Strava podľa krvnej skupiny
Stravovanie pre krvnú skupinu A
KRVNÁ SKUPINA A
Silné stránky: Dobre sa prispôsobuje zmenám potravy a prostredia. Imunitný systém uchováva a metabolizuje živiny ľahšie.
Slabé stránky: Citlivý tráviaci trakt. Zraniteľný imunitný systém otvorený mikrobiálnym inváziám.
Zdravotné riziká: Srdcové ochorenia, rakovina, anémia, ochorenia pečene a žlčníka, diabetes mellitus
Dietetický profil: Vegetarián, zelenina, tofu, ryby a iné vodné živočíchy, obilniny, fazuľa, strukoviny, ovocie
Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa mäsu, mliečnym produktom, fazuli, pšenici. Pomáhajú rastlinný olej, jedlá zo sóje, zelenina, ananás
Doplnky: Vitamín B 12, kyselina listová, vitamín C, vitamín E, hloh, echinacea, kvercetín, pestrec mariánsky
Plán cvičenia: Upokojujúce cvičenia na koncentráciu ako: joga, taj - chi
Jedlá podporujúce priberanie na váhe
Mäso – ťažko stráviteľné, zvyšuje zásoby tuku, zvyšuje tvorbu jedovatých látok.
Mliečne výrobky – spomaľujú metabolizmus
Fazuľa siata, mesačná (limská ) – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly metabolizuje
Pšenica ( v nadmernom množstve ) – zhoršuje efektívnosť inzulínu a využitie energie
Jedlá podporujúce chudnutie
Rastlinné oleje – podporujú efektívne trávenie, chránia pred retenciou vody
Jedlá zo sóje – podporujú efektívne trávenie, sú rýchlo metabolizované
Zelenina – podporuje efektívny metabolizmus, zvyšuje mobilitu čriev
Ananás - pomáha pri trávení, zvyšuje využívanie energie, zvyšuje mobilitu čriev
JEDLÁ OSOŽNÉ, NEUTRÁLNE, NEVHODNÉ
Osožné potraviny sú pre vás liekom, neutrálne potravou a nevhodné jedom. Mali by ste preferovať osožné potraviny pred neutrálnymi a obmedzovať až podľa možnosti vylúčiť nevhodné potraviny, ktoré obsahujú pre vás škodlivé lektíny, ktoré môžu vyvolať zápaly sliznice, čo sa môže podobať alergii na jedlo.
Mäso a hydina
Na dosiahnutie najpriaznivejšieho účinku, ľudia s krvnou skupinou A by mali mäso zo svojho jedálneho lístka úplne vynechať, kvôli zníženia rizika srdcových ochorení a rakoviny pomocou stravy. Začnite tým, že niekoľkokrát týždenne nahradíte mäso rybou. Ak predsa len jete mäso, kupujte si čo najchudšie. Hydina je oveľa lepšia než červené mäso. Zo stravy úplne vynechajte mäsové výrobky ako je šunka, klobásy alebo salámy. Jedzte mäso maximálne 1 x týždenne.
Neutrálne: kuracina, moriak
Nevhodné: hovädzie mäso, bravčové mäso, teľacie mäso, baranie mäso, kačacina, husacina, jarabica, bažant, prepelica, králik, divina, slanina, šunka, srdce pečeň
Morské a sladkovodné živočíchy
Ryby by mali ľudia s krvnou skupinou A konzumovať 3-4 x do týždňa pečené alebo grilované.
Osožné: kapor, losos, makrela, sardinky, treska, pstruh dúhový, pstruh morský, šťuka malá, slimák, morský diabol, ostriež strieborný, okúň, okúň žltý
Neutrálne: tuniak ,žralok, šťuka riečna, ryba žltochvostá, kosatka, ostriež morský, okúň biely, jeseter, belica, mečiar
Nevhodné: barakuda, granát, hrebenatka, chobotnica( kalmár ), kaviár, korytnačka, morský jazyk, mušle, platesa obrovská, rak potočný, sardela, sépia, sleď, plotica, šťuka morská, údený losos, úhor, ustrice žaby
Mliečne produkty a vajíčka
Osožné: sójový syr Tofu, sójové mlieko, sú dobrou alternatívou mliečnych výrobkov.
