Čerstvý domáci chlieb podporuje tak výnimočnú atmosféru, až sa vám chce zostať doma čo najdlhšie. Jemne sladkastá vôňa pečiva, chrumkavá chuť a jeden celistvý, priam dokonalý pokrm čo zasýti každého. Chlieb je obľúbenou prílohou k šalátom, omáčkam, ale aj k mäsitým pokrmom a na prípravu rýchlych snackov. Aký chlebík si dnes pripravíte spolu s nami?

Aj vy ste podľahli kváskovaniu? Kváskový chlieb je náročný na čas, výber a dodržiavané množstvo ingrediencií. Takmer každému začiatočníkovi sa prvý kváskový chlebík jednoducho nepodarí. Ale zároveň je to perfektnou pohnútkou, ako sa zlepšovať, prípravu si poriadne naštudovať a vyčítať aj najčastejšie chyby pri kváskovaní a pečení chleba.

Prečo sa vám chlebík nezdaril?

Najčastejšie chyby pri príprave chleba:

  • Ploský a popraskaný  – pridlhé kváskovanie, zbytočne veľa vody v ceste, alebo slabo stočený chlebík
  • Málo vykvasený – dobre ho zakryjeme, utiahneme a doprajeme mu čas v ošatke
  • Horkastá chuť – pridlhé druhé kvasenie

Ako postupovať pri príprave kváskového chleba?

Ingrediencie:

  • 400 g pšeničná chlebová múka,
  • 100 g celozrnná alebo ražná,
  • 300 g aktívny ražný kvások,
  • 80 ml kefíru,
  • 200 ml vlažnej vody,
  • olej, soľ, mletá rasca, ľanové semiačka,
  • uvarený postrúhaný zemiak

Ako prvé, si dáme záležať na príprave rozkvasu. Na približne 120 g ražnej chlebovej múky použijeme 120 g vody a max. 30 g kvásku. Cesto dáme do misky, zabalíme a necháme približne 10  – 12 hod. oddychovať na teplom mieste. V ďalšom kroku si v miske vymiešame múku s kefírom a s vodou a necháme odležať cca. 30 min. Potom pridávame ostatné suroviny spolu s kváskom a vymiesime cesto.

Cesto bude treba niekoľkokrát prepracovať, dostať od okrajov k stredu a až keď sa odlepuje od stien v miske, je vláčne a pružné, môžeme preložiť na vymastenú dosku. Stočíme do gule, posypeme hladkou pšeničnou múkou a vložíme do ošatky so škrobom. Na noc necháme cesto oddychovať v chladničke.

Ráno rozohrejeme rúru na 250 °C, chlebík vložíme na keramickú zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie. Chlebík pred pečením narežeme a polejeme trochou vody. Po približne 10 min teplotu znížime na 180 °C. Vlažíme studenou vodou, pečieme približne 35 min.