Choď na obsah Choď na menu

10 tipov, ako cestovať vlakom po Slovensku lacnejšie

1. Máte dieťa do šesť rokov

Ak s ním chcete cestovať, nie sú na to potrebné žiadne doklady, ani registrácia. Dieťa cestuje vždy zadarmo, bez kontroly cestovného lístka vlakovým personálom vo vlaku.

TIP: Nie je potrebné sa preukazovať žiadnym preukazom ani cestovným lístkom.

2. Takto cestujú deti do 15 rokov

Pre získanie preukazu pre dieťa do 15 rokov je potrebné preložiť cestovný pas alebo rodný list dieťaťa a aspoň jeden preukaz totožnosti jeho zákonného zástupcu (rodiča). Okrem toho je potrebné dodať aj fotografiu na preukaz.

TIP: Pri kontrole vo vlaku dieťa predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu (s nulovou hodnotou) a vydaný preukaz pre dieťa do 15 rokov.

3. Študenti do 26 rokov bez bezkontaktnej čipovej karty

Žiaci, študenti a dôchodcovia od 17. novembra 2014 už využívajú bezplatnú prepravu vo vlakoch 2. triedy jazdiacich vo verejnom záujme. Študenti stredných a vysokých škôl, ktorí však nemajú školou vydanú žiadnu bezkontaktnú čipovú kartu (napr. ISIC), potrebujú k registrácii dodať aspoň jeden preukaz totožnosti, fotografiu a školou potvrdenú žiadanku potvrdzujúcu štúdium na danej škole.

TIP: Pri kontrole vlakovým personálom študent predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a vydaný preukaz s fotografiou.

4. Študenti do 26 rokov s bezkontaktnou čipovou kartou

Študenti stredných a vysokých škôl, ktorí majú školou vydanú bezkontaktnú čipovú kartu (napr. ISIC) potrebujú pri registrácii predložiť túto kartu a aspoň jeden preukaz totožnosti.

TIP: Pri vlakovej kontrole predloží takýto študent cestovný lístok na bezplatnú prepravu a bezkontaktnú čipovú kartu (ISIC).

5. Poberateľ dôchodku vo veku do 62 rokov

Poberatelia dôchodku do 62 rokov veku (poberajúci predčasný, invalidný, vdovský, sirotský alebo sociálny dôchodok) predložia pri registrácii preukaz totožnosti, fotografiu a potvrdenie o výplate dôchodku zo Sociálnej poisťovne nie staršie ako 30 dní. Toto potvrdenie bezplatne na požiadanie vydáva Sociálna poisťovňa vo svojich pobočkách alebo po vyžiadaní aj telefonicky.

TIP: V pokladnici získate preukaz poberateľa dôchodku do 62 rokov. Platnosť preukazu môže byť obmedzená na 12 mesiacov alebo menej. Preukazujete sa týmto preukazom a bezplatným cestovným lístkom.

6. Ste penzista? Môžete cestovať bezplatne

Bezplatne môžete cestovať, ak poberáte starobný, predčasný starobný, sirotský, vdovský, vdovecký, invalidný, dôchodok manželky či sociálny dôchodok a sociálny výsluhový dôchodok (vdovský výsluhový, vdovecký výsluhový, sirotský výsluhový alebo invalidný výsluhový). Na registráciu a získanie preukazu je okrem preukazu totožnosti potrebné aj potvrdenie o výplate dôchodkových dávok, nie staršie ako 30 dní (poberatelia sociálnych dôchodkov od Sociálnej poisťovne, poberatelia sociálnych výsluhových dôchodkov od ministerstva vnútra, Finančného riaditeľstva, Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia) a fotografia s rozmermi 2x3 cm.

7. Cestujete bezplatne, ale len niektorými vlakmi

Bezplatná preprava vlakmi na Slovensku neplatí pre všetky typy vlakov a ani pre všetkých dopravcov. Týka sa totiž len vlakov prevádzkovaných v takzvanom verejnom záujme. Medzi takéto vlaky patria vlaky všetkých kategórií prevádzkovaných Železničnou spoločnosťou Slovensku (ZSSK). Cestovanie vlakmi zadarmo platí aj pre vlaky spoločnosti Regiojet jazdiace na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Bezplatné cestovné lístky neplatia ani pre dopravcu Leo Express, ktorý prevádzkuje jeden nočný pár vlakov medzi Košicami a Prahou.

8. Ak mešká váš vlak, môžu vás odškodniť

Ak v medzištátnej doprave mešká vlak od 60 do 120 minút, môžete si ako cestujúci pýtať 25 % z ceny lístka. Pri meškaní nad 120 minút máte nárok na 50 percent cestovného. Platí to vtedy, ak ste pred kúpou lístka o meškaní nevedeli. Ak sa rozhodnete, že nechce zmeškaným vlakom ísť, lístok mu preplatia.

9. Využívajte traťové predplatné lístky

Ak cestujete pravidelne do práce, môžete využiť zvýhodnené cestovanie pri traťových predplatených cestovných lístkoch. Ušetriť môžete až do 50 percent z ceny cestovného. Je to zľava vhodná pre tých, čo viackrát v týždni cestujú na konkrétnej trati. Miera zľavy stúpa s počtom realizovaných ciest. Najväčší záujem je o cestovanie za prácou na tratiach z Bratislavy hl. stanica smer Trnava, Nové Zámky, Galanta, Šaľa, Malacky, Kúty, ale aj zo Žiliny do Vrútok a z Košíc do Kysaku. 

Čo musíte splniť? Cestovať v 2. triede na území Slovenska, zakúpiť si predplatený týždenný alebo mesačný lístok, cestovať maximálne na vzdialenosť 210?km, vo vlakoch EuroCity môžete cestovať bez zakúpenia príplatku, ak cestujete vlakmi SuperCity (SC), treba si zakúpiť SC príplatok za miestenku

10. Cestujte po Európe lacnejšie

Cestujte vlakom krížom-krážom po Európe bez obmedzenia s výhodným sieťovým lístkom Interrail. Ako národný dopravca ho ponúka aj Železničná spoločnosť Slovensko. Od začiatku októbra do konca decembra môžete využiť zľavu 15 %. Interrail Global Pass - platí v 30 európskych krajinách a na niektorých lodných linkách. Držiteľovi sieťového lístka umožňuje neobmedzené cestovanie počas obdobia platnosti.

TIP: Môžete si zvoliť na cestovanie nepretržitých 15 dní, 22 dní alebo 1 mesiac, prípadne flexibilnú ponuku 5 voľne zvolených dní počas 15 dní alebo 7, 10 či 15 voľne vybraných dní počas jedného mesiaca. Interrail Global Pass od 1. januára 2016 platí už aj na vycestovanie z vlastnej krajiny a návrat domov.