčah u hrnčiara, vezmi niekoľko starších ľudu a starších z kňazov, 2choď do údolia Benennom, ktoré je pri vchode Hrnčiarskej brány, a budeš tam hlásať slová, ktoré ti budem ja hovoriť. 3Povieš: Králi Judey a obyvatelia Jeruzalema, počúvajte slovo Pánovo. Toto hovorí Pán zástupov, Boh Izraela:

Ja privediem na toto miesto takú pohromu, že každému, kto bude o nej počuť, zaľahne v ušiach, 4lebo ma opustili, odcudzili mi toto miesto a obetovali na ňom cudzím bohom, ktorých nepoznali ani oni, ani ich otcovia, ani judejskí králi, a naplnili toto miesto krvou nevinných. 5Stavali výšiny Bálovi na spaľovanie svojich detí v ohni ako zápalnú obetu Bálovi, čo som neprikázal, ani nespomenul, ani na myseľ mi to neprišlo.

 

10A pred očami mužov, čo pôjdu s tebou, krčah rozbiješ 11a povieš im: Toto hovorí Pán zástupov: Tak rozbijem tento ľud i toto mesto, ako sa rozbije hrnčiarska nádoba, že ju už nemožno opraviť. A pochovávať ich budú v Tofete, lebo iného miesta na pochovávanie nebude. 12Tak urobím tomuto miestu, hovorí Pán, i jeho obyvateľom, že vydám to mesto ako Tofet. 13A jeruzalemské domy aj domy judejských kráľov budú nečisté ako miesto Tofet: všetky domy, na strechách ktorých obetovali všetkému nebeskému vojsku a obetovali nápoje cudzím bohom.“

14Keď Jeremiáš prišiel z Tofetu, kde ho Pán poslal prorokovať, postavil sa na nádvorí Pánovho domu a povedal všetkému ľudu: 15Toto hovorí Pán zástupov, Boh Izraela: Ja privediem na toto mesto a na všetky ostatné mestá všetko zlo, ktorým som mu pohrozil, lebo si zatvrdili šiju a nepočúvajú moje slová.

20,1Emmerov syn kňaz Fassur, ktorý bol hlavným dozorcom v Pánovom dome, počul Jeremiáša, keď prorokoval tieto slová. 2Fassur zbil proroka Jeremiáša a vsadil ho do väzenia, ktoré bolo v hornej Benjamínovej bráne pri Pánovom dome. 3Keď na druhý deň ráno Fassur Jeremiáša vyviedol z väzenia, Jeremiáš mu povedal: „Pán ťa nenazval Fassur, ale Hrôza zovšadiaľ. 4Lebo toto hovorí Pán: Ja z teba urobím hrôzu pre teba i všetkých tvojich priateľov. Oni padnú pod mečom svojich nepriateľov a tvoje oči budú na to hľadieť. A celú Judeu vydám do ruky babylonského kráľa; odvlečie ich do Babylonu a pobije ich mečom. 5A vydám všetko bohatstvo tohto mesta, všetky jeho zásoby a všetky jeho cennosti a všetky poklady judejských kráľov vydám do ruky ich nepriateľov, zmocnia sa ich, vezmú ich a dopravia do Babylonu. 6Ty však, Fassur, a všetci obyvatelia tvojho domu pôjdete do zajatia; pôjdeš do Babylonu, tam zomrieš a tam pochovajú teba i všetkých tvojich priateľov, ktorým si prorokoval lož.“

RESPONZÓRIUM

Porov. Mt 23, 37; porov. Jer 19, 15

Jeruzalem, ktorý zabíjaš prorokov a kameňuješ tých, čo boli k tebe poslaní, * Koľko ráz som chcel zhromaždiť tvoje deti, ako sliepka zhromažďuje svoje kuriatka pod krídla, a nechcel si.

Zatvrdil si si šiju a nepočúvaš moje slová. * Koľko ráz som chcel zhromaždiť tvoje deti, ako sliepka zhromažďuje svoje kuriatka pod krídla, a nechcel si.

DRUHÉ ČÍTANIE

Z knihy Nasledovanie Krista

(Lib. 3, 3)

Ja som učil svojich prorokov

Počúvaj, syn môj, moje slová, najmilšie slová, ktoré prevýšia všetku múdrosť filozofov a mudrcov tohto sveta. „Moje slová sú duch a život“ (porov. Jn 6,63) a nemožno ich hodnotiť ľudským rozumom.

 

Neslobodno si ich privlastňovať na márnu samoľúbosť,

ale treba ich v tichosti počúvať a

so všetkou pokorou a s veľkou láskou prijímať.

 

I povedal som: „Blažený je ten, koho ty, Pane, vzdelávaš a poúčaš o svojom zákone, aby si mu uľavil v dňoch nešťastných“ (Ž 94,12-13) a aby nebol opustený na zemi.

 

Ja som od počiatku učil prorokov, hovorí Pán (porov. Hebr 1,1), a doteraz som neprestal hovoriť nikomu. Ale mnohí sú hluchí a tupí na môj hlas.

 

Mnohí počúvajú radšej svet ako Boha.

 

Ochotnejšie idú za žiadosťou svojho tela ako za tým, čo sa páči Bohu.Svet sľubuje dočasné a malé veci a slúžite mu veľmi dychtivo. Ja sľubujem najvyššie a večné, a srdcia smrteľníkov sú ťarbavé.

 

Kto mi slúži a kto ma poslúcha tak horlivo vo všetkom, ako sa slúži svetu a jeho pánom?

Hanbi sa teda, lenivý a ufňukaný sluha, že tamtí sú odhodlanejší pre záhubu ako ty pre život.

Oni sa väčšmi radujú z márnosti ako ty z pravdy.

A pritom ich nádej dosť často sklame, ale môj prísľub nesklame nikoho, neprepustí naprázdno toho, kto dôveruje vo mňa.

Čo som prisľúbil, to dám, a čo som povedal, splním, ale iba tomu, kto verne vytrvá v mojej láske až do konca.

Ja odmeňujem všetkých dobrých a prísne skúšam všetkých nábožných.

Zapíš si moje slová do srdca a pozorne o nich uvažuj: v čase pokušenia ti budú veľmi potrebné.

 

Čo nerozumieš, keď čítaš, v deň navštívenia pochopíš.

 

Dvojako navštevujem svojich vyvolených: pokušením a útechou.

A dve lekcie im dávam každý deň: jednu tým, že im vyčítam ich chyby, druhú, že ich povzbudzujem, aby rástli v čnostiach.

 

Kto má moje slová a pohŕda nimi,

má svojho sudcu, ktorý ho bude súdiť v posledný deň.“ (porov. Jn 12,48)

RESPONZÓRIUM

Porov. Prís 23, 26; 1, 9; 5, 1

Synu, daruj mi svoje srdce a tvoje oči nech dbajú na moje cesty, * Aby si dostal milosť.

Syn môj, venuj pozornosť mojej múdrosti a rád počúvaj moju náuku. * Aby si dostal milosť.

MODLITBA