Choď na obsah Choď na menu
 


Slovenské rodiny sa stretávajú pri jedle čoraz menej, najčastejšie však pri večeri. Raňajkovať v kruhu svojej rodiny sa darí menej ako trom Slovákom z desiatich. Jedinou výnimkou je nedeľa, kedy sa stretáva nielen blízka, ale často aj vzdialenejšia rodina. Hovoria o tom výsledky reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť Billa na vzorke 519 respondentov realizovala agentúra 2muse v októbri 2019

 

Medzi slovenskými rodinami je však podľa výsledkov prieskumu veľa takých, ktoré sa nestretávajú pri spoločnom stolovaní vôbec. Najmenej sa Slováci vedia zísť ako rodina pri raňajkách a počas obeda. Pri večeri sa pravidelne stretáva len 40 percent Slovákov. Vôbec sa počas dňa pri stole nestretne 7 % slovenských rodín. „Najdôležitejším jedlom je pre Slovákov obed a preto ho počas dňa nevynechávame. Obedujeme takmer úplne všetci a za najdôležitejšie jedlo dňa ho považujú takmer dve tretiny Slovákov. Raňajky sú najdôležitejšie len pre menej ako tretinu Slovákov, večera len pre každého pätnásteho. Takmer polovica Slovákov konzumuje aj olovrant a desiatu. Až 54 percent ľudí jedáva aspoň 4-krát denne a každý piaty tvrdí, že až 5-krát denne,“ uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.

Z ďalších výsledkov prieskumu vyplýva, že viac ako polovica Slovákov (54 %) jedáva aspoň 4-krát denne. „Počas pracovného týždňa najčastejšie raňajkujeme pečivo alebo müsli. K raňajkám si najradšej dáme kávu, preferujú ju najmä ženy. Nedeľný obed si väčšina Slovákov spája so slovom vývar, teda nedeľná hovädzia alebo kuracia polievka. Vyprážaný rezeň so šalátom, pečené kura s ryžou, alebo iné mäso s prílohou sú už výrazne menej populárne. Oveľa radšej by však Slováci obmedzili sladké ako slané jedlá,“ ozrejmila výsledky prieskumu hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.

Slovenky a Slováci podľa spoločnosti Billa hovoria, že im záleží na tom, ako sa stravujú. Uvedomujú si potrebu stravovať sa zdravo, aj keď v realite sa im to možno príliš nedarí. Viac ako tri štvrtiny ľudí tvrdí, že im záleží na tom, ako sa stravujú. A podobný počet ľudí by rado zaradilo do jedálnička viac zdravých jedál. Pod nezdravými jedlami chápu sladké a slané pochutiny, pričom o polovicu viac ľudí by radšej obetovalo sladkosti ako slané pochutiny. Teda 40 percent Slovákov si myslí, že by mali obmedziť chipsy a krekry, ale 60 percent by rado obmedzilo sladkosti a dezerty.

Spoločnosť Billa, s.r.o., ktorá je súčasťou REWE International AG, pôsobí na Slovensku od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov. V súčasnosti ich prevádzkuje viac ako 150 a zamestnáva viac ako 4 500 pracovníkov. V supermarketoch priemernej rozlohy 900 metrov štvorcových Billa ponúka široký sortiment značiek, vrátane vlastných aj diskontných.

Zdroj: hlavnespravy.sk