...na tých, ktorí nesúhlasia s trans ortodoxiou

Po sérii vážnych neúspechov v Európe a zákonoch zakazujúcich operácie na zmrzačenie pohlavia a blokátory puberty v USA sa transrodové hnutie zdvojnásobuje a snaží sa znovu upevniť svoju kontrolu nad rozprávaním. Tento naratív - že operácie a “liečby” čoraz častejšie odsudzujú ako spôsobujúce nezvratné poškodenie lekárski odborníci od Londýna po Oslo - sa dostal pod paľbu z nečakaných zdrojov, dokonca aj New York Times uverejnil niekoľko opatrných stĺpčekov, ktoré sa zaoberajú dlhodobými negatívnymi účinkami blokátorov puberty (napríklad osteoporózou).  

Tvárou v tvár narastajúcemu množstvu čoraz nezvratnejších dôkazov transrodové hnutie opäť vyzýva veľké technologické spoločnosti, aby cenzurovali každého, kto s tým nesúhlasí - a&nbspvyužívajú na to celebrity. Táto konkrétna výzva na cenzúru prichádza v otvorenom liste, ktorý GLAAD zverejnila 27. júna 2023 a adresovala ho Markovi Zuckerbergovi z Meta Platformy, Nealovi Mohanovi z YouTube, Shou Zi Chewovi z TikToku a Linde Yaccarino a Elonovi Muskovi z Twitteru. Podpísalo ju dvestopäťdesiat celebrít, medzi nimi Alyssa Milano, “Elliot” (Ellen) Page, Laverne Cox, Billy Eichner, Billy Porter, Gabrielle Union-Wade, Demi Lovato, Hailey Baldwin Bieber a Jamie Lee Curtis. 

Väčšina z týchto mien nie je prekvapením - Page sa identifikuje ako transsexuál, Lovato sa identifikovala s rôznymi písmenami abecednej skratky, Porter je dlhoročnou LGBT aktivistkou a Union-Wade a Curtis majú deti, ktoré sa identifikujú ako transsexuáli. Hailey Baldwin Bieber je však nové meno a mnohí z tých, ktorí verili, že ona a jej manžel popová hviezda sú nejakí kresťania, sa oboznamujú s tým, kde leží skutočná lojalita celebrít. V otvorenom liste sa uvádza, že:  

ako celebrity, influenceri a významné verejné osobnosti s významnými sledovateľmi na sociálnych sieťach, my, nižšie podpísaní, vyzývame Instagram, Facebook, YouTube, TikTok a Twitter, aby ste splnili sľuby, ktoré ste’dali transrodovým, nebinárnym, rodovo nekonformným a všetkým LGBTQ používateľom vo svojich podmienkach používania služieb. Na vašich platformách došlo k masívnemu systémovému zlyhaniu pri zakazovaní nenávisti, obťažovania a zlomyseľných dezinformácií namierených proti LGBTQ a je potrebné to riešiť.

V liste sa tvrdí, že umožnenie “nenávisti” na sociálnych sieťach viedlo k “mimoriadnej úlohe pri prudkom náraste reálneho zamerania proti transrodovým osobám a násilia” a že “to platí najmä v prípade online extrémistov, ktorí vedú aktívne koordinované kampane nenávisti a lží o zdravotnej starostlivosti pre transrodovú mládež potvrdzujúcu pohlavie. Napriek tomu, že každá popredná lekárska a psychologická asociácia potvrdzuje bezpečnosť a nevyhnutnosť rodovo afirmatívnej zdravotnej starostlivosti pre trans ľudí vrátane mládeže, na vašich platformách sa môžu šíriť zápalné dezinformácie nepravdivo tvrdiace, že táto zdravotná starostlivosť je nebezpečná, pretože to prináša kliky a zisk.”

Konzervatívci považovali protokoly COVID spoločnosti Big Tech’za varovný príklad; transrodoví aktivisti ich považovali za skúšobnú prevádzku.

