Choď na obsah Choď na menu

Starostlivosť o psa

 Ak sa má Váš psíček cítiť dobre, treba mu vytvoriť zodpovedajúce podmienky: zabezpečiť mu pohodlné bývanie, nevyhnutnú výbavu, dobrú veterinárnu starostlivosť a najmä kvalitnú, vyváženú stravu pre zdravý život. Zdravie je predsa najdôležitejšia vec na svete – to platí nielen o ľuďoch, ale aj o psoch.

Čo psíci potrebujú?

VHODNÉ BÝVANIE

Ak má byť Vaše spolužitie so psom v spoločnej domácnosti pre obe strany pokojné a bezproblémové, vyžaduje si to určité prípravy. Váš štvornohý kamarát potrebuje svoj súkromný priestor – miesto na odpočinok a jedlo, dostatok pohybu a predovšetkým veľa Vašej lásky a pozornosti.
S psíkom v byte je to pomerne jednoduché. Vyčleňte preň pokojný kút na spanie, kde ho budete čo najmenej rušiť. Misky na vodu a na jedlo položte na ľahko umývateľnú podlahu (napr. v predsieni). Pri šteňati nezabudnite na dostatok priestoru na hranie. Už vopred sa dohodnite so všetkými rodinnými príslušníkmi, do ktorých miestností pes smie a do ktorých bude mať vstup zakázaný. Tento systém potom od prvého dňa dôsledne dodržiavajte.
Príprava ubytovania vonku je už o niečo náročnejšia. Základ je pohodlná zateplená búda. Môžete si ju vyrobiť sami podľa návodu v odbornej literatúre alebo ju môžete kúpiť hotovú. Ak chcete pre psa vybudovať koterec, pamätajte na dostatočnú rozlohu, tie-nisté miesto a bezpečné oplotenie. Pes v žiadnom prípade nepatrí na reťaz alebo do tesnej klietky!
Šteňa má prvé týždne svojho života stráviť s Vami v byte. A to aj vtedy, ak bude neskôr bývať vonku. Jedným z dôvodov je zdravie psíka. Šteňa sa horšie vyrovnáva s nepriaznivými teplotnými vplyvmi (horúčava alebo zima) a jeho imunitný systém ešte nie je pripravený čeliť infekčným chorobám. Druhým dôvodom je psychický vývoj. Šteňa si medzi 8. – 12. týždňom vytvára trvalé väzby k svojmu okoliu (k Vám, ďalším členom rodiny, známym, iným zvieratám v domácnosti atď.). Preto je veľmi dôležité, aby ste s nim boli v čo najužšom kontakte.
Pre Vášho štvornohého kamaráta nie je natoľko dôležité KDE žije, ale AKO žije. Určite je šťastnejší pes, ktorý býva v malom byte s láskavým a starostlivým človekom ako pes, ktorý má síce k dispozícii obrovský výbeh, ale pozornosť majiteľa sa obmedzuje len na prísun potravy!

ZÁKLADNÁ VÝBAVA

Váš psík prespí až 16 hodín denne. Je teda logické, že peleštek je veľmi dôležitou súčasťou jeho výbavy. Vzhľadom na to, že šteňa má tendenciu trhať veci, na začiatok mu postačí staršia poskladaná deka. Neskôr mu môžete kúpiť pohodlný pelech v špecializovanom obchode pre zvieratá. Nezabudnite, že ho budete často prať a čistiť, nevyberajte si teda len očami! Prútené koše alebo vankúše z umelej kožušiny síce vyzerajú pekne, ale na údržbu príliš praktické nie sú. Do psej búdy sa hodí teplá deka alebo výstelka zo slamy (dobre izoluje a dá sa ľahko vymieňať).
Pes má mať dve misky – jednu na krmivo a druhú na vodu. Vhodným materiálom je plast, kov alebo kamenina (nie sklo, ani keramika).
Obojok a remienok sú otázkou bezpečnosti Vášho psa i Vášho okolia. Pre šteňa je vhodný jednoduchý kožený obojok podšitý mäkkou plsťou a ľahký remienok. Keď povyrastie, nahradíte ho príslušným typom. Aj ten najpriateľskejší pes má mať svoj náhubok. Využijete ho pri cestovaní v MHD alebo pri nepríjemnom zákroku u veterinára. Náhubok nesmie psa nikde tlačiť ani odierať.
Pravidelná hygiena prospieva zdraviu i vzhľadu Vášho psa. Do základnej kozmetickej výbavy patria: kliešte na skracovanie pazúrov, ušné tampóny, vatové tampóny na čistenie očí, pinzeta na odstraňovanie kliešťov, kefa alebo hrebeň podľa typu srsti, špeciálny psí šampón atď. Niektoré plemená potrebujú pre dokonalý vzhľad zvláštnu úpravu a starostlivosť. V tejto oblasti Vám najlepšie poradia skúsení chovatelia.
Hra je pre šteňa nesmierne dôležitá. Umožňuje mu vybiť si energiu a vyskúšať si situácie, s ktorými sa stretne v reálnom živote. Psíkovi dajte dostatok hračiek. Vhodné sú však len také, ktoré sú určené priamo pre psov – detské gumené alebo plyšové hračky sú pre šteňa nebezpečné.

