Choď na obsah Choď na menu
 

Vstupný poriadok

 

Jaskyňa je otvorená od 1. 4. do 31. 10. Sezóna trvá od 1. 7. do 31. 8. V sezóne sa uskutočňujú do jaskyne 2 vstupy denne  pre maximálne 20 osôb na jeden vstup v dvoch skupinách po maximálne 10 osôb. Minimálny počet na vstup sú 4 osoby. Mimo sezóny je potrebné vstup do jaskyne dopredu dohodnúť telefonicky na čísle: 0905-412048 , alebo e-mailom: stankov@ke.psg.sk. Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov na jeden vstup je lepšie aj v sezóne si návštevu jaskyne zarezervovať, aby ste na vybraný termín do jaskyne aj dostali. 

Jaskyňu môžu navštíviť aj deti od 6 do 15 rokov v  sprievode rodičov. Prehliadková trasa je vhodná takmer pre všetkých. Vyžaduje však určitú pohyblivosť. Návštevu by mali zvážiť ľudia s nadváhou alebo s vážnymi zdravotnými problémami.
 

 Obdobie  Sezóna  Vstupy
 1.1. - 31.3.  ZATVORENÉ  -
 1.4. - 30.6.  NIE 1000, 1300
 1.7. - 31.8.  ÁNO  1000, 1300
 1.9. - 31.10.  NIE  1000, 1300
 1.11. - 31.12.  ZATVORENÉ  -

 

Do jaskyne je možné dojednať aj mimoriadny vstup v iných hodinách, pokiaľ to nenaruší priebeh riadnych vstupov. Minimálny počet návštevníkov na mimoriadny vstup je 6 osôb. Na mimoriadny vstup sa nedajú uplatniť žiadne zľavy (detské, študentské, zľavové kupóny...)

 

Pokyny pre návštevníkov Krásnohorskej jaskyne

 

Návštevníci prichádzajú do areálu Penziónu Jozefína v Krásnohorskej Dlhej Luke. (V žiadnom prípade nechoďte ku vchodu do jaskyne.) V sklade vodcovskej služby si kúpia vstupenky a dostanú jaskyniarsku výstroj (prilbu so svetlom a kombinézu). Odtiaľ sa po náučnom chodníku presunú pešo ku jaskyni (1300 m). Tu sa vystroja a potom vstúpia do jaskyne. Samotná prehliadka v podzemí trvá približne 1,5 hodiny. Celý vstup trvá 2,5 až 3 hodiny. Vstupné do jaskyne sa platí na mieste v hotovosti.

Prehliadková trasa v jaskyni vedie po drevených lavičkách, rebríkoch, lanových traverzoch a priamo skalnatým terénom jaskyne. V jaskyni je 9°C, vlhko a prievan. Tomu je potrebné prispôsobiť aj oblečenie a obuv. Potrebné sú dlhé nohavice, teplá bunda a na nohy pevné topánky s mäkkým členitým dezénom. (napríklad športové tenisky, trekové topánky, vibramy...) Na pohyb po jaskyni je nutné používať ruky. Odporúčame si priniesť pogumované pracovné rukavice. V prípade nepriaznivého počasia je potrebné si priniesť dáždnik alebo plášť.

Prehliadku jaskyne väčšinou zvládajú za asistencie sprievodcu deti od 8 rokov. Mladšie deti musia isť so sprievodcom, ktorý so o nich počas celej prehliadky stará a vedie ich za ruku. Takéto dieťa môže byť v skupine iba jedno. Pokiaľ je dieťa príliš malé alebo nesmelé, nemôže sa prehliadky zúčastniť. Deti mladšie ako 6 rokov do jaskyne neberieme vôbec. Na prehliadku jaskyne je potrebná určitá fyzická a mentálna zdatnosť a pohyblivosť. Sprievodca preto môže z bezpečnostných dôvodov návštevníka, ktorý zjavne túto podmienku nespĺňa, odmietnuť do jaskyne zobrať. Návštevu by mali zvážiť ľudia s nadváhou alebo s vážnymi zdravotnými problémamiVäčšie skupiny z prevádzkových alebo bezpečnostných dôvodov (napr. prítomnosť menších detí v skupine) môžeme rozdeliť do dvoch skupín.

Návštevníci vstupujú do jaskyne v skupinách od minimálne 4 do maximálne 10 ľudí. Preto je potrebné si vstup dopredu rezervovať. Najlepšie s predstihom 2 dni. Skoršie rezervácie považujeme za predbežné a je nutné ich 2 dni pred termínom potvrdiť. Pred vstupom do jaskyne sú návštevníci oboznámení s podmienkami návštevy, ktoré sa týkajú ochrany jaskyne a bezpečného pohybu po trase. Nerešpektovanie týchto podmienok môže mať za následok predčasné ukončenie prehliadky.