Tento list sa odvoláva na komentátorov, ako sú Matt Walsh a Christopher Rufo, ktorí s veľkým úspechom využívali sociálne médiá na odhalenie transrodového priemyslu. List je neuveriteľne neúprimný – ako som poznamenal, britská ’Národná zdravotná služba, ako aj prestížne zdravotnícke inštitúcie v celej Európe nielenže upúšťajú od takzvaného “modelu potvrdzujúceho pohlavie”, ale otvorene ho odsudzujú – NHS dokonca odsudzuje “sociálnu” transformáciu, nieto ešte zmenu pohlavia. Tento list je klamstvom, ktorého cieľom je vyradiť ideologických oponentov z digitálneho verejného priestoru, pričom celebrity využívajú svoj status influencera a počet sledovateľov na tvrdenie, že v opačnom prípade budú transrodoví ľudia mŕtvi – ide o derivát ich klasického argumentu, že nesprístupnenie takzvaných zmien pohlavia a krížových hormónov spôsobí samovraždy. 

Celé celebrity vás potom “vyzývajú, aby ste sa stretli s lídrami komunít a tvorcami, aby ste si vypočuli tieto reálne škody, ktoré vyplývajú z obsahu zameraného proti transsexuálom na vašich platformách — a aby ste vytvorili a zdieľali plány, ako budete riešiť” zákaz obsahu na predmetné “liečby” — a tu konkrétne vyzývajú na zavedenie nového systému cenzúry. Príznačne poznamenávajú: “Musia sa vypracovať osobitné zmierňujúce opatrenia na takéto dezinformácie (napríklad podobné zmierňujúcim opatreniam a pravidlám pre voľby a COVID-19).” Toto podčiarkuje, ako správne sa mnohí obávali plošného potláčania akýchkoľvek alternatívnych naratívov COVID zo strany Big Tech’– pretože akonáhle by digitálny verejný priestor riadil štát a štát by riadili progresívci, disent – a v mnohých prípadoch aj hovorenie pravdy – by sa stali nemožnými. Konzervatívci vnímali protokoly COVID spoločnosti Big Tech’ako varovný príbeh; transgenderoví aktivisti ich vnímali ako skúšobnú prevádzku. Teraz’volajú po skutočnej veci.  

Osobnosti tiež osobitne vyzývajú YouTube, že umožňuje konzervatívnym komentátorom odhaľovať transrodové odvetvie: 

Anti-transgender nenávistné prejavy vrátane cieleného nesprávneho určovania rodu, mŕtvych mien a nenávistných tropov. Napríklad organizácie Media Matters, GLAAD a ďalšie identifikovali viaceré videá na YouTube — ktoré nazbierali milióny pozretí — ktoré šikanujú, obťažujú a nesprávne označujú transrodové osoby. V každom z týchto videí prominentní antitransovci využívajú YouTube na ponižovanie, napádanie a nesprávne určovanie rodu mladých ľudí, ich rodičov a verejných činiteľov20 vo videách presýtených zjavnou antitransovskou rétorikou. Tieto videá zostávajú aktívne aj napriek tomu, že tieto porušenia nahlásili spoločnosti YouTube organizácie Media Matters, GLAAD a ďalšie.

Preklad: Upozorňovali sme vás na to už predtým. Nepočúvali ste. My’vám dáme ďalšiu šancu. Iróniou tohto listu je, že sám šíri nebezpečné “dezinformácie” o nepotrebných a nezvratných lekárskych zákrokoch a liekoch pre neplnoleté osoby so zmeneným pohlavím – ale práve takéto námietky by chceli zakázať. Trans aktivisti sú nahnevaní, pretože s prevzatím Twitteru Elonom Muskom’stratili kontrolu nad jednou z top platforiem – a teraz sa ju snažia opätovne získať. Ak ich veľké technologické spoločnosti poslúchnu, budeme svedkami ešte väčšej transformácie digitálneho verejného priestoru.  

Zdroj: lifenews.sk