ZDRAVOTNÁ PREVENCIA A VETERINÁRNA STAROSTLIVOSŤ

Pevné zdravie je základným predpokladom šťastného a spokojného života Vášho štvornohého kamaráta. Je len vo Vašich rukách, ako ho budete chrániť. Dnes na to, našťastie, máme veľa možností – počínajúc kvalitnou výživou cez preventívnu staros-tlivosť (očkovanie, odčervenie, hygiena) až po účinnú liečbu v prípade ochorenia.
Odporúčame Vám, aby ste si našli „rodinného” psieho lekára. Veterinárny lekár, ktorý pozná Vášho psíka od útleho veku, ľahšie rozpozná akúkoľvek odchýlku od normálneho stavu. Má prehľad o prekonaných chorobách, očkovaniach, ako aj o výžive. Lepšie si poradí s Vaším psom v krízových situáciách (napr. pri bolestivých zákrokoch alebo pri agresívnom správaní pri poúrazovom šoku).


Odporúčaná očkovacia schéma

Vek Vakcinácia proti Doplnková vakcinácia
6.–7. týždeň psinka, parvoviróza, infekčný zápal pečene, psincový kašeľ koronaviróza
9.–10. týždeň psinka, parvoviróza, infekčný zápal pečene, leptospiróza, psincový kašeľ koronaviróza, giardióza
12.–13. týždeň psinka, parvoviróza, infekčný zápal pečene, leptospiróza, besnota, psincový kašeľ koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza
15.–16. týždeň parvoviróza (len niektoré plemená) borrelióza, dermatofytóza
po 1 roku psinka, parvoviróza, infekčný zápal pečene, leptospiróza, besnota, psincový kašeľ koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza
 
  • STAROSTLIVOSŤ O ŠTEŇA
    Šteniatko potrebuje takmer takú istú preventívnu zdravotnú starostlivosť ako bábätko. Skôr ako si ho prinesiete domov, poraďte sa s majiteľmi psov v mieste Vášho bydliska. Určite budú poznať dobrú veterinárnu ordináciu niekde v okolí. Len čo sa šteňa udomácni, dohodnite si prvú návštevu. Veterinárny lekár sa Vás spýta, ako sa psíkovi darí, a dôkladne ho prezrie (ušká, očká, papuľku, kožu, končatiny atď.). Naplánuje si s Vami aj termíny očkovaní a odčervovaní. Ak ste od chovateľa dostali očkovací preukaz, nezabudnite ho vziať so sebou.
    V prvých mesiacoch budete pravidelne dochádzať na injekcie proti infekčným chorobám (viď tab. Odporúčaná očkovacia schéma). Veterinár súčasne skontroluje celkový stav šteňaťa a v prípade potreby Vás objedná na doplnkovú prehliadku.
    Riadne dodržujte stanovené termíny! Dovtedy, kým nebude mať šteniatko za sebou všetky potrebné injekcie, vyhýbajte sa kontaktu s neznámymi psami. Okrem vakcinácie Váš psík podstúpi aj opakovanú odčervovaciu kúru v podobe tabliet proti škrkavkám a pásomniciam. Pes musí dostať všetky predpísané lieky, hoci sa Vám môže zdať, že žiadne parazity nemá!
    Dbajte na pravidelnú hygienu psíka (kefovanie, strihanie pazúrov, čistenie uší a očí, atď.). Často mu kontrolujte srsť a kožu, či na nej nenájdete blchy alebo kliešťa. Cudzopasníci nie sú len estetický, ale aj zdravotný problém. Môžu byť prenášačmi vnútorných parazitov (blcha – pásomnica) alebo nebezpečných infekčných chorôb (kliešť – lymeská borrelióza). Na boj proti vonkajšími cudzopasníkmi dnes máme veľa účinných pros-triedkov (púdre, zásypy, šampóny, impregnované obojky, špeciálne odpudzujúce roztoky). Pri ich výbere a spôsobe použitia Vám opäť najlepšie poradí Váš veterinárny lekár.
    Ak máte o zdraví šteniat-ka akékoľvek pochybnosti, ihneď vyhľadajte veterinárneho lekára alebo sa s ním aspoň poraďte telefonicky.