Neutrálne: farmársky syr, syr Feta, kozí syr, kozie mlieko , kefír, mozarella, jogurt, ovocný jogurt, mrazený jogurt, ricotta – taliansky tvaroh s nízkym obsahom tuku
Nevhodné: plnotučné, nízkotučné mlieko, maslo, tvaroh, srvátka, zmrzlina, cmar, syry Camembert, Čedar, Permezán, Eidam, Ementál, Gouda, roztierateľný syr
Oleje a tuky
Osožné: olivový olej, ľanový olej
Neutrálne: olej canola, olej z pečene tresky
Nevhodné: kukuričný olej, olej z arašídov, šafránový olej, sezamový olej
Orechy a semená
Osožné: arašidy nesolené, lieskové oriešky, tekvicové jadrá
Neutrálne: mandle, sezam, sezamová pasta (tahini), oriešky hikori a pekan, liči, slnečnicové jadrá, macadamiové orechy, mak ,orechy vlašské
Vyhýbajte sa: brazílske orechy, kešu, pistácia
Fazuľa a strukoviny
Osožné: fazuľa Aduke, Azuki, Pinto ,fazuľa čierna, zelená, sója červená, šošovica domáca, zelená červená
Neutrálne: fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, hrášok zelený
Nevhodné: fazuľa medená, fazuľa siata, fazuľa lima (mesačná ), fazuľa červená, fazuľa tamarind
Obilniny
Osožné: amarant, pohánka, pohánková kaša
Neutrálne: jačmeň, kururičné vločky, kukuričná múka, ryža, proso, ovsené vločky, ovsená muka, otruby z ryže, pšenica špaldová
Nevhodné: sedemzrná obilnina, pšeničné klíčky, otruby z pšenice
Chlieb a pečivo
Osožné: chlieb Essene, Ezekiel, ryžová torta, chlieb so sójovej múky, chlieb z pšeničných klíčkov
Neutrálne: 100% ražný chlieb, kukuričné pagáčiky, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo špaldovej pšenice, bezlepkový chlieb, chlieb Wasa( druh suchárov), chlieb z nelúpanej ryže
Nevhodné: biele pečivo, biely chlieb, maces, mnohozrný chlieb, pečivo( koláče) z pšeničných otrúb, čajové pečivo
Zrná a cestoviny
Osožné: pohánková kaša, ovsená múka, ryžová múka, ražná múka, rezance Soba, cestoviny z artičoky
Neutrálne: Kus – kus, múka jačmenná, múka z pšenice bulgur, durum, múka z pšenice špalda, rezance a cestoviny zo špaldovej múky, grahamová múka, múka z pšeničných klíčkov, ryža natural, quinoa
Nevhodné: biela múka, hladká múka, cestoviny z pšeničnej krupice
Zelenina
Osožné: artičoky, brokolica, cigória, cibuľa, petržlen, mrkva, karfiol, paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, chren, kel, listy lucerny, tekvica, kaleráb, pór, hlávkový šalát, špenát, cukrová repa, Tempeh(indonézke jedlo zo sóje),Tofu
Neutrálne: špargľa, bambusové výhonky, cvikla, koriander, uhorky, fenikel, zelené šaláty, huby, hliva ustricová, oliva zelená, reďkovka, ružičkový kel, cuketa, avokádo, kukurica, horčica
Nevhodné: zemiaky(biele, červené sladké ( batáty )), paprika ( červená, zelená, žltá ), paradajky, čínska kapusta, červená kapusta, biela kapusta, baklažán, huby shiitake, oliva ( grécka, španielska)
Ovocie
Osožné: marhule, ostružiny, čerešne, figy čerstvé, sušené, grapefruit, citrón, ananás, čučoriedky, slivky bystrické, mirabelky, slivky červené, slivky sušené, hrozienka
Neutrálne: jablká, čierne, červené ríbezlie, ďatle, baza čierna, egreš, hrozno všetky typy, limetky, melón červený, broskyne, hrušky, granátové jablká, maliny, star fruit (karambola), jahody, kiwi, nektarinky
Nevhodné: banány, kokosové orechy, mango, melón žltý, papaja, rebarbora, mandarínky
Stravovanie pre krvnú skupinu B
KRVNÁ SKUPINA B
Silné stránky: silný imunitný systém, univerzálne sa prispôsobí zmenám potravy a prostredia , vyrovnaný nervový systém
Slabé stránky: nemá prirodzené slabé stránky, ale nerovnováha spôsobuje sklon k autoimunitným pochodom a infekciám zriedkavými vírusmi
