Choď na obsah Choď na menu

Istanbulsky dohovor a LOZ

Mons. Stanislav Stolárik, rožňavský diecézny biskup: Pravda a lož, Istanbulský dohovor, prezidentka Slovenskej republiky, voľby.Rozhodnime sa správne… | Magnificat - Mariánske spravodajstvo / vydavateľstvo

 

V Šulekove (Hlohovec) pod vedením miestneho správcu farnosti vdp. ThDr. Paedr. Petra Lea Rúčku,  PhD sa dňa 30. novembra 2019 uskutočnila akcia pod názvom Zastavme zlo z Istanbulu, ktorú koordinuje Slovenský dohovor za rodinu.  Hlavnou aktérom akcie je vdp. Ing. Mgr. Marián Kuffa, Dr.h.c.,  správca farnosti a Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach.

 

Je čas na odvahu
https://gloria.tv/post/jYERxvDhBBVw4hpSyGmgqNZok

Pripravte sa na smrť
https://gloria.tv/post/1YzDMCCFnAqA4GXu3nXRjaaXz

To je naša légia
https://gloria.tv/post/7yVQq7wbqXEhBVMF9CzBvFb3n

 

 

----------------------------------

 

 

O čom je spor o Istanbulskom dohovore (otázky a odpovede)

Dohovor Rady Európy má predchádzať domácemu násiliu na ženách. Vláda Roberta Fica ho neratifikuje.



Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/20766521/o-com-je-spor-o-istanbulskom-dohovore.html?ref=av-center

 

Členské štáty odobrili, aby EÚ ako celok pristúpila k Istanbulskému dohovoru - Svet SME

Dohovor stále neratifikovali v EÚ Bulharsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23176640/clenske-staty-odobrili-aby-eu-ako-celok-pristupila-k-istanbulskemu-dohovoru.html

 

10.2.2

Je Istanbulský dohovor protiústavný a prečo prezidentka nekoná? (otázky a odpovede) (dennikn.sk)

Aktualizované o 16:44. V pondelok sa pre Istanbulský dohovor stretli traja najvyšší ústavní činitelia. Výsledkom je, že sa na ničom nedohodli.

Premiér Pellegrini najskôr vyhlásil, že chce „raz a navždy vyriešiť“ debatu o dohovore, aby na tejto téme „neparazitovali niektoré politické strany, ktoré z nej chcú vymlátiť politický kapitál“. Vláda preto požiada prezidentku o splnomocnenie stiahnuť podpis spod Istanbulského dohovoru. Ak to Zuzana Čaputová neurobí, vláda nebude pokračovať v ratifikácii.

Prezidentka oznámila, že nepodnikne žiadne kroky, keďže parlament doteraz neprerokoval obsah Istanbulského dohovoru. „Nie je žiadny naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami,“ povedala po stretnutí s predsedom parlamentu Dankom a premiérom Pellegrinim.

Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, prezidentka Zuzana Čaputová a býalý predseda vlády Peter Pellegrini na púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne-Strážach. Foto – tasr

„Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a Slovensku žiadny postih za to nehrozí,“ povedala. Čaputová navrhla Pellegrinimu, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd, ktorý rozhodne, či Istanbulský dohovor je alebo nie je protiústavný.

Predseda parlamentu Danko je presvedčený, že Národná rada dohovor jasne odmietla, a preto by prezidentka mala toto stanovisko tlmočiť Rade Európy aj Európskej únii.

Danko: Ak povieme nie Istanbulu, prezidentka bude musieť zasalutovať a konať

 

"Ak by Istanbulský dohovor parlament odmietol, pani prezidentka už nemá žiaden argument, ktorý včera použila, a verím, že si už nevymyslí ďalší argument na to, aby Istanbulský dohovor na Slovensku prestal byť témou," povedal predseda parlamentu Andrej Danko.

11.02.2020

Lajčák sa zdržal hlasovania

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v stredu počas rokovania vlády zdržal hlasovania o Dohovore Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Ako uviedol po rokovaní, nestotožnil sa so stanoviskom vlády, ktorá s dokumentom nesúhlasí.

„Zdržal som sa hlasovania, lebo si myslím, že procedurálne to nie je v poriadku,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Poznamenal, že ako predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ešte v minulom volebnom období odporúčal vláde, aby ratifikovala tento dohovor, hoci aj s výhradou. „Aby som si zachoval konzistentnosť so svojimi vlastnými názormi, tak som sa zdržal hlasovania,“ vysvetlil.

 

Podľa Lajčáka nehrozí, že sa staneme účastníkmi Istanbulského dohovoru

Nehrozí nám, že sa staneme účastníkmi Istanbulského dohovoru. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru). Ako doplnil, ratifikácia dokumentu sa nerealizuje od roku 2011.

Podľa Lajčáka nehrozí, že by sa SR stala účastníkom Istanbulského dohovoru. Ako dodal, je zástancom vecnej a racionálnej debaty. „Čakať to tri týždne pred voľbami je asi naivné,“ dodal.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) po pondelkovom (10.2.) stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov informoval, že žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy Istanbulského dohovoru. Stiahnutím podpisu sa vláda podľa jeho slov vyrovná s Istanbulským dohovorom. Prezidentka navrhla premiérovi, aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd (ÚS), ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. Podotkla, že nebude stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. To sa však podľa nej doteraz nestalo.

Istanbulský dohovor je v rozpore s Ústavou SR, nemal by byť súčasťou právneho poriadku Slovenska, vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Nevidí význam v tom, aby sa ním zaoberal ÚS SR. Hlava štátu podľa neho čaká na novú vládu, ktorá dohovor ratifikuje.

Matka Boza- Kralovna, dcera: Ty chces niente. Nic jej nehovor. Vsetko chci odo mna, dcera moja.