  • STAROSTLIVOSŤ O DOSPELEHO PSA
    Pamätajte si, že účinnosť očkovacích látok je 1 rok. Starostlivo sledujte očkovací preukaz svojho psa a po 12 mesiacoch od poslednej absolvovanej vakcinácie sa objednajte na preočkovanie (niektoré ordinácie automaticky posielajú pozvánky). Raz až dva razy ročne podajte psovi preventívne odčervovací preparát.
    Aj dokonale zdravého psa by mal aspoň raz do roka vidieť veterinár. Najjednoduchšie pre Vás bude, ak si súčasne s očkovaním dohodnete kompletnú preventívnu zdravotnú prehliadku.
    Pre ďalšiu starostlivosť o dospelého psa platia v zásade rovnaké pravidlá, ako pri šteňatách. Teda dôkladná hygiena, pravidelná kontrola srsti a kože, ochrana pred vnútornými a vonkajšími parazitmi, návšteva veterinára alebo aspoň telefonická konzultácia pri každom zdravotnom probléme. Vašu pozornosť si zaslúži aj psí chrup (viď kapitola Pochúťky na str. 33). Dôverujte svojmu veterinárnemu lekárovi. Ak Váš psík ochorie, starajte sa o neho presne podľa jeho rád a odporúčaní. Častým dôvodom neúspešnej liečby je práve zanedbanie pokynov a netrpezlivosť zo strany majiteľa. Nevynechajte žiadnu predpísanú kontrolu, hoci by sa Vám zdalo, že pes je už celkom v poriadku.
    Neváhajte sa veterinára spýtať na čokoľvek, čo Vás zaujíma alebo s čím si nevie-te rady. Veterinárny lekár nie je odborník len na zdravotnú problematiku – rád a hlavne odborne Vám poradí aj s výživou, hygienou alebo výchovou Vášho psa!


    ZDRAVÁ VÝŽIVA - ZDRAVÝ ŽIVOT

    Pes je ochotný zjesť takmer čokoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Skúsenejší majitelia by mohli rozprávať, čo všetko dokážu ich miláčikovia skonzumovať:
    nestráženým nedeľným obedom počnúc cez nevábne voňajúce zvyšky z kontajnerov až po veci z nášho hľadiska celkom nepožívateľné.
    Lenže so psami je to ako s malými deťmi – nie všetko, čo im chutí, im aj pros-pieva. Psí organizmus je ako citlivý hodinový strojček. Na to, aby správne fungoval, musí denne prijať takmer štyri desiatky rôznych živín v presne stanovenom množstve a pomere. Akýkoľvek dlhodobý nedostatok, prebytok alebo nerovnováha sa čoskoro prejaví na zdraví Vášho štvornohého kamaráta.
    Pri zostavovaní kŕmnej dávky samozrejme nesmieme zabúdať, že jedlo má psovi prinášať nielen úžitok, ale aj potešenie. Veď načo by nám bola síce dokonale vyvážená, biologicky vysoko hodnotná zmes, keď nad ňou pes ohrnie ňufák?! Zdrojom zdravia a duševnej pohody je teda len nutrične vyrovnané a zároveň chutné krmivo.
    Voľba krmiva je jedným z Vašich najdôležitejších rozhodnutí – zaslúži si mimoriadnu pozornosť a starostlivosť.