Zdravotné riziká: diabetes mellitus I.druhu, chronický únavový syndróm, autoimunitné poruchy Lou Gehrigova choroba, lupus, sclerosis multiplex
Dietetický profil: vyrovnaný všežravec, mäso (nie kurča), mliečne produkty, obilniny, fazuľa, strukoviny, zelenina, ovocie
Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa kukurici, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam, raži. Pomáhajú zelenina, vajcia, divina, pečeň, sladké drievko, čaj
Doplnky: magnézium, sladké drievko, ginkgo, lecitín
Plán cvičenia: mierna fyzická záťaž s duševnou rovnováhou ako: turistika, cyklistka, tenis, plávanie, tanec
Jedlá podporujúce priberanie na váhe
Kukurica: znižuje efektívnosť inzulínu, spomaľuje metabolizmus
Šošovica: inhibuje resorbciu živín, spomaľuje metabolizmus
Arašidy: znižujú efektívnosť metabolizmu, inhibujú činnosť pečene,
Sezamové semená: znižujú efektívnosť metabolizmu
Pohánka: inhibuje trávenie, znižuje efektívnosť metabolizmu
Pšenica: spomaľuje trávenie a metabolizmus energie živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu
Jedlá podporujúce chudnutie
Listová zelenina: podporujú efektívny metabolizmus
Mäso, vajíčka a mliečne výrobky: podporujú efektívny metabolizmus
Pečeň: podporuje efektívny metabolizmus
Čaj zo sladkého drievka: chráni pred hypoglykémiou
Mäso a hydina
Osožné: baranie, jahňacie, králičie mäso, divina
Neutrálne: hovädzie, teľacie, bizónie mäso, bažant, moriak, pečeň
Nevhodné: bravčové mäso, slanina ,šunka, kuracina, kačacina, husacina, , jarabica, prepelica, srdce
Morské a sladkovodné živočíchy
Osožné: losos ,makrela, sardinky, šťuka malá, riečna, morská, treska, plotica, okúň, platesa obrovská, morský diabol, morský jazyk, mahimahi, jeseter, belica, alóza
Neutrálne: pstruh dúhový, kapor, sleď, tuniak, sleď, žralok, mečiar, hrebenatka, okúň, ostriež, kosatka, sépia, zubáč morský
Nevhodné: rak potočný, krab, slimák, ustrice, údený losos, úhor, sardela, žaby, barakuda, granát, chobotnica (kalmár), korytnačka, mušle, ostriež , ryba žltochvostá
Mliečne produkty, vajíčka
Osožné: nízkotučné mlieko alebo mlieko s 2% obsahom tuku, tvaroh, kozie mlieko, ovocný jogurt, mrazený jogurt, mozarella, syr feta, kozí syr, kefír, ricotta( taliansky tvaroh)
Neutrálne: plnotučné mlieko, maslo, cmar, srvátka, sójový syr, sójové mlieko, syr brie, camembert, Parmezán, Čedar, Eidam, Gouda, krémový syr
Nevhodné: zmrzlina, americký syr
Oleje a tuky
Osožné: olivový olej
Neutrálne: ľanový olej, olej z treščej pečene
Nevhodné: kukuričný olej, arašidový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, šafranový olej, olej canola
Orechy a semená
Neutrálne: mandle, brazílske orechy, gaštany, pekanove orechy, macadamiové orechy, vlašské orechy
Nevhodné: arašidy, kešu, lieskové orechy, pistácie, mak, tekvicové semená, sezamové semená, sezamové maslo (tahini), slnečnicové semená
Fazuľa a strukoviny
Osožné: fazuľa siata,fazuľa mesačná (limská),fazuľa suchá, sója červená
Neutrálne: Fazuľa( zelená, severská, jicama, červená), fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, bôb, fazuľa (medená, tamarind), zelený hrášok
Nevhodné: fazuľa( aduke, azuki, čierna, pinto), šošovica ( domáca, zelená, červená )
Obilniny
Osožné: proso, ovsené otruby, otruby z ryže, pšenica špaldová
Neutrálne: ryža
Nevhodné: amarant, jačmeň, pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná
Chlieb a pečivo
Osožné: chlieb z nelúpanej ryže, chlieb Essene, Ezekiel, chlieb Wasa, ryžová torta
Neutrálne: bezlepkový chlieb, chlieb z špaldovej pšenice, kváskový chlieb, pečivo z ovsených otrúb, chlieb zo sójovej múky, čierny ovsený chlieb
