Choď na obsah Choď na menu
 


Cez celý svet za jedlom

Jedlo je jednou z najzaujímavejších vecí, ktoré môžeš spoznávať na potulkách svetom. Niektorí ľudia cestujú práve s cieľom vyskúšať nové a nezvyčajné chute.

 

Európska kuchyňa

To, že naše Slovensko má národné jedlo bryndzové halušky a naši susedi Česi zas knedlo – vepřo – zelo všetci vieme, ale viete aké národné jedlo má napríklad také Rumunsko? Alebo Ukrajina? Národné jedlá často patria ku kultúrnemu dedičstva národa. Najzaujímavejšie sú krajiny, ktoré majú viacero netradičných jedál. Poďme sa radšej pozrieť na všetky európske krajiny s ich národným jedlom a rozhodnite sa že ktoré jedlo sa Vám zdalo ako najchutnejšie.

 

RUSKO

Najväčšia krajina Európy nebude mať len jedno tradičné jedlo, ale hneď niekoľko. Ak by ste mali vybrať národný nápoj, tak to je asi pre každého jednoznačné – vodka. Národné jedlo uvádzajú mnohé zdroje kapustovú polievku Boršč. V niektorých regiónoch je nevyhnutnou prísadou cvikla, inde paradajka, niekto robí dokonca zelený boršč so špenátom.

 

NEMECKO

Niektorí považujú za svoje typické jedlo "sauerbraten" - pečené mäso na kyslo so zemiakovými haluškami. Ľudia z celého sveta prídu ochutnať typické bavorské pivo z litrových krígľov. Zajesť ho môžu pečeným mäsom, praclíkmi a ďalšou národnou špecialitkou - klobásami. 

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

Briti nepatria zrovna k špičke gastronomického rebríčka, aj preto asi nikoho neprekvapí, že národné jedlo je vyprážaná ryba s hranolkami, tzv. "fish and chips".  Ak sa vyberiete do Veľkej Británii určite nemôžete vynechať pravé britské raňajky (klobáska, slanina, vajíčka, grilované hríby, paradajka, fazuľka a toasty).