    Čo sa v mladosti naučíš …

    Niet dôležitejšieho obdobia ako šteňací a dorastenecký vek!
    Psík rastie 12-krát rýchlejšie ako ľudské bábätko. Za jeden až dva roky sa zmení z maličkej chlpatučkej guľôčky na dospelého psa. Prekoná množstvo fyzických i psychických zmien, vytvorí si modely správania, ktoré ho budú sprevádzať po celý život. Je len vo Vašich rukách, aby z neho vyrástol krásny, zdravý a disciplinovaný pes, s ktorým je radosť žiť. K tomuto cieľu vedie niekoľko ciest: láskyplná starostlivosť, dôsledná výchova, kvalitná veterinárna starostlivosť a správna výživa.


    Fyzický aj psychický vývoj šteňaťa prebieha v niekoľkých fázach:


     

     

  • NOVORODENECKÉ OBDOBIE

    od pôrodu až po odstavenie
    Spočiatku šteniatka pripomínajú psov len vzdialene a väčšinu dňa trávia spánkom a jedlom. Okolo 3. týždňa sa začnú meniť priamo pred očami. Hustne im srsť, otvárajú sa im očká a ušká, prerezávajú sa mliečne zúbky. Skúšajú prvé neisté krôčiky a vydávajú sa na prieskum okolia. V 8. až 12. týždni, keď odchádzajú k novému majiteľovi, sú z nich už zdatní chlapíci. Vedia sami jesť, koordinovane sa pohybovať, veselo šantia a poznávajú svet. Zodpovedný chovateľ chráni zdravie šteniatok už od ich najútlejšieho veku. Okolo 6. týždňa s nimi navštívi veterinárnu ordináciu, kde absolvujú prvé očkovanie proti infekčným chorobám a preventívnu kúru proti vnútorným parazitom. Veterinár im vystaví očkovací preukaz, ktorý Vám chovateľ odovzdá pre prevzatí psíka.
    Výber šteňaťa: Možno sa Vám to bude zdať neuveriteľné, ale už prvé týždne života šteňaťa rozhodujú o tom, aký z neho bude spoločník. Toto obdobie nazývame tzv. fáza ranej socializácie. Je to čas, keď sa psíček zoznamuje a vytvára si vzťahy s človekom. Prostredníctvom hier s mamou a súrodencami sa učí, ako sa treba správať k príslušníkom vlastného druhu.
    Pamätajte si, že so šteniatkom, ktoré si vyberiete, prežijete veľa ďalších rokov. Skôr ako si ho odnesiete domov, dôkladne ho prezrite, či je na prvý pohľad zdravé, vitálne a dobre živené. Pozorne sledujte jeho správanie. Všimnite si aj to, v akom prostredí šteňatá a dospelí psi u chovateľa žijú, aký k nemu majú vzťah. Správne odchované šteňa by malo byť tzv. dobre socializované – malo by sa ústretovo správať k človeku (aj k neznámemu), zvedavo reagovať na dia-nie vôkol seba, reagovať na meno a ovládať elementárne zásady hygieny (napr. vedieť, že do pelešteka sa neciká).
  •  
  • ŠTEŇACIE OBDOBIE

    od odstavenia do 6. Mesiaca
    V prvom polroku života organizmus šteniatka zaznamená najviac fyzických zmien – rýchlo priberá na váhe a rastie do výšky (tzv. obdobie veľmi rýchleho rastu), prudko sa vyvíja jeho kostrová, nervová a obehová sústava, vnútorné orgány, utvára sa kompletný mliečny chrup, ktorý okolo 3. mesiaca nahradia trvalé zuby.
    Práve v tom čase sa vo veľkej miere rozhoduje o budúcom vzhľade a vnútornom zdraví psíka. Šteňa má samozrejme určité genetické predpoklady, ktoré sa nedajú ovplyvniť. Na druhej strane mu vďaka správnej výžive a preventívnej zdravotnej starostlivosti môžete pomôcť využiť všetok vrodený potenciál. Dôkladne dodržiavajte odporúčania Vášho veterinárneho lekára, choďte na všetky predpísané očkovania, sledujte tempo ras-tu psíka a predovšetkým dbajte na jeho správnu výživu.
    Výchova šteňaťa: Šteňatá sú v tomto veku jednoducho úžasné. Každú chvíľočku, ak práve nespia, využívajú na nekonečné vystrájanie a poznávanie sveta. Niekedy precenia svoje sily a zaspia uprostred hry alebo si na vychádzke sadnú a žalostne sa dožadujú, aby ste ich niesli. Dokážu sa tváriť tak sladko, že im odpustíte aj to najväčšie huncútstvo. Ale pozor – už aj takýto malý psík potrebuje riadne vedenie a výchovu. Spoločenské návyky, ktoré získa v tomto období, si so sebou ponesie celý život! Postupne ho naučte hygiene, zoznámte ho s premávkou na ulici, s inými ľuďmi a zvieratami, doprajte mu dostatok príležitostí ku kontaktu s príslušníkmi svojho druhu, naučte ho niekoľko základných povelov.
    Zapamätajte si jedno základné pravidlo: Vo Vašej domácnosti buďte vždy pánom Vy, nie pes! Šteňa musí poznať slovo NIE! Život so psom, ktorý prerástol svojmu pánovi cez hlavu, sa skôr či neskôr stane neznesiteľný pre všetky zúčastnené strany.
  •  
  • DORASTENECKÉ OBDOBIE