Nevhodné: pšeničné bagety, kukuričné pečivo, 100% ražný chlieb, mnohozrný chlieb, pečivo z pšeničných otrúb
Zrná a cestoviny
Osožné: ovsená múka, ryžová múka
Neutrálne: múka zo špaldovej pšenice, grahamová múka, quinoa, ryža (hnedá, biela, basmati ), špenátová cestovina
Nevhodné: pohánková kaša, kus-kus, jačmenná múka, ražná múka, pšeničná múka, bulgur, rezance Soba, ryža natural, pšeničná múka, múka z pšenice durum
Zelenina
Osožné: cvikla(červená repa), brokolica, petržlen, paštrnák, americký kel, kel, zemiaky, zemiaky sladké ( batáty ), mrkva, paprika ( zelená, červená, žltá ), čínska kapusta, biela kapusta, karfiol, baklažán, horčica, ružičkový kel, hríby shiitake
Neutrálne: cibuľa ( žltá, zelená, orešec ), cigória, púpava, cesnak, chren, kaleráb, hlávkový šalát, všetky typy zelených šalátov, zemiaky ( biele, červené ), špenát, biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta (bok choy), zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, hríby, hliva ustricová, radicchio, hrášok, cuketa, listy lucerny
Nevhodné: artičoka, tekvica, olivy zelené, reďkovka, Tempeh ( indonézke jedlo zo sóje), Tofu, paradajky, avokádo, kukurica, oliva čierna, grécka, španielska
Ovocie
Osožné: banány, čučoriedky, všetky druhy hrozna, papaja, ananás, všetky typy sliviek
Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čerešne, čierne ríbezle , červené ríbezle, ďatle, baza čierna, figy (sušené, čerstvé ), egreš, grapefruit, guáva, kiwi, citrón, zelený citrón (limetka ), mango, všetky typy melónov, nektarinky, mandarínky, pomaranče, broskyne, hrušky, sušené slivky, maliny, , hrozienka, maliny, jahody
Nevhodné: kosový orech, granátové jablká, rebarbora, carambola (starfruit )
Stravovanie pre krvnú skupinu AB
KRVNÁ SKUPINA AB
ZÁHADA, výnimočný, charizmatický, tajomný
Silné stránky: prispôsobený moderným podmienkam, vysoko tolerantný imunitný systém, spája v sebe pozitívne znaky skupiny A aj B
Slabé stránky: citlivý tráviaci trakt, tendencia priveľkej tolerancie imunitného systému dovoľuje mikrobiálnu inváziu, reaguje negatívne na podobné podmienky ako skupina A alebo B
Zdravotné riziká: srdcové ochorenia, rakovina, anémia
Dietetický profil: zmiešaná striedma strava, mäso, morské jedlá, mliečne jedlá, tofu, fazuľa, strukoviny, obilniny, zelenina, ovocie
Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa červenému mäsu, obličkovej fazuli, semenám, kukurici, raži. Pomáhajú: tofu, ryby a iné vodné živočíchy, mliečne produkty, zelenina, morské riasy, ananás
Doplnky: vitamín C, hloh, echinacea, valeriána, kvercetín, pestrec mariánsky
Plán cvičenia: upokojujúce cvičenia na koncentráciu ako: joga, taj – chi, kombinovať s miernou fyzickou záťažou ako : turistika, cyklistika, tenis, plávanie
Jedlá podporujúce priberanie na váhe
Červené mäso – ťažko stráviteľné, zvyšuje zásoby tuku, zvyšuje tvorbu jedovatých látok
Fazuľa siata – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly sa metabolizuje
Fazuľa mesačná (limská) – ruší činnosť tráviacich enzýmov, pomaly sa metabolizuje
Kukurica , pohánka – znižuje efektívnosť inzulínu
Pšenica – spomaľuje trávenie a metabolizmus, energia živín sa mení na tuk, inhibuje činnosť inzulínu
Jedlá podporujúce chudnutie
Tofu, morské ryby – podporujú efektívny metabolizmus
Mliečne výrobky – zvyšujú produkciu inzulínu
Listová zelenina – zlepšuje efektívny metabolizmus
Morské chaluhy – zvyšujú produkciu inzulínu
Ananás – pomáha pri trávení, zvyšuje využívanie energie, zvyšuje motilitu čriev.
