Choď na obsah Choď na menu
 


25. 3. 2018

3. Funkcia JCloze

Táto funkcia nám umožňuje vytvárať doplňovacie cvičenia, kde musia žiaci dopĺňať odpovede do  „dier“. Môžu dopĺňať jednoslovné odpovede, slovné spojenia alebo čísla.

 

jcloze-navod.png

Do poľa názov vkladáme požadovaný názov cvičenia a do prázdneho poľa pod ním vkladáme obsah cvičenia. Popis obrázka:

  1. V tejto lište sa nachádza niekoľko možností. Pre naše cvičenie sú dôležité tri tlačidlá. Tlačidlo „Vložiť“ obsahuje funkciu vloženia obrázka či už z počítača alebo z webovej stránky. Tlačidlo „Možnosti“ obsahuje funkciu konfigurovania výstupu. V tlačidle „Súbor“ sa nachádza funkcia „Vytvor Web stránku“
  2. Vo vete si označíme slovo/slová, ktoré má byť dopĺňané.
  3. Po označení požadovaných slov klikneme na tlačidlo „Diera“.

 

snimka-obrazovky--32-.pngsnimka-obrazovky--32-.png

 

Po stlačení tlačidla diera sa otvorí dialógové okno, ktoré nám umožňuje pridanie kľúča, ktorý môže pomôcť študentom pri odpovedaní. Alternatívne správne odpovede vpisujeme iba v prípade, že použijeme vetu, kde je viac možných odpovedí.

           

konfigurovanie-cele.png

 V tomto tlačidle upravujeme jednotlivé zložky vytvoreného cvičenia:

  • Názvy/Inštrukcie - v tomto paneli sa nachádza názov cvičenia a inštrukcie. Do poľa „Názov cvičenia“ umiestnime jeho názov a do poľa „Inštrukcie“ vložíme popis vypracovania cvičenia, aby presne študenti vedeli, čo sa od nich očakáva. Takisto do neho vkladáme popis tlačidiel, ktoré môžu používať (nápoveda, kontrola a podobne).
  • Pomôcky/Spätné väzby - v tejto karte môžeme zmeniť výstupné texty, ktoré bude žiak dostávať pri vypĺňaní cvičenia. Môžeme napríklad zmeniť výstup „Správne“ na „Correct!“ a podobne.
  • Tlačidlá - tu upravujeme názvy tlačidiel alebo si môžeme zvoliť, či chceme poskytnúť študentovi tlačidlá ako „Rada“ alebo „Ukáž odpoveď“.
  • Vzhľad - v tejto karte pracujeme s výsledným dizajnom nášho cvičenia. Môžeme vybrať grafiku pozadia, upraviť typ písma, veľkosť písma a použiť rôzne farby navigačnej lišty, pozadia stránky, farby názvu a podobne.  
  • Časovač - tu môžeme zadať časový limit na vypracovanie konkrétneho cvičenia.
  • Iné - obsahuje niektoré ďalšie dodatkové možnosti.
  • Zvyk - v tejto karte môžeme napríklad vložiť svoje meno, ktoré sa bude zobrazovať nad cvičením.

Po upravení požadovaných nastavení môžeme stlačiť tlačidlo „OK“. Nastavenia sa uložia a vrátime sa na kartu tvorby cvičenia. Ak sme upravili všetky požadované vlastnosti cvičenia, môžeme sa presunúť na tlačidlo „Súbor“ a vybrať z neho „Vytvor Web stránku“. Program nás vyzve na uloženie cvičenia a po uložení si môžeme následne prezrieť cvičenie v prehliadači.