    od 6. mesiacov do dospelosti, t.j. 12.-24. mesiac veku psa podľa plemena
    Nastáva čas, keď sa šteniatko mení na dospelého psa. Tempo rastu sa rapídne spomaľuje, dotvára sa kostra, trvalý chrup a vnútorné orgány, svaly sa zväčšujú čo do objemu. Pes dorastá do svojej cieľovej výšky a váhy. „Dospelejšie” sa stáva aj jeho správanie. Ešte stále má síce rád divoké hry a vystrájanie, dokáže sa už však lepšie a dlhšie sústrediť. Spoľahlivo dodržiava hygienu, vie, čo sa smie a čo nie, prestáva ničiť zariadenie bytu. Rovnako ako deti, aj psi prechádzajú pubertou. Okolo 9. mesia-ca začne psí dorastenec prejavovať záujem o opačné pohlavie, môže sa správať vzdorovito, tváriť sa urazene na každé, hoc aj spravodlivé, pokáranie, ignorovať všetky príkazy a zákazy. Na to je len jeden recept – zachovať si chladnú hlavu a vydržať! Každá puberta sa raz skončí …
    Výcvik mladého psa: Polročný pes je dostatočne fyzicky aj psychicky zrelý na začiatok seriózneho výcviku. Ak sa chcete venovať športovej kynológii, mať zo svojho psa záchranára alebo súťažiť v agility, nájdite si v okolí svojho bydliska vhodný klub alebo cvičisko. Ale aj vtedy, ak má byť z Vášho psa len Váš spoločník, mal by – v záujme jeho bezpečnosti a bezproblémového spolužitia s okolím – ovládať aspoň niekoľko základných povelov:
    • ihneď prísť na zavolanie
    • na príkaz NIE! (prípadne NESMIEŠ! alebo FUJ!) prerušiť nežiaducu činnosť
    • disciplinovane chodiť na remienku
    • poznať cviky SADNI!, ĽAHNI!, ZOSTAŇ! a NA MIESTO!
    • byť schopný priviazaný na remienku pokojne vyčkať na Váš príchod (napr. pred obchodom).
    V odborných knižkách a časopisoch pre milovníkov psov nájdete podrobný návod, ako treba pri základnom výcviku postupovať.
    Mladého psa pri výcviku nepreťažujte. Hoci sa môže zdať, že jeho energia je nevyčerpateľná, nedokončená kostra a nervová sústava ešte nie sú pripravené zvládať rovnaké nároky ako pri dospelom jedincovi. Za každý, i keď nie celkom správne vykonaný cvik psa poriadne pochváľte a odmeňte – napríklad niektorou z maškŕt
    Postup, ako zo svojho šteniatka vychováte zdravého a príjemného štvornohého spoločníka, by sa dal zhrnúť do 5 V:
    Výber: šteňa odchované s láskou a opaterou má všetky predpoklady pre to, aby sa stalo Vaším dobrým spoločníkom
    Výchova: láskyplné, ale dôsledné vedenie je základom pre Váš dobrý vzájomný vzťah a vytvorenie si Vašej prirodzenej autority
    Výcvik: základná poslušnosť umožňuje bezproblémové spolužitie s okolím
    Veterinárna starostlivosť: pravidelná preventívna staros-tlivosť a okamžité riešenie zdravotných problémov chránia zdravie Vášho psa
    Výživa: umožňuje Vášmu psovi využiť všetok vrodený potenciál pre zdravý a šťastný život.