Mäso a hydina
Osožné: jahňacie mäso, baranie mäso, králik, moriak
Neutrálne: pečeň, bažant
Nevhodné: hovädzie mäso, bravčové mäso, teľacie mäso, kuracina, kačacina, jarabica, prepelica, divina, bizónie mäso, slanina, šunka, srdce
Morské a sladkovodné živočíchy
Osožné: losos, makrela, pstruh, sardinky, šťuka, treska, tuniak, slimák, kosatka, morský diabol, okúň, okúnik severský, mahimahi, jeseter, belica, alóza
Neutrálne: kapor, sleď čerstvý, plotica, zubáč morský, žralok, sépia, ostriež strieborný, mušle, morské ucho, kaviár, hrebenatka, mečiar
Nevhodné: garnát, chobotnica(kalmar), sardela, sleď marinovaný, treska škvrnitá, úhor, ustrice, žaby, rak potočný, krab, platesa obrovská, ostriež modrý, morský, pestrý, ryba žltochvostá, korytnačka, morský jazyk, vyza, barakuda
Mliečne produkty a vajíčka
Osožné: tvaroh ricotta ( taliansky syr s nízkym obsahom tuku), feta ,farmársky syr, kozí syr, kozie mlieko, kefír, mozarella, jogurt
Neutrálne: nízkotučné mlieko, srvátka, cmar, sójový syr(Tofu), sójové mlieko, syr(Eidam, Ementál, Gouda), Švajčiarsky syr, roztierateľný syr, tavený syr
Nevhodné: plnotučné mlieko, maslo, Americký syr, Modrý syr, syr ( Brie, Camembert, Parmezán), zmrzlina
Oleje a tuky
Osožné: olivový olej
Neutrálne: olej canola, ľanový, arašídový olej, olej z pečene tresky
Nevhodné: kukuričný olej, sezamový olej, šafránový olej, olej zo semien bavlny, slnečnicový olej
Orechy a semená
Osožné: arašidy, arašidové maslo, vlašské orechy, lieskové orechy, maslo z lieskových orechov,
Neutrálne: mandle, mandľové maslo, kešu, oriešky hikori, pekan, macadamiove orechy, brazílske orechy, pistácie, zrnká liči ( litchii )
Nevhodné: sezam, sezamove maslo( Tahini ), slnečnicové semiačka, maslo zo slnečnicových semiačok, mak
Fazuľa a strukoviny
Osožné : fazuľa Pinto, fazuľa, bôb, sója červená, šošovica zelená
Neutrálne: fazuľa zelená, fazuľa zelená s dlhým strukom, fazuľa biela, fazuľa medená, fazuľa suchá biela, fazuľa tamarind, šošovica domáca, šošovica červená, hrach siaty, zelený hrášok, hrach červený
Nevhodné: fazuľa aduke, fazuľa azuki, fazuľa čierna, fazuľa mesačná (limská)
Obilniny
Osožné: proso, ovsené otruby, ovsená múka, pšenica špaldová, ryža, otruby z ryže
Neutrálne: amarant, jačmeň, raž, otruby z pšenice, pšeničné klíčky, obilnina sedemzrná
Nevhodné: pohánka, pohánková kaša, kukuričné vločky, kukuričná múka
Zrná a cestoviny
Osožné: ryža ( Basmati, hnedá, biela, natural), ovsená múka, ryžová múka, jačmenná múka, ražná múka,
Neutrálne: múka z pšenice špalda, múka z pšenice durum, grahamová múka, pšeničná múka, bulgur, quinoa, špenátové cestoviny
Nevhodné: pohánková kaša, cestoviny z artičoky, rezance soba
Zelenina
Osožné: cvikla, brokolica, petržlen paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, kel, zemiaky sladké (batáty), zeler, uhorky, karfiol, baklažán, horčica, listy lucerny, Tempeh (indonézke jedlo zo sóje), Tofu, koreň jam
