Choď na obsah Choď na menu

5. 7. - 9. 7. 2017: České Švajčiarsko - Hřensko

Hřensko (něm. Herrnskretschen) je obec v okrese Děčín, ktorá je vstupnou bránou do Národného parku České Švajčiarsko. Malebná obec ležiaca na sútokou Labe a Kamenice sa sústredí na cestovný ruch. S nadmorskou výškou 115 m n. m. je najnižšie položenou obcou Českej republiky. Príroda, do ktorej je Hřensko zasadené, je obdivuhodná. Obľúbený je mohutný kaňon Labe, z ktorého vstupuje medzi skaly nemenej krásne údolie vinúce sa pozdĺž rieky Kamenica. Prevažná časť obce sa rozkladá v tomto údolí, ktoré je z obidvoch strán obklopené vysokou hradbou skalných stien. Vďaka nízkym teplotám medzi skalami sa tu darí najmä horských rastlinám, čo je pri nízkej nadmorskej výške Hřenska raritou.

Hřensko je východzím miestom pre výlety na Pravčickú bránu, najväčší prírodný skalný most v Európe a do tiesňav rieky Kamenica, kde je možné absolvovať plavbu na loďkách s výkladom sprievodcu. Tieto turistické atrakcie spojuje náučný chodník.

Kto bol: StanoG, AnkaH, JožkoH, JožkoT, SonkaT

img-01.jpg

 

 

 

 

 

 

Pravčická brána - jej rozmery sú úctyhodné, aj napriek tomu sa pri pohľade z blízka zdajú byť ešte väčšie. Rozpätie oblúku od dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šírka 7-8 m, minimálna hrúbka skál 3 m, vrcholová plošina brány je 21 m nad jej dnom. 

1ef5fc.jpg

 

 

 

 

 

 

b84.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.