Choď na obsah Choď na menu

Cykloturistika

V minulosti bolo značenie dosť obmedzené, no od roku 2001 sa podmienky značne zlepšili. V tomto roku boli totiž vyznačené na Hornej Nitre vyznačené cyklotrasy v rozsahu 401 km. Okrem KST regiónu Prievidza (vtedy Okresná rada KST v PD) a jej odborov sa o ne zaslúžilo najmä Regionálne združenie cestovného ruchu Horná Nitra, ktoré spracovalo projekt cyklotrás a prihlásilo ho do súťaže. Projekt uspel a získal grant Konta Globtel v sume 315 000 SK (ca. 10 500 €).

Vyznačené trasy majú symbolizovať koleso bicykla, ktorého obvod predstavuje Bojnický cyklookruh. Stred kolesa predstavujú Bojnice spolu s Prievidzou, z ktorého lúčovite vychádzajú špice – radiály. K tejto schéme bol ešte pridružený Cyklookruh Medzihorím, umožňujúci napojenie Hornej Nitry na okresy Partizánske, Zlaté Moravce a Žarnovicu.

Zahrnuté cyklotrasy:

  • Cyklookruh Medzihorím, dĺžka 44 km, prevýšenie 520 m
  • Hornonitrianska magistrála, dĺžka 52 km, prevýšenie 470 m
  • Bojnický cyklookruh, dĺžka 162 km, prevýšenie 1150 m
  • Pravnianska radiála, dĺžka 26 km, prevýšenie 380 m
  • Rokošská radiála, dĺžka 27,5 km, prevýšenie 750 m
  • Žiarska radiála, dĺžka 17,5 km, prevýšenie 420 m
  • Lehotská radiála, dĺžka 14 km, prevýšenie 120 m
  • Hradecká radiála, dĺžka 8 km, prevýšenie 370 m
  • Cígeľská spojka, dĺžka 8 km, prevýšenie 190 m
  • Belianska spojka, dĺžka 13 km, prevýšenie 360 m
  • Chvojnická spojka, dĺžka 15 km, prevýšenie 340 m
  • Chalmovská spojka, dĺžka 2,5 km, prevýšenie 0 m
  • Fačkovské sedlo, dĺžka 8 km, prevýšenie 400 m
  • Rematská spojka, dĺžka 3 km, prevýšenie 180 m


 

Medzi novšie formy cykloturistiky patria aj tzv. traily. Na Hornej Nitre pôsobí od roku 2016 OZ Hornonitrianske stopy, ktoré sa primárne zaoberá legalizáciou a výstavbou single-trailov (Bojnicko-Dubnické cyklotrasy, Baťove traily), no organizuje a pomáha tiež organizovať športové podujatia (Dual slalom, Bikefest Veľká Lehôtka, Enduro Race Bojnice a Hornonitrianska Enduro Séria).

Bojnicko - Dubnické cyklotrasy ponúkajú rôznorodé jazdenie typu "z každého rožku trošku" v naozaj peknom prostredí, kde si každý nájde to svoje. Tzn. cyklotrasy od úplne najjednoduchších, vyložene cross-country, až po enduro traily najtvrdšieho kalibru. Tvorcovia trás sú patrične hrdí na svoju históriu a bezprostredná blízkosť Bojnického zámku, jednej z najstarších a najvýznamnejších pamiatok na Slovensku, tomu len nahráva. Netreba sa preto čudovať, že sa historický podtón preniesol aj do názvoslovia samotných trailov. Traily nesú mená po bojnických panovníkoch alebo historických osobnostiach, konkrétne sa jedná o Pálfyho, Korvínov, Gilethov či Noffryho trail.

hornonitrianske-stopy.jpg

 

Ako východiskový bod k nim odporúčame parkovisko v mestskej časti Dubnica, kde nájdete tiež pekný prístrešok, infotabuľu, cyklostojan s náradím a aj výdatný zdroj vody.

Traily sú v teréne veľmi dobre značené a blúdenie teda nehrozí. Najdlhší zo všetkých je Pálfyho trail. Jeho charakter je vyložene prírodný, obtiažnosť ľahká bez nečakaných zvratov a záludností, s niekoľkými viac-menej technickými miestami, ktoré sa však dajú v ľahkosti obísť. Je to ideálny trail pre začiatočníkov, alebo tzv. na rozohriatie sa. Príjemným spestrením a bonusom za absolvovanie je výhľad na Bojnický zámok.

Ak máte radi adrenalínovejšie poňatie cyklistiky, mohol by vás viac baviť Korvínov trail. Dominuje mu príjemný flow, s neuveriteľne zábavným “step upom” v jeho úvode, ktorý sa dá točiť dookola a veríme, že to otočíte viac-krát. Tomu sa proste nedá odolať. Po vybláznení vás čaká  ešte kilometer mixu klopeniek a skokov v lese priamo nad Bojnickým zámkom.

Ešte o niečo ťažší je Gilethov trail, ktorý vás po kamenných schodoch zoberie do mimoriadne podarenej skokanskej pasáže, nechá vás vydýchnuť v strednej, prepojovacej časti a na záver vytasí "double black diamond" sekciu nazvanú Rock Face s výzvou v podobe prudkého rockslabu.

Úplne posledným prírastkom do partie je Noffryho trail. Svojou dĺžkou 800 metrov je síce najkratší z miestnych trailov, ale zato najťažší. O obtiažnosť sa stará jeho strmší profil, ale predovšetkým veľa, naozaj vydarených, kamenných úsekov. Pri dlhšom suchu sa na ňom poriadne práši, čím sa obtiažnosť trailu ešte o niečo málo zvyšuje.

 


 

Od roku 2018 buduje Trenčiansky samosprávny kraj viac ako 50 km dlhú cyklotrasu, ktorá bude spájať mestá Handlová, Prievidza, Nováky a Partizánske, pričom povedie až k hranici s Nitrianskym krajom. K tejto osi by sa v budúcnosti mali vlastnými cyklotrasami prepojiť obce. Pre obyvateľov hornonitrianskeho regiónu by tak vznikla vhodná alternatíva k individuálnej motorovej doprave.

Kostra cyklistickej infraštruktúry na Hornej Nitre bude stavebne rozdelená celkovo na štyri úseky. Prvý úsek povedie od hranice Nitrianskeho kraja po mesto Partizánske, druhý bude pokračovať z Partizánskeho do Zemianskych Kostolian. Tretí úsek prepojí Zemianske Kostoľany s Prievidzou a posledný štvrtý úsek prevedie cyklistov z Prievidze do Handlovej.

Facebook

Archív

Kalendár
<< máj >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 19271
Mesiac: 1521
Deň: 42