Neutrálne: cigória, cibuľa, chren, tekvica, kaleráb, pór, šalát hlávkový, špenát, biela reďkovka, špargľa, bambusové výhonky, čínska biela kapusta, rasca, mrkva, koriander, fenikel zázvor, šaláty zelené rôzne typy, huby, hliva ustricová, oliva (zelená, grécka, španielska), zemiaky( biele, červené), paradajky, gaštany, cuketa, čínska kapusta, kapusta (červená biela), ružičkový kel
Nevhodné: artičoka domáca, jeruzalemská, paprika ( červená, zelená, žltá), reďkovka, avokádo, kukurica, huby shiitake, huby abalone, oliva čierna
Ovocie
Osožné: čerešne, čučoriedky, hrozno, ananás, slivky, egreš, grapefruit, kiwi, citrón,
Neutrálne: jablká, marhule, ostružiny, brusnice, čierne ríbezle, červené ríbezle, datle, baza čierna, figy ( čerstvé, sušené), limetky(zelené citróny), melóny, nektarinky, broskyne, hrušky, sušené slivky, hrozienka, maliny, jahody, mandarínky, papaja
Nevhodné: pomaranč, banán, kokosový orech, guáva, mango, granátové jablká, rebarbora, starfruit (carambola)
Stravovanie pre krvnú skupinu 0
KRVNÁ SKUPINA 0
Silné stránky: odolný tráviaci trakt, silný imunitný systém, prirodzené obranné mechanizmy proti infekcii, systém stavaný pre efektívny metabolizmus a zachovanie živín.
Slabé stránky: intolerantný voči novým potravinovým podmienkam prostredia, imunitný systém môže byť príliš aktívny a napádať seba samého.
Zdravotné riziká: poruchy zrážania krvi, zápalové ochorenia - artritída, nízka produkcia hormónov štítnej žľazy, vredy, alergie.
Dietetický profil:
Vysokoproteínový konzument mäsa
Mäso, ryby, ovocie, zelenina
Obmedzene: obilniny, fazuľa, strukoviny
Kľúč k chudnutiu: vyhnúť sa obiliu, kukurici, rôznym druhom fazule, šošovici, letnej kapuste, ružičkovému kelu, karfiolu, listu horčice.
Pomáhajú: morské riasy, ryby a iné vodné živočíchy, soľ, pečeň, červené mäso, zimná kapusta, špenát, brokolica
Doplnky: vitamín B, vitamín K, vápnik, jód, sladké drievko, morské riasy
Plán cvičenia: Intenzívne fyzické cvičenie ako aerobik, bojové umenia, kontaktné športy, beh.
Mäso a hydina
Osožné: Hovädzie mäso, mleté hovädzie mäso, baranie, jahňacie, teľacie, bizónie mäso, divina, pečeň, srdce
Neutrálne: Kuracina, kačacina, králik, moriak, jarabica, prepelica, bažant
Nevhodné: Bravčové mäso, slanina, husacina, šunka
Morské a sladkovodné živočíchy
Osožné: Losos, makrela, sardinky, sleď, pstruh dúhový, treska, šťuka morská, šťuka riečna, mečiar, plotica, ostriež, jeseter, okúň biely, okúň žltý, alóza, platesa obrovská, ryba žltochvostá.
Neutrálne: Kapor, pstruh morský, sardela, tuniak, úhor, žralok, kosatka, garnát, hrebenatka, korytnačka, mušle, ostriež, šťuka malá, slimák, sépia, ustrice, žaby.
Nevhodné: Sleď marinovaný, losos údený, zubáč morský, kaviár, barakuda, chobotnica, kalmar
Mliečne produkty a vajíčka
Osožné: Zvlášť odporúčaný mliečny výrobok pre nich nie je.
