Choď na obsah Choď na menu
 


Fotografovi Michaelovi Clancymu sa podarila fotografia ako sa ruka nenarodeného dieťatka z maternice chytá prsta chirurga. Odvtedy vystupuje Clancy proti potratu a vydáva svedectvo

Pod názvom „Hand of Hope“ (Ruka nádeje) prebehla svetom pred niekoľkými rokmi fotografia, ktorá ukazuje ručičku nenarodeného dieťatka, ktorá sa počas operácie vystrčí z maternice a chytá sa prsta chirurga. Americký fotograf Michael Clancy, ktorého angažovali noviny USA Today, aby vtedy dokumentoval revolučnú operáciu dieťatka v maternici, však odvtedy zmenil svoj postoj k potratu. Pred tým bol toho názoru, že žena sa má sama rozhodnúť, či si chce dať vykonať potrat. Po tom, čo urobil túto fotografiu, povedal: „Teraz viem, že potrat je nesprávny – je absolútne nesprávny,“ ako spomína Michael.

Clancy urobil fotografiu už v auguste 1999. Maličký Samuel Armas trpel na chorobu spina bifida. Vtedy novú operáciu, pri ktorej sa dieťatko operuje v maternici, robilo iba niekoľko lekárov. Samuelova matka bola v 21. týždni tehotenstva. V čase zákroku najmladšie dieťa, ktoré prežilo predčasný pôrod, prišlo na svet až v 23. týždni tehotenstva.

Ku konci operácie sa zrazu z otvoru potrebného na operáciu vystrčilo ramienko dieťatka a okamžite sa zasa stiahlo, takže už bolo vidno iba rúčku. V tej chvíli urobil Clancy fotografie. Operujúci lekár na to zdvihol rúčku jedným prstom. Samuel na to reagoval a stlačil prst chirurga. Ten potriasol malou pästičkou, akoby chcel zistiť, aký pevný je ten hmat. Samuelova rúčka držala prst celkom pevne. Potom lekár strčil prst opäť do maternice a ukončil operáciu.

Niekoľko týždňov po uverejnení fotografií operujúci lekár tvrdil, že on Samuelovu rúčku z maternice vytiahol, aby umožnil túto fotografiu. Michael Clancy to popiera a dodnes zostáva pri pôvodnej verzii udalosti. O niekoľko rokov neskôr sa vzdal slobodného povolania fotografa a na mnohých podujatiach začal vydávať svedectvo o tom, čo zažil.

Zdroj: hlavnespravy.sk