Choď na obsah Choď na menu
 


Petra S. | 17. May 2020

Väčšinou sú nevesty na opačnej strane, ale mne svokra pomohla.

Keď sme sa nasťahovali k svokrovcom, začali sme si trochu prerábať horné poschodie, lebo sme čakali bábätko. Obaja ešte pracovali, tak nám aj finančne pomáhali, ja som bola na rizikovom a o pár mesiacov sme mali pekný byt. Nikdy som nenarazila na to, aby sa nám miešali do života. Že svokra varila, to som brala skôr ako výhodu, mňa varenie nebaví, nakupovali sme my, pomáhali si navzájom.

 

Muž trávil veľa času s kamarátmi a začal piť

 
2.10 sa nám narodil syn. Na začiatku mal trošku problémy, kvôli žltačke sme sa museli vrátiť do nemocnice a aj pred pôrodom som tam ležala dva týždne. Takže môj muž doma trávil veľa času sám a ako som sa neskôr dozvedela, popíjal u nás s kamarátmi. Keď sme s malým prišli domov z pôrodnice, to boli samé oslavy, čo som mu tolerovala, ale jeho mama začala vŕtať do neho a potom do mňa, že sa rozpil. Nebrala som ju vážne. Potom sme išli kvôli žltačke do nemocnice a raz, keď ma prišiel pozrieť, páchla z neho pálenka. 
 

Po návrate domov som mu už oslavy zatrhla, na čo sa urazil, že je to jeho prvorodený syn a  má právo to osláviť. Mala som toľko roboty okolo Adamka, že som radšej nechcela riešiť ešte aj jeho a dúfala, že ho to prejde. S mamou sa ale kvôli tomu stále hádali. Že čo on je za otca, keď z roboty chodí podnapitý a s nami ani nie je. Príde, naje sa a ide spať.

Aj my dve sme sa kvôli tomu občas pochytili, lebo svokra bola sekera a nechcela som, aby sa nám starala do života. Keď sa oni dvaja hádali, potom bol aj na mňa hnusný a nedalo sa s ním hovoriť.  Môj muž stále, že ho ona len sleduje a že mu nedáva dýchať, keď príde z roboty a chce si dať pivo. Izolovali sme sa od svokrovcov ako sa len dal

Svokra mu dala ultimátum

Ja som ho vypustila z hlavy, bola to aj moja chyba, mala som mu viac dohovárať. A muž ma huckal proti jeho vlastnej mame.  

Rozpil sa. Nechodil úplne opitý, zatvárala som oči, lebo som chcela mať doma pokoj. Svokra ale bola neústupná a dala ultimátum, alebo prestane piť, alebo nebude bývať pod jej strechou. Vyhodila mu na oči, ako nevie zabezpečiť rodinu, že ho stále podporujú a on namiesto toho, aby bol s nami, tak pije a míňa peniaze. Bol taký nahnevaný, že si hneď zbalil kufre, ale uprosila som ho, veď kde by sme išli s bábätkom, našetrené sme veľa nemali. Mala pravdu a keby vtedy nebola neústupná, tak by sa z neho stal alkoholik. 
Prestala som na ňu hnevať, že nám má dať pokoj. Chcela pomôcť aj keď mi vyčítala, že ho mám viac utiahnuť, lebo si robí čo chce, mala pravdu. 

Začal si dávať pozor a z domu zmizli zásoby. Asi ich svokrovci naschvál niekde schovali a dobre urobili. 

Aj s Adamkom začal tráviť viac času a keď neboli doma hádky kvôli tomu, že pije, so svojimi rodičmi začal vychádzať lepšie. Ja stále počúvam, že bývanie so svokrovcami je za trest, ale keby nie ich, tak z môjho muža je alkoholik. Ja som sa upäla na syna a uniklo mi, že má problémy jeho otec. 

Svokre som vďačná. Našla som v nej oporu a viem, že mi drží stranu, čo sa málokedy stáva. Väčšinou sú nevesty na opačnej strane. 

Petra S.
 
Zdroj: mamaaja.sk  
 
(Pozn. Redakcia sa obsahovo zo všetkými článkami na str. Mama a ja, nestotožňuje)