Neutrálne: Kozí syr, mozarella, farmársky syr, syr Feta, sójový syr Tofu, sójové mlieko, maslo. Sójový syr a sójové mlieko sú dobrou alternatívou mliečnych výrobkov.
Nevhodné: Mlieko plnotučné, polotučné, nízkotučné, jogurty, tvaroh, srvátka, cmar, kefír, zmrzlina, syry Eidam, Ementál, Gouda, Parmezán, Ricotta, Camembert, Čedar, roztierateľné syry
Oleje a tuky
Zvlášť vhodné sú: Olivový a ľanový olej
Neutrálne: Olej canola, sezamový olej, slnečnicový olej
Nevhodné: Kukuričný, arašídový, šafránový olej
Orechy a semená
Vhodné :tekvicové jadrá, vlašské orechy
Neutrálne: mandle, gaštany, lieskové orechy, makadamiové a pekanové orechy, sezam, slnečnicové jadrá
Vyhýbajte sa: orechy kešu, arašidy, pistácie, mak
Fazuľa a strukoviny
Osožné: fazuľa Aduke, Azuki ,Pinto, fazuľa strakatá,
Neutrálne: fazuľka zelená struková , fazuľa biela, čierna, červená, sója červená, zelený hrášok
Nevhodné: fazuľa siata, šošovica( zelená, červená)
Obiloviny
deálne obilniny pre nulky nie sú žiadne.
Neutrálne: amarant, pohánka, jačmeň, ryža, pšenica špalda, proso
Nevhodné: Kukuričná múka, kukuričné vločky, ovsené otruby, ovsené vločky, ovsená múka, pšeničné klíčky, kukuričné vločky
Chlieb a pečivo
Osožné: chlieb Essene, Ezekiel ( dostanete kúpiť v mrazničkách predajní zdravej výživy )
Neutrálne: ryžový chlieb, sójový chlieb, chlieb zo špaldovej múky, bezlepkový chlieb, chlieb Wasa( druh sucháro), 100% ražný chlieb, knäckebrot (fin crisps)
Vyhýbajte sa: chlieb z pšeničných klíčkov, čierny ovsený chlieb, mnohozrný chlieb, celozrnný chlieb, biely chlieb, biele bagety, kukuričné pagáčiky, čajové pečivo, maces, grahamové pečivo
Zrná a cestoviny
Neutrálne: pohánková kaša, pohánka, quinoa, ryža( hnedá, natural, basmati, jazmínová), ryžová múka, špaldová múka, ražná múka
Vyhýbajte sa: biela múka, ovsená múka, grahamová múka, bulgur, kus – kus, rezance soba, múka z pšeničných klíčkov
Zelenina
Osožná zelenina: artičoky, kel, červená paprika, zemiaka sladké(batáty),brokolica, cigória, cibuľa, petržlen, paštrnák, americký kel, púpava, cesnak, chren, tekvica, kaleráb, pór, hlávkový šalát, špenát, biela reďkovka
Neutrálna: špargľa, bambusové výhonky, cvikla( červená repa), mrkva, zeler, uhorky, kôpor, fenikel, zázvor, ľadový šalát, hliva ustricová, oliva zelená, paprika ( zelená, žltá), reďkovka, tofu, tempeh (indonézske jedlo zo sóje), paradajky, gaštany, cuketa
Vyhýbajte sa: avokádo, čínska, červená, biela kapusta, karfiol, kukurica, baklažán, huby pestované, huby shiitake, horčica, oliva ( čierna, grécka, španielska), zemiaky ( biele, červené ), listy lucerny, ružičkový kel
Ovocie
Osožné: figy (čerstvé, sušené ), slivky (bystrické, mirabella, červené , sušené)
Neutrálne: jablká, marhule, banány, brusnice, čerešne, čučoriedky, čierne, červené ríbezle, ďatle, baza čierna, egreš, grapefruit, hrozno, kiwi, citrón, limetka, mango, melón červený, nektarinky, papaja, broskyne, hrušky, ananás, granátové jablko, hrozienka, maliny, carambola
Vyhýbajte sa: černice(ostružiny), melón žltý, pomaranče, mandarínky, jahody, rebarbora, kokosový orech