Choď na obsah Choď na menu

Osobná prestíž

 

 

Izajáš 14,13-14

 12 Ako si padla z neba, žiarivá zornička! Zrazený si na zemi, vládca nad národmi! 13 Veď v srdci si si povedal: „Do nebies vystúpim, až nad Božie hviezdy vyvýšim svoj trón, sídliť chcem na vrchu zhromaždenia, na najkrajnejšom severe. 14 Vystúpim do výšin oblakov, prirovnám sa k Najvyššiemu.“ 15 Do podsvetia si však zvrhnutý, do najhlbšej jamy. 16 Tí, čo ťa uzrú, obzrú si ťa a pomyslia si o tebe: „Vari toto je ten muž, čo rozbúril zem, zatriasol kráľovstvami, 17 čo svet obrátil na pustatinu, jeho mestá zrúcal a svojich väzňov neprepustil?

 

Prestíž je moc, prenášaná na mysle a správanie iných podľa vlastnej vôle.

Prestíž je reputácia nadradenosti.

Je to vplyv človeka, ktorý si prestíž vybudoval alebo získal, lebo to bol jediný cieľ jeho konania, a teraz mu ostatní dôverujú.

 

Ked sa dviha tvoja prestiz do vysok, znizujes Boha.

Preto zmensi seba a svoj vplyv, a nechaj, aby BOH POSOBIL: Nechaj konat Boha.

Mat prestis znamena, ze blizni maju pred tebou respekt a obdivuju ta, obvykle pre vysoku kvalitu prace, pre uspech, ktory si ziskal, pre vplyv vo svojom socialnom postaveni.

 

Prestiz dava cloveku MOC, ale obvykle je to moc alebo vplyv,  ziskane cez pozitivne emocie a pozitivny pristup inych.

 

Ak stojis v obdive ostatnych ludi, ziskal si kredit vseobecnej mienky spolocnosti.

 

Ale co si tym urobil pre Boha?

Je Boh skrze tvoju prestiz oslaveny?  Alebo zacina blizny verit viac tebe ako Bohu?

Dakuje ti tvoj blizny, ze si ho priviedol blizsie k Bohu , lebo ty teraz Boha milujes viac ?

Ale doveruje blizny vo vsetkom, co povies ty viac ako by mal pocuvat Boha vo svojom srdci?

Moze vobec Boh hovorit do srdca blizneho, ak clovek je naplneny obdivom a respektom voci cloveku, ktoreho zaujmom bolo vybudovanie si takej moci prestize?

Je USILIE O ZISKANIE vlastnej PRESTIZE HRIECHOM? 

JE USILIE O ZISKANIE VLASTNEJ PRESTIZE SKUTOK, ktory protireci prvemu svatemu prikazaniu?

 

 

Ako spoznam toho, komu ide len o vlastnu prestiz ?

 

 

Urcite socialne postavenie prinasa prestiz.

Materialne bohatstvo prinasa prestiz, ak je s nim spojena aj nejaka moralna cinnost pre blizneho. Milardari radi buduju nejake charitativne aktivity.

Materialne bohatstvo, ktore je spojene s hriesnym zivotom, prinasa prestiz pre cloveka urpostred skupiny ludi, ktori tento hriesny zivot nasleduju a obdivuju.

 

Sv.Jan Krstitel to urobil tak, ze Jezis bol oslaveny. Vsetky skutky sv.Jana Krstitela boli vyborne, nemusel sa za ne hanbit. Ale cez jeho skutky neoslavoval seba, ale MESIASA; KTORY MA PRIST:

 

Jan 3,30 On musí rásť a ja sa musím umenšovať.“

Ked si neuvedomis, ze ludia hovoria viac o tebe ako o Bohu, ktoremu sluzis, potom si sa ty povysil a Boha znizil. a to je velky problem, a to urcite nie je Bohu na zalubenie.

Ked si to nezbadal, ze si prekrocil hranicu, ktoru si nemal prekrocit, si na zlej ceste. pre vlastnu ziadostivost chces obetovat duse a zivoty Bozich deti, aby si uspokojil  vlastne EGO a pychu. To je zle. Ti, ktori ta podporuju, su slepi, lebo teraz miesto toho, aby sli za Bohom, pojdu za tebou.

Jn 10,27

27 Moje ovce počúvajú môj hlas. Ja ich poznám a ony ma nasledujú.

Prislovia 12,11

11 Kto obrába svoju pôdu, nasýti sa chlebom, kto sa však zháňa za zbytočnosťami, stratil rozum

 

1 Kor 1,11

10 Napomínam vás však, bratia, menom nášho Pána Ježiša Krista, aby ste hovorili jednomyseľne a neboli medzi vami roztržky, ale aby ste boli zjednotení v tom istom zmýšľaní i úsudku. 11 Od ľudí z domu Chloé som sa totiž dozvedel o vás, bratia moji, že sú medzi vami sváry. 12 Mám na mysli to, že každý z vás hovorí: „Ja som Pavlov!“ „Ja som Apollov!“ „Ja zas Kéfasov!“ „Ja Kristov!“ 13 Veď či je Kristus rozdelený? Vari bol za vás ukrižovaný Pavol? Alebo ste boli pokrstení v Pavlovom mene?

 

 

 

 

Budovali si svatci vlastnu prestiz?

Budovala si svata Terezka z Lisieux vlastnu prestiz?  Ona milovala Boha. A stala ucitelkou cirkvi.

Budovala si sv.Filomena vlastnu prestiz? Milovala svojho Krista a pre neho sa stala mucenickou, odmietala vsetko, co jej svet ponukal.

Budoval si sv.Sarbel osobnu prestiz?  Boha miloval a toto bolo jedine,comu venoval svoj zivot.

Budovali si svati apostoli vlastnu prestiz pri evanjelizacii sveta?

Oni vyzdvihovali Boha, Boh bol pre nich na prvom mieste. A Boh povysil ich. Obdaroval ich milostami a oslavil skrze smrt